Най – добрите решения при хрема и запушен нос

Най – добрите решения при хрема и запушен нос

Най – добрите решения при хрема и запушен нос

Течащ или запушен нос, липса на обоняние, стичащи се назад секрет, който прераства в кашлица…Това са част от „екстрите“, които съпътстват по-хладното време или пък е знак за започваща настинка. Истината е, че тези симптоми са изключително неприятни и могат да влошат ежедневието ни, водят до притъпяване на вкусовите рецептори или пък предизвикват глъхнене на ушите. В тежки форми човек може дори да има затруднено дишане. И така, как да намалите физическите неудобства, причинени от хрема? Как да се справим с нея, без да се налага да прибягваме до спрей за нос на базата на кортикостероиди или със съставки, които могат да увредят лигавицата?

Но преди да ви покажем най-добрите и натурални решения, нека да разгледаме причината за хремата. Защото когато човек знае първопричината, по – лесно може да се справи с проблема.

Какво причинява хремата?

Има 4 често срещани причини за хрема.

1. Обикновена настинка

Обикновената настинка, известна още като инфекция на горните дихателни пътища, е една от най-честите причини да се обърнем към лекар. Въпреки че името „обикновена настинка“ може да звучи като, че е следствие на студено време, не е съвсем така. Има над двеста различни вируси, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища.

Обикновената настинка може да се разпространи чрез въздух (напр. вдишване на капчици от кашлица или кихане) и близък контакт (например докосване на носа или устата с ръка или друг предмет, изложен на вируса). Ето така лесно може да се зарази цяло семейство. Претъпкано и затворено пространство е идеалната среда за разпространението на обикновената настинка.

2. Алергии

Алергиите са друга често срещана причина за хрема. Това се случва, когато влезете в контакт с алергени или дразнители, които предизвикват алергична реакция.

Алергените могат да варират от прах, цветен прашец, животинска козина или дори определени храни. За тези, които са алергични към цветен прашец, алергиите са сезонни. Може да очаквате хрема през пролетта и лятото, когато цъфтящи растения, дървета, плевели и треви започват да произвеждат прашец.

Човек получава алергични реакции, защото имунната му система реагира на тези частици алергени, възприемани като инвазивна заплаха за здравето. Те също могат да раздразнят носния проход и в резултат на това тялото реагира с хрема, кихане или възпаление. Носните секрети от алергии обикновено са бистри, но в някои редки случаи могат да станат жълти и гнойни.

3. Хормонални промени

Хормоналните промени или дисбаланс могат да причинят възпаление и разширяване на носните кръвоносни съдове. Това състояние е известно като хормонален ринит. Той е често срещан симптом при бременни жени.

Менопаузата, пубертетът и употребата на контрацептиви също могат да доведат до хормонален ринит.

4. Студен въздух

Студеният въздух може да доведе до изсушаване на носните мембрани. На сухотата в носа тялото реагира като задейства повишено производство на слуз. Ето защо носът често тече, когато човек е в твърде студена стая.

Решения

За щастие в повечето случаи течащият нос е проблем, с който можем да се справим, без да прибягваме до силни капки или лекарства.

1. Пийте много течности

Пиенето на течности при хрема е особено полезно, ако имате и симптоми на запушване на носа. Хидратацията гарантира, че слузта в синусите се разрежда до течаща консистенция и лесно ще бъдат изхвърлени. Избягвайте напитки, които дехидратират, каквито са кафе и алкохол.

2. Балсам от Алпийски билки на VIVASAN

Този универсален балсам съдържа етерични и естествени масла за ароматерапия и има успокояващо, дезинфекциращо, антисептично действие. Неговото действие се дължи на симбиозата на етеричноти масла от 33 билки, комбинирани с масло от шеа и рициново масло. Балсамчето се нанася върху и в носа, като бавно освобождава аромат и помага за отпушване и успокояване на хремата.

