Паник атаките - доказани естествени начини да се справим с тях

Паник атаките - доказани естествени начини да се справим с тях

Паник атаките - доказани естествени начини да се справим с тях

Всеки един човек е чувал за паник атаката, но само този, който е преживял такава, знае колко сериозно и застрашаващо състояние може да бъде.

Какво е паник атака

Пристъпите на паника могат да имат и физически симптоми като треперене, чувство на дезориентация, гадене, ускорен, неравномерен пулс, сухота в устата, задух, изпотяване и замаяност.

Паник атака симптомите могат да доведат до усещане за сърдечен удар, емоционален и физически срив.

Пристъпите на паника могат да засегнат цялото тяло и ум и, заедно с физическите симптоми, предизвикват чувство на обреченост, страх и ужас. Обикновено се появяват без предупреждение и причината им може да е неясна. За съжаление има случаи, в които тя е толкова тревожна, че може да доведе до страх от обреченост. Когато атаките на паника продължават да се появяват с течение на времето, това може да е признак на паническо разстройство.

Физически симптоми на паник атаки

Пристъпите на паника често се бъркат с инфаркт, инсулт или други сериозни медицински състояния, предвид внезапното им начало и интензивните физически симптоми. Те могат да включват:

Ускорено сърцебиене
Изпотяване
Треперене или тремор
Задух или усещане за задушаване
Болка в гърдите
Гадене
Световъртеж или замаяност
Втрисане или горещи вълни

Пристъпите на паника могат да се характеризират с един или повече от тези симптоми, но не е необходимо всички те да присъстват по време на криза.

Емоционални симптоми на паник атака

Наред с физическите симптоми, има емоционални или психологически симптоми, които се предизвикват от пристъпите на паника. Такива са:

Чувство на страх, ужас или обреченост
Загуба на контрол
Усещане за луд
Страх от смъртта
Загуба на връзка с реалността или чувство на обърканост

Тези симптоми могат да варират по интензивност и да се появят преди, след или заедно с физически симптоми.

 

Как да се справим с паник атаките и какво да правим при паник атака

Професор Пол Салковскис, професор по клинична психология и приложни науки в Университета в Бат, казва, че е важно да не позволявате на страха от паник атаки да ви контролира. „Паник атаките винаги преминават и симптомите не са признак за нещо вредно, което се случва“, коментира той пред онлайн медицинско издание. "Кажете си, че симптомите, които изпитвате, са следствие на тревога." По думите му е важно човек да не се опитва да търси разсейващи неща, а да си наложи да изживее ситуацията. Това означава, че така се изправя срещу страха си. „Ако не избягате от него, вие си давате шанс да докажете, че нищо няма да се случи. Когато тревожността започне да преминава, започнете да се фокусирате върху заобикалящата ви среда и продължете да правите това, което сте правили преди.“, добавя той.

Естествени средства за справяне с паническа атака

Когато става въпрос за справяне със симптомите на паническа атака, повечето хора смятат, че медикаментите са единственото спасение. За щастие има доказателства, че изключително ефективни ще бъдат и естествените терапии и натурални средства.

Силата на етеричните масла

Лавандула, иланг-иланг, тамян, мента, лайка са едни от най-добрите етерични масла при тревожност и пристъпи на паника, защото предизвикват усещане за релаксация, като същевременно се борят със страха, безпокойството и раздразнителността. Важно е да избирате само 100% натурални етерични масла, за да усетите техния терапевтичен ефект.

Натурално етерично масло от френска лавандула на VIVASAN има общо терапевтично действие. Помага при емоционални разстройства, действа като болкоуспокоително, с невропротективни, антиконвулсивни и стабилизиращи настроението свойства.

100% чисто натурално етерично масло от Коморски Иланг-иланг на VIVASAN  е изключително ефективно при тревожни разстройства, страх и депресия. Привлича положителната енергия на света, стимулира нервната система, подобрява съня.

