Етерично масло от хвойна - невероятни ползи, за които не знаехте

Етерично масло от хвойна - невероятни ползи, за които не знаехте

Етерично масло от хвойна - невероятни ползи, за които не знаехте

Ароматът на хвойна напомня на разходка през гората. Със своите сладки и плодови нюанси, то обгръща и придава лек, освежаващ аромат. И ако досега не сте обръщали внимание на шишенцата с масло от хвойна, скоро ще се убедите колко много сте изпуснали.

Исторически, хвойната е била използвана за духовни цели, а когато се гори се смята, че може да предпази от болести. Плодовете от хвойна са известни като суровина за джин.

Етеричното масло от хвойна идва чрез парна дестилация от плода (шишарка) на вечнозелено дърво и се смята за силен детоксикатор и имуностимулатор.

Етеричното масло от хвойна се комбинира добре с много масла, като бергамот, черен пипер, лавандула, тамян, сандалово дърво, кипарис, кедрово дърво, грейпфрут, лимон, портокал, лайка и др.

Етеричното масло от хвойна може да се прилага локално или чрез вдишване.

Ето 10 причини да го включите в ежедневието си.

1. За чист и здрав тен

Често използвано в грижата за кожата, маслото от хвойна действа като естествен тоник за кожата и намалява появата на петна. Може също така да намали стриите и да помогне при кожни несъвършенства, следствие на хормонален дисбаланс.

За здравословен тен: След измиване на лицето нанесете на кожата капка хвойна, смесена с масло от жожоба. Ще се удивите на освежаващия вид, който това масло дава на кожата ви! Може да добавите малко масло към вашия душ гел или да направите вана за крака, защото е ефективно в борба с гъбички и миризма. Това масло има и стягащо свойство, което означава, че помага за стягане на порите на кожата.

2. За облекчаване на ставни и мускулни болки

Хвойната е чудесно масло за облекчаване на болката и възпалението. Използвайте при наранявания, болки в ставите, мускулни болки, болки в костите и артрит. Когато се използва локално, то затопля кожата, облекчава уморените мускули. Смесете 1-2 капки хвойна с 1 чаена лъжичка базово масло, масажирайте засегнатите зони.

При болки в ставите направете смес за баня с 2 капки масло от хвойна, 1 капка розмарин и 1 капка лавандула към 1 супена лъжица фракционирано кокосово масло. Изсипете 1/4 чаша английска сол в към топла вана, за да отпуснете мускулите.


3. Намалява стреса и нервното напрежение

Ароматът на хвойна намалява емоционалния и физически стрес, създавайки свежа и позитивна атмосфера. Използвайте по време на медитация, за да помогнете за освобождаване на притесненията и негативното мислене. Маслото от хвойна има положително въздействие върху мозъка, когато го вдишвате.

Естествено успокояващ парфюм : Можете да смесите 6 капки хвойна в 10 мл ролон бутилка с масло от жожоба. Нанасяйте през целия ден.

4. Засилва храносмилането

Етеричното  масло от хвойна действа като стимулант за храносмилателния тракт. Това позволява по-лесно разграждане и усвояване на хранителните вещества и мазнини от храните.

За облекчаване на киселини в стомаха : Масажирайте 1-2 капки етерично масло от хвойна с кокосово масло върху корема  - действа при лошо храносмилане и киселинен рефлукс.

5. Отблъсква насекомите

Миризмата на хвойна естествено прогонва насекоми подобно на масло от цитронела. Можете да напръскате етерично масло от хвойна върху дрехите си или да го смесите с масло-носител и да масажирате на кожата. 

6. Естествен лек при бъбречни инфекции

Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища, знаете колко са болезнени. За щастие, хвойната е известна с това, че поддържа здравата функция на бъбреците и действа като естествен прочистващ и детоксикиращ агент.

Смесете 1-2 капки масло от хвойна с 1 чаена лъжичка масло от жожоба и масажирайте долната част на корема/таза, близо до мястото, където е пикочният ви мехур.

7. Естествен пречиствател на въздуха

Заменете купените от магазина и пълни с токсини освежители за въздух и спрейове за стаи с изцяло натурален спрей с етерично масло от хвойна. Просто добавете 15 капки хвойна и 1/2 супена лъжица растителен глицерин в бутилка със спрей от 60 мл и след това допълнете останалата част с вода. Разклатете добре и пръскайте, за да почистите въздуха.

Дифузирайте 3 капки масло от хвойна и 3 капки масло от лимон, за да дезодорирате въздуха в дома си.

8. Естествено средство за сън

Ароматът на хвойна помага да се отпуснете. Масажирайте няколко капки, разредени в масло-носител, върху гърдите, стъпалата и шията преди лягане. Етеричното масло от хвойна ви позволява да заспите по-бързо и намалява напрежението или безпокойството.

За спокоен сън: В назален инхалатор или на кърпа смесете 4 капки масло от хвойна, 4 капки лавандула и 4 капки кедрово дърво. Вдишвайте и се насладете на успокояващ сън.

9. За детоксикация

Етеричното масло от хвойна има диуретично действие и помага за изхвърляне на токсини и дразнители от храносмилателния тракт. Смята се, че може да помогне за контрола на емоционалното желание за храна.

Детокс смес за баня : Смесете 1/4 чаша соли за вана, 2 супени лъжици фракционирано кокосово масло и 4 капки хвойна. Добавете към топла вана и се отпуснете за детоксикиращ ефект.

10. Може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане

Благодарение на антиоксидантните си свойства и успокояващото си действие, етеричното масло от хвойна може да помогне по естествен начин да намалите високото кръвно налягане. Вдишайте или прилагайте разредено с базово масло в областта на тила, както и в пулсовите точки – сгъвките на ръцете и краката.

Leave a comment