Балсам от Алпийски билки при простуда е задължителна част от всяка домашна аптечка и е идеално средство за първа помощ при кашлица;  симптоми на грип; ангина; главоболие; световъртеж; при болки и налягане в ушите; морска болест. Неговите превъзходни качества са доказани и при ухапване от насекоми; безпокойство; чувство на умора; болки в мускулите и ставите; при ревматизъм и артрози, спортни травми и разтягане на мускули. Той възстановява венозното кръвообращение, зарежда с енергия, помага за проясняване на съзнанието, подобрява концентрацията на вниманието.

3. Горещ чай

Tоплите напитки като чай могат да бъдат в хремата. Това се дължи на топлината и парата, които спомагат за отварянето и освобождаването на дихателните пътища. Някои видове билков чай съдържат билки, които са леки деконгестанти. Противовъзпалителни и антихистаминови билки са лайка, джинджифил, мента или коприва. Направете си чаша горещ билков чай ​​(за предпочитане без кофеин) и вдишайте парата преди да отпиете. Болките в гърлото често придружават хремата, а пиенето на горещ билков чай ​​ може да помогне за успокояване на възпаленото гърло.

4. Спрей за нос и гърло с етерични масла на Vivasan

Със своите антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства спреят осигурява ефективна защита срещу различни вируси и бактерии в гърлото и носа.

Рискът от грип и вирусни инфекции е голям навсякъде, където има струпване на повече хора, въпреки че се носят маски и се спазват редица противоепидемични мерки. Грипните и covid вирусите навлизат в тялото през устата или носа и след около 4-6 часа проникват в клетките. Вирусният товар (броят на вирусите, попаднали в тялото) определя колко тежък ще бъде ходът на заболяването, причинено от тази инфекция. Разработеният от VIVASAN Спрей за уста и нос е ефективен продукт, който задържа инфекцията на мястото на попадане.

Той съдържа специално селектирана композиция от 100% натурални етерични масла от портокал, сладка мента (Spearmint - Mentha spicata), лавандула, карамфил, лимон, цитрусови плодове, мащерка, мастика, чаено дърво, манука, канука, мента и екстракт от семена на грейпфрут. Спреят е задължителен за свободно дишане и здрава имунна система. Силно се препоръчва при грипни вируси и като цяло при повишени бактериални замърсявания.

5. Парна баня

Доказано е, че вдишването на гореща пара помага за облекчаване симптомите на хрема. През 2015 проучване на хора с обикновена настинка доказа, че вдишването на пара намалява времето за възстановяване на заболяването .

Загрейте чиста вода в съд на печката, колкото да се създаде пара - НЕ го оставяйте да заври. Застанете над парата и вдишвайте дълбоко. Може да покриете с кърпа за по-голям ефект. Капка – две етерично масло от евкалипт, мента, ела, розмарин, градински чай, чаено дърво или мащерка са чудесно допълнение към парната баня. Ако нямате тези етерични масла, използвайте тези билки в изсушена форма.

6. Крем Мащерка на VIVASAN

Имате нужда от бързо облекчение? Опитайте с крем Мащерка на VIVASAN. Това е профилактично средство, произведено по древна швейцарска рецепта, на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя. Кремчето оказва ефективно и бързо въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет. Особено ефективен е при хрема, бронхит, грип, спастичен бронхит и чести простуди. Наред с това е чудесно средство при болка, възпаления на пикочо-половата система и за подхранване и регенериране на кожата.

7. Пикантни храни

Пикантните храни могат да влошат хремата, но ако носът е запушен лютите подправки (чили, хрян, джинджифил) може да са в помощ. Тези подправки, като същевременно създават усещане за топлина при ядене и могат да облекчат проблемите със синусите.

8. Овлажнител/ дифузер

Както вече стана ясно, студеният и сух въздух е една от причините за запушване на носа. Ето защо си заслужава да инвестирате в дифузер или овлажнител за въздуха. В комбинация с етерични масла, дифузирането помага за отваряне на носните и дихателни пътища, прави въздуха в стаята по – лек и чист за дишане.

9. Етерични масла

Има редица етерични масла, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запушен нос. Такива са мента, евкалипт, риган и розмарин. Най-добре е да се комбинира с базово масло, като жожоба и да се прилага в зоната на носа и челото по 2-3 пъти на ден.

Leave a comment