Моминска вратига – билката, която побеждава болката

Моминска вратига – билката, която побеждава болката
By март 15, 2022 0 Comment

Моминска вратига – билката, която побеждава болката

Всеки човек в живота си изпитва болка. И в най-честия случай посягаме към обезболяващо средство, за да намалим дискомфорта. За съжаление конвенционалните средства, наред с това, че помагат, имат и своите странични ефекти – от това, че затормозяват работата на черния дроб до факта, че могат да доведат до зависимост.

За щастие има и природни средства – билки и мехлеми, с които може да си помогнем и които от векове се ползват при различни симптоми и проблеми. Точно така е билката моминска вратига - Tanacetum parthenium.

Наричат я билката срещу главоболие и мигрена, и е добре известна с това, че е мощно естествено средство за облекчаване, но нейните свойства далеч надхвърлят само това.

От векове традиционната употреба на моминската вратига включва треска, главоболие, стомашни болки, зъбобол, ухапвания от насекоми, безплодие и проблеми с менструацията, болка по време на раждане. По-новите народни или традиционни употреби на треска включват мигренозно главоболие, ревматоиден артрит, псориазис, алергии, астма, шум в ушите, виене на свят, гадене и повръщане.

Смята се, че облекчаващият болката ефект на билката идва от биохимикал, наречен партенолиди, който се бори с разширяването на кръвоносните съдове, което се случва при мигрена и може дори да е по-ефективен от други нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин.

Моминската вратига е нисък храст с подобни на маргаритка цветя и принадлежи към семейство Asteraceae или Compositae, което се среща в Стара планина, а след това е пренесено в цяла Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Изсушените листа (а понякога и цветя и стъбла) се използват за приготвяне на добавки, включително капсули, таблетки и течни екстракти. Висококачествен екстракт от моминска вратига  ще намерите и в Р.С. 28 ПЛЮС болкоуспокоителни таблетки.

Р.С. 28 ПЛЮС е ефективен фитопрепарат с екстракти от екстракти от  моминска вратига, върба, дяволски нокът, витамин Е за облекчаване на болка от различен произход.



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/121-ginkolin-forte-60-kapsuli/

Приемът на препарата оказва бързо обезболяващо действие при заболявания на ставите и гръбначния стълб, като повишава подвижността и обхвата на движение в тях. Наред с това помага за облекчаване на мускулни, невралгични, главоболия, менструални и други болки.

В основата на този чудесен препарат и ключова съставка е моминската вратига. Но за какво помага тя и защо е толкова важна добавка? Ето какви са ползите й за здравето:

1. Облекчава мигрена

Изследванията показват, че приемът на екстракт от и с моминска вратига помага да се намали честотата и да се отървете от мигренозното главоболие и симптомите на главоболие, включително болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум.

Няколко впечатляващи проучвания показват положителните ефекти от използването на моминска вратига за предотвратяване и лечение на мигрена.

2. Успокоява ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга малките стави на ръцете и краката. Автоимунно заболяване, той се появява, когато имунната система погрешно атакува тъканите на собственото ви тяло. Счита се, че моминската вратига възпрепятства производството на простагландини, хормоноподобните вещества, които причиняват болка и възпаление.

3. При дерматит

Дерматитът най-общо е възпаление на кожата. За него има много причини и се среща в много форми. Дерматитът обикновено представлява сърбящ обрив върху подута, зачервена кожа, а моминската вратига се смята за мощно противовъзпалително средство, особено ефективно за успокояване на зачервяването.

Проучванията показват, че билката може да помогне за намаляване на увредените кожни клетки и възпаление, освен че помага за облекчаване на дерматит и подобряване на външния вид на кожата. През 2009 г. изследвания показват, че екстрактите от треска (с отстранен партенолид) имат мощно противовъзпалително действие, което предполага, че това растение е ефективно при облекчаване на възпалението на кожата.

Ако имате розацея или редовно имате обривни реакции, локално средство, съдържащо моминска вратига, може да предложи облекчение. Освен това естествено предпазва кожата от UV лъчите.

4. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци

Обикновено кръвта тече през нашите артерии и вени гладко и ефективно, но ако съсирек или тромб блокира плавния поток на кръвта, резултатът (наречен тромбоза) може да бъде много сериозен и дори да причини смърт. Сериозните проблеми, произтичащи от съсиреци в кръвоносните съдове, включват инфаркт и инсулт.

Изследванията показват, че треската може да има антитромботичен потенциал. Като антитромботичен агент, той може да помогне за предотвратяване на образуването и растежа на кръвни съсиреци — и следователно да намали риска от смърт от инфаркт или инсулт!

5. При менструални болки

Причина за менструалните спазми са естествено съдържащи се в тялото химически вещества -  простагландини, които се освобождават в матката по време на менструацията. Простагландините са отговорни за свиването на мускулите в маточната стена, причинявайки болезнени спазми, подобни на контракциите по време на раждането. Благодарение на обезболяващите си свойства моминската вратига е много ефективна при менструална болка, защото помага за отпускане на гладката мускулатура.

 

Leave a comment