10 употреби на етерично масло от тамян и ползите му за здравето

10 употреби на етерично масло от тамян и ползите му за здравето

10 употреби на етерично масло от тамян и ползите му за здравето

Знаете ли, че наричат етеричното масло от тамян „Царят на маслата“. И това не е случайно. Етеричното масло от тамян е едно от най – хубавите и всеобхватни като действие и трябва да бъде част от всяка ароматна аптечка.

Факт е, че на пазара може да намерите много видове етерични масла от тамян, но за да се възползвате от всички негови свойства и да усетите безценните му качества, избирайте само 100% чисто и натурално масло от доказан производител.

Какво е етерично масло от тамян?

Маслото от тамян е от рода Boswellia и се получава от смолата на  дърветата Boswellia carterii,  Boswellia frereana или Boswellia serrata.
Думата тамян идва от термина „franc encens“, което означава качествен тамян на стар френски. Тамянът се свързва с много различни религии през годините, но е силно обвързан с християнството, тъй като е един от първите подаръци, дадени на Исус от мъдреците.

Етеричното масло от тамян на VIVASAN идва от дървото Boswellia  serrata, произхождащо от Индия, което произвежда специални съединения, за които е установено, че имат силни противовъзпалителни и потенциално противоракови свойства.

Но това съвсем не е всичко. Етеричното масло от тамян има много предимства, а сега ще ви разкрием някои от тях!

1. Помага при стрес и отрицателните емоции

Вдишването на етерично масло от тамян е доказано, че намалява сърдечната честота и високото кръвно налягане. То е чудесно при тревожността и при депресия, но за разлика от лекарствата, отпускани с рецепта, няма отрицателни странични ефекти и не причинява сънливост.

2. Подсилва функцията на имунната система и предотвратява заболявания

Вдишване, мазане и дифузиране на етерично масло от тамян е доказано, че засилва имунитета и помага за унищожаването на опасни бактерии, вируси и дори рак.

Локално тамянът може да се използва за предотвратяване на образуването на микроби по кожата или в устата. Благодарение на антисептичните му качества, маслото при гингивит, лош дъх, кариес, зъбобол, рани в устата и други инфекции.

 

3. Може да помогне за борба с рака и за справяне със страничните ефекти на химиотерапията

Няколко изследователски групи са открили, че тамянът има обещаващи противовъзпалителни и противотуморни ефекти, пише в своя разработка по темата американският лекар и холистик д-р Акс. Доказано е, че маслото от тамян помага в борбата с клетките на специфични видове рак.

4. Антисептик

Тамянът е антисептично и дезинфектантно средство, има антимикробно действие. Той има способността да елиминира микробите на настинка и грип, а в дома е пълноценен заместител на химически почистващи препарати.

Лабораторно проучване, публикувано в Letters in Applied Microbiology , показва, че комбинацията от масло от тамян и масло от смирна е особено ефективна, когато се използва срещу патогени.

5. Предпазва кожата и предотвратява признаците на стареене

Ползите от тамяна включват и грижата за кожата и красотата. Няколко капки тамян с базово масло като жожоба или добавено в ежедневния ви крем за лице, ще помогне за подхранване на кожата, ще подобри нейния тонус, еластичност, има защитни механизми срещу бактерии или петна. Доказано е, че маслото може да помогне за тонизиране и опъване на кожата, да намали появата на белези и акне, да лекува рани.

Наред с това е чудесно средство при старчески петна, белези от операции или при суха или напукана кожа.

6. Подобрява паметта

Изследванията показват, че маслото от тамян може да се използва за подобряване на паметта, за концентрация и способства за менталното здраве.

7. Може да помогне за балансиране на хормоните и подобряване на плодовитостта

Ако страдате от болезнен цикъл или преживявате тежка менопауза, етеричното масло от тамян може да е в помощ. То помага за балансиране на хормоните, а самостоятелно или в комбинация с други масла може да облекчи болка, крампи, стомашно неразположение, главоболие, тревожност, гадене, умора, промени в настроението.

