Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Победете болката в мускулите

Победете болката в мускулите
By юни 25, 2021 0 Comment

Победете болката в мускулите

Започване на нов тренировъчен режим, повече работа в градината, дълъг поход в планината след като сме били обездвижени цяла зима, спорт с приятели през уикенда. Това са само малка част от причините, които могат да доведат до мускулна треска или възпаление на мускулите. Най-честата причина обаче при тренировки и спортуване.
И ако много хора взимат нурофен за мускулна треска, защото смятат, че така най-бързо ще решат проблема, истината е, че има много естествени и натурални решения. 

И противно на смятаното от много хора, причина за мускулната треска не е натрупване на млечна киселина. Когато болката се появи до 24-48 часа след положеното усилие, най – вероятно е следствие на малките разкъсвания на мускулните влакна, които се появяват, докато тренирате или извършвате необичайни движения. Това всъщност е същият процес, свързан с изграждането на мускулите - когато мускулните влакна се възстановят, те стават по-силни. 

Болезнените и възпалени мускули са често срещани при активно спортуващите, особено, ако извършват движения, с които тялото не е свикнало, ангажират по-малки мускули, или стресират мускулите с повече силови тренировки.

И тъй като никой не обича болката, ето няколко начина, с които може да си помогнем за по-бързото възстановяване и решения как да се отървем от мускулна треска.

По-леки движения.
Може да е болезнено и да звучи абсурдно точно сега да се движите, но лежането на дивана е най-лошото нещо, което можете да направите. Активността увеличава циркулацията, подобрявайки притока на кръв и хранителни вещества към мускулите, което всъщност ускорява процеса на възстановяване. Идеята е, че колкото по-бързо тези хранителни вещества стигат до болезненото място, толкова по-бързо те започват да работят за вашето възстановяване.

Вода, вода, вода.
Важно правило – пийте вода. Изследвания показват корелация между дехидратацията и повишената мускулна болезненост, като основната идея в, че водата помага за изхвърлянето на токсини.


Направете леко разтягане.
Ключовата дума е леко. Разтягането може да бъде чудесен начин да освободите напрежението и да увеличите обхвата си на движение. Дори да е малко болезнено, след това ще усетите отпускане.

Уверете се, че приемате достатъчно протеин.
Протеинът е критично важно хранително вещество за изграждането и поддържането на мускулите, така че той играе огромна роля и за възстановяването. Ако тренирате, знаете колко важен в протеинът за изграждането на мускулите и да бъдете достатъчно сити, без да тежи на корема.


Храни за мускулна треска.
Важно правило - приемайте редовно противовъзпалителни храни. Спазването на правилната диета е изключително важна за поддържане на здравите мускули и за бързо възстановяване след травми.
Например изпиването на 250 мл сок от цвекло веднага след интензивна тренировка може да намали мускулната болезненост. Цвеклото е богато на антиоксиданти и фитонутриенти.
Чаша еспресо преди тренировка може да подобри представянето в залата или на терена, но освен това, според проучване, спортистите са по-малко склонни да страдат от мускулни болки след тренировка, когато приемат кофеин преди това.
За да успокоите възпалените мускули, пийте по чаша черешов сок преди и след тренировка. Благодарение на противовъзпалителните ефекти и антиоксидантите на сока, мускулите ви ще се възстановят по-бързо.
Друга полезна храна е джинджифилът. Той има противовъзпалителни свойства, а ефектите на гингерола, активния компонент в него, са подобни на тези на активния агент, съдържащ се в аспирина.
Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибите, насърчават възстановяването и заздравяването на мускулите, затова е задължително да включите повече от тях в диетата си.

Взимайте натурални и качествени хранителни добавки 
Колкото и пълноценна диета да следваме, истината е, че няма как да набавим необходимия комплекс витамини, минерали и антиоксиданти, от които тялото ни се нуждае. 

Витамин А
Това е един от забравените витамини. Известен е със своите положителни ефекти върху здравето на очите, той подпомага синтеза на протеини, което е от съществено значение за мускулния растеж и възстановяване. Витамин А е необходим за разграждането на протеина по време на процеса на възстановяване на мускулите и осигурява по-голяма сила на мускулите. 

Витамин С
Той е силен антиоксидант, който работи за защита на мускулните клетки от увреждане на свободните радикали. Освен това спомага за образуването на тестостерон и други анаболни хормони. Витамин С също помага за образуването на колаген, който е основният елемент на съединителната тъкан. 

Витамините от B-комплекс 
Те помагат на клетките да произведат използваемата енергия, за да имат мускулите горивото, необходимо за възстановяване. Витамините от B-комплекс помагат на тялото да метаболизира аминокиселини и протеини. 

Омега 3
Омега 3 са известни със своите противовъзпалителни свойства, но също така е от съществено значение за синтеза на хормони и подобрява възстановяването на костите, като същевременно намалява мускулната болезненост.
Масаж с етерични масла
Масаж с композиция от етерични масла Blue Relief е истински балсам при ставни заболявания и наранявания,  навяхвания и болезнено подуване. Успокоява и инхибира възпалението, спазмолитично.
Просто нанесете директно върху засегнатата област и втрийте, оставете да попие. Нанасяйте няколко пъти дневно. 

Leave a comment