Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да се справим със стреса по естествен начин

Как да се справим със стреса по естествен начин

Как да се справим със стреса по естествен начин

В последните години все повече хора се оплакват от хроничен стрес и тревожност. Симптомите на стрес, за които те най-често съобщават са нервност, възбуда, напрежение, учестено сърцебиене и болка в гърдите. Всъщност стресът се оказва сред най-често срещаните психични проблеми, а в световен мащаб възрастните, засегнати от тревожни разстройства се увеличават с всяка година.

Има много причини хората да изпитват стрес в ежедневието си – от работа, през лични проблеми, постоянен приток на негативни новини, напрежение, грижи, нездравословно хранене…В някои случаи дори може да се дължи на определено здравословно състояние, като свръхактивна щитовидна жлеза, например.

Стресът е нормално състояние. По време на стрес тялото започва да отделя хормоните кортизол и адреналин чрез надбъбречната жлеза. Когато човек е изложен на постоянен стрес обаче, нивата на кортизол се изчерпват и той започва да се произвежда чрез прогестерон. Това от своя страна води до недостига му.

За съжаление има хора, които трудно понасят стреса и той буквално може да се превърне в причина за здравословни проблеми, най – вече такива, свързани със сърдечно – съдовото здраве.

Стресът е състояние, което за много хора мигновено означава прием на лекарства. За щастие това не винаги е така. С малко промени в начина на живот, повече движение и най - ефикасните добавки за стрес и депресия, лесно може да се преборите с усещането за тревожност.

1. Упражнения срещу стрес

Упражненията са чудесен начин да премахнете стреса и напрежението, а редица изследвания подкрепят тази теория. Намерете това, което ви кара да се чувствате най-добре. Може да е йога срещу стрес, медитация, дишане. Джогинг или разходка в парка също помагат за преодоляване на редица състояния, включително стрес.

2. Упражнения за релаксация

Някои хора несъзнателно напрягат мускулите и стискат челюстта в отговор на тревожност и стрес. Прогресивните упражнения за релаксация могат да помогнат.

Опитайте се да легнете в удобна позиция и бавно да свивате и отпускате всяка мускулна група, като започнете от пръстите на краката и стигнете до раменете и челюстта.

3. Писане

Намирането на начин да изразите безпокойството, може да ви накара да го почувствате по-управляемо. Изследвания показват, че воденето на дневник и други форми на писане могат да помогнат на хората да се справят по-добре с безпокойството.

 

4. Стратегии за управление на времето

Някои хора усещат постоянен стрес, защото имат твърде много ангажименти – не само служебни, но и такива в семейството. Планирането на деня и делегиране на задачи могат да помогнат за преодоляване на стреса. Няма незаменими хора и дори да ви е трудно да не контролирате всичко, опитайте се да планирате деня си, да запазите малко време само за вас и за хората около вас.

Някои хора откриват, че разделянето на големи проекти на управляеми стъпки може да им помогне да изпълнят тези задачи с по-малко стрес.

 

5. Ароматерапия

Ароматът и успокояващите свойства на етеричните масла могат да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството. Някои аромати действат по-добре на някои хора, отколкото на други, така че помислете за експериментиране с различни опции.

Тук особено полезна е лавандулата, но може да опитате и с иланг иланг, портокал, мента или композиция Шинринйоку.

6. Хранителни добавки

Доказано е, че природата е най-добрият лечител, затова винаги когато усетим, че сме под стрес и напрежение, несъзнателно търсим досег с нея.

Ето защо на помощ тук идват хранителните добавки. Една от най-ефикасните билки в това отношение е жълтият кантарион. Не е случайно, че той може да се разглежда като растителен антидепресант и да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства. Освен това обаче Жълтият кантарион притежава и общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно действие, носи много позитиви за човешкия организъм и има благоприятно действие над 99 заболявания.

 

Изключително важно е да изберете качествени хранителни добавки, които са не само със сертификат, но и които са препоръчани от лекар.

7. Време с животни

Домашните любимци предлагат компания, любов и подкрепа. Изследване, публикувано през 2018 г., потвърди, че домашните любимци могат да бъдат полезни за хора с различни психични проблеми, включително стрес и тревожност.

 

Leave a comment