Друго много ценно и ефективно масло за справяне с паник атаките е натурално етерично масло от кори на тропическо Тамяново дърво. То помага за връщането на усещането за покой, помага при емоционални разстройства, при раждане и следродилна депресия. Препоръчва се и при депресии, неврози, тревожност, отстранява страхове, нарушения в съня.

При пристъп на паник атака, опитайте и Натурално Етерично Масло НЕРОЛИ на VIVASAN. То помага при депресия, безпокойство и стрес, премахва чувството на страх. Ефективно е при невроза, емоционално напрежение, истерия и шок, а наред с това повлиява симпатиковия отдел на вегетативната нервна система.

! При симптоми на паник атака вдишайте някое от тези масла или нанесете с леки масажни движение на пулсовите точки или на долната част на краката. Ефективен метод е дифузиране или просто да разпръснете аромата в стаята.


Жълт кантарион

Цветовете на жълтия кантарион съдържат тритерпенови сапонини, биофлавоноиди, дъбилни вещества.

Най-важният фармакологичен ефект на жълтия кантарион е влиянието му върху нивото на серотонина в централната нервна система (ЦНС), което предопределя антидепресантните свойства на растението, подобрява настроението и самочувствието. Жълтият кантарион може да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства, особено по време на климакс. Жълтият кантарион притежава и общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно действие, носи много позитиви за човешкия организъм и има благоприятно действие над 99 заболявания.

Редовното приемане отстранява чувството на безпокойство, страх, раздразнителност, чувството за самота, умора. Препоръчва се при нарушения на функциите на централната нервна система и превъзбуда.

Най-важният ефект на жълтия кантарион е влиянието му върху нивото на серотонина в централната нервна система (ЦНС), което предопределя антидепресантните свойства на растението, преди всичко за сметка на хиперицина. Затова жълтият кантарион може да се разглежда като растителен антидепресант и да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства.

Един от най-добрите начини да се възползвате от силата на жълтия кантарион е чрез РЕЛАКС плюс Витамини - ЖЪЛТ КАНТАРИОН ХИПЕРИЦИН в капсули. Съдържа: сух екстракт от жълт кантарион и витамини B1, В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6, В12. Тази добавка е чудесно, напълно естествено средство при депресии, страхови неврози, тревожност, паническо разстройство, при астено-невротични състояния, безсъние, раздразнителност, бързо уморяване. Препоръчва се и при исхемична болест на сърцето, невроциркулаторна дистония и други.

Приемайте по 1 капсула 3 пъти на ден по време на хранене в продължение на един месец.

 

Дихателни упражнения

Бърз и ефективен метод за справяне с паник атаки е дишането. Най-ефективни са плитки вдишвания по време на паническа атака, защото тези дихателни упражнения ограничават количеството въглероден диоксид, което може да влезе в тялото и да предизвика замаяност. Затова, ако изпитвате хипервентилация или дишате бързо и дълбоко, серии с къси вдишвания ще ви помогне да имате контрол върху симптомите на паник атака.

Техники за релаксация

Изследвания, публикувани в Frontiers in Psychiatry, установяват, че хората с паническо разстройство изпитват значителни подобрения след практикуване на йога в продължение на 100 минути седмично за период от два месеца. Участниците, практикуващи йога, са имали намалени нива на тревожност, свързани с паническо разстройство. Йога помага за отпускане на мускулите и намаляване на общото напрежение в тялото, потиска нервната активност. Всяка техника за релаксация може да работи като средство за паник атака, дори практикуване на медитация или молитва.

Избягвайте стимуланти

Стимулантите засилват сетивата ви и могат да предизвикат повишено чувство на тревожност и страх. Например кофеинът има анксиогенен ефект, което означава, че може да предизвика чувство на тревожност. При чести признаци на паник атаки се препоръчва избягването на амфетамини, алкохолът и сладките храни. Придържайте към диета, богата на пълноценни храни, богати на хранителни вещества.

 

Leave a comment