Маслото от тамян може също да помогне за регулиране на производството на естроген и да намали риска от развитие на тумори или кисти при жени в пременопауза.

8. За пречистване на черния дроб

Тамянът притежава и детоксикиращи свойства, а в комбинация с етерично  масло от лимон, може да помогне за пречистване на черния дроб, жлъчката и бъбреците. Освен това тамянът помага на храносмилателната система да се очисти правилно и за перисталтиката. Изследванията показват, че може също да помогне за намаляване на болката и спазмите в стомаха, облекчаване на гаденето, ефективно е при задържане на вода. Това постига чрез ускоряване на секрецията на храносмилателни ензими, увеличаване на производството на уриниране, отпускане на мускулите на храносмилателния тракт и подпомагане на подобряването на кръвообращението, което е необходимо за правилното храносмилане. Доказано е, че е полезен и за намаляване на синдром на пропускливите черва, хроничен колит, улцерозен колит, болест на Крон.

9. Действа като помощно средство за сън

Ако сънят ви е нарушен следствие на тревожност и хроничен стрес, тамянът е вашето решение. Той има успокояващ, заземяващ аромат, който естествено може да ви помогне да заспите.

Той е и естествено средство за сън помага за отваряне на дихателните пътища, позволява на тялото ви да достигне идеална температура за сън и може да елиминира болката.

10. Помага за намаляване на възпалението и болката

Както вече няколко пъти споменахме, тамянът спира производството на ключови възпалителни молекули, свързани със състояния като артрит, астма, болезнени чревни разстройства. Проучванията показват, че употребата му значително намалява възпалението, което го прави идеален за лечение на състояния, свързани с болката, които засягат мускулите, ставите и сухожилията.

Как да използвамe етеричното масло от тамян?

Маслото от тамян може употребявате или чрез вдишване или през кожата, обикновено в комбинация с носещо масло, като кокосово или масло от жожоба. Смята се, че маслото предава съобщения до лимбичната система на мозъка, за която е известно, че влияе на нервната система.

Ето няколко начина да включите етерично масло от тамян във вашето ежедневие:

1. Във вана за облекчаване на стреса

Смесете с малко базово масло и соли и сложете във ваната, за да се отпуснете и релаксирате.

2. Натурален почистващ препарат за домакинството

Маслото от тамян е антисептик, което означава, че помага за премахване на бактериите и вирусите от вашия дом и почистване. В дифузер помага за пречистване на въздуха.

3. Натурален хигиенен продукт

Поради антисептичните си свойства, маслото от тамян е чудесно допълнение към грижата за устната кухина – в спрей за уста или във водата за уста. Може да помогне за предотвратяване на проблеми със здравето на зъбите като кариес, лош дъх, кариес или орални инфекции. Можете също да направите своя собствена паста за зъби, като смесите масло от тамян, капка мента и сода за хляб.

4. Лек за белег, рана, стрии или акне

Смесете две до три капки масло с неароматно базово масло или лосион и нанесете директно върху кожата. Внимавайте да не го слагате върху наранена кожа, но е добре за кожа, която е в процес на заздравяване.

5. Естествено лекарство за настинка или грип

При респираторна инфекция от настинка или грип, използвайте етерично масло от тамян, за да облекчите кашлицата. Може да помогне за изхвърляне на храчките, действа противовъзпалително, като улеснява дишането. Капнете няколко капки в кърпа и вдишайте, или използвайте в дифузер.

6. Помага за облекчаване на възпалението и болката

За да подобрите кръвообращението и да намалите симптомите на болки в ставите или мускули, свързани със състояния като артрит, храносмилателни разстройства и астма, опитайте да масажирате масло от тамян върху болезнената област или да го разпръснете в дома си.

 

Leave a comment