Незаменимото етерично масло от индрише – от физическото и психическото здраве до красотата

Незаменимото етерично масло от индрише – от физическото и психическото здраве до красотата
By март 18, 2022 0 Comment

Незаменимото етерично масло от индрише – от физическото и психическото здраве до красотата

Това е масло, което, когато помиришете, предизвиква усмивка. Толкова ароматно, толкова нежно и женствено, то напомня на горещ летен ден и може да озари деня ни. Етерично масло от индрише е едно от най – хубавите масла и е сред препоръчителните за вашата ароматна аптечка – не само заради многобройните си ползи за здравето, но и поради факта, че е чудесно средство за подобряване на вашето физическо, психическо и емоционално здраве.

Може да срещнете това масло под различни имена – здравец, гераниум, индрише. Във всички случаи става въпрос за едно и също масло, с еднакви ползи и качества.  

Етеричното масло от индрише се използва още от египтяните за красивия и сияен тен на кожата. Това обаче съвсем не изчерпва уникалните му свойства. Но преди да ви запознаем с тях, нека да разберем малко повече за маслото.

То се извлича от стъблата, листата и цветовете на растението Pelargonium  graveolens. Основните химични съставки на маслото от индрише включват евгенол, гераник, цитронелол, гераниол, линалоол, цитронелил формиат, цитрал, миртенол, терпинеол, метон и сабинен. Зад тези сложни термини всъщност се крие силата на неговите качества.

Когато търсите етерично масло като масло от индрише, винаги избирайте качествено такова. Само тогава може да бъдете сигурни, че ще се възползвате от неговите безценни терапевтични качества.

Натурално етерично масло египетско индрише на VIVASAN е 100 % чисто масло и се произвежда от Elixan Aromatica в Швейцария, което гарантира неговата чистота и качество. Компанията работи с първокласни продукти, произведени от най-добрите суровини и съставки, екологична отговорност и коректни, дългосрочни търговски отношения. Суровините идват от традиционни райони на отглеждане и са с най-добро качество.

Ето как може да включите Натурално етерично масло египетско индрише във вашето ежедневие:

  1. При болка и възпаления на УНГ  

Маслото много добре работи за всякакви застойни инфекции – хреми, остатъчни явления в средното ухо, възпаление на лигавицата на устната кухина, синуити, ангини, възпалено или болно гърло. То действа обезболяващо и при стари стари възпаления в областта на ушите. Според експерти маслото може да се използва успешно при различни невралгии.

Подходящи за ангина са компресите – 3 к. Натурално етерично масло египетско индрише със 150 мл. вода.

За гаргара може да се използва 1-2 капки Натурално етерично масло египетско индрише, накапано на лъжичка с мед с чаша вода.

При отит може да се използва като памучен тампон със зехтин и 1-2 к. етерично масло. Тампончето се слага в ухото и действа върху възпалителния процес. Тези тампони действат също при болки в гърлото.

Наред с това етерично масло египетско индрише е много ефективно средство при проблеми с очите и очния нерв. Масаж в областта на слепоочието, над веждите и тила масло трябва да бъде разредено с базово масло в съотношение 1:3.

  1. За здравето на сърцето

Етерично Масло Египетско ИНДРИШЕ е чудесно при хора с непостоянно кръвно налягане. Редовният масаж балансира нервната система, повлиява на сърдечно съдовата дейност. То се отразява на кръвоснабдяването и подобрява работата на миокарда.

  1. При болка в мускулите  

Ако след интензивна тренировка усещате болка, масаж с масло от индрише може да помогне при всякакви мускулни крампи и болка. За да направите масажен мехлем, смесете пет капки масло от индрише с една супена лъжица масло от жожоба и втрийте нежно в кожата.

  1. Борба с инфекции

Изследванията показват, че маслото от индрише има мощни антибактериални и противогъбични свойства срещу най-малко 24 различни вида бактерии и гъбички.

За да предотвратите инфекция, нанасяйте две капки етерично масло от индрише, комбинирано с носещо масло като кокосово масло, върху проблемната зона, като порязване или рана, два пъти на ден, докато заздравее.

Спортното стъпало, например, е гъбична инфекция, която може да бъде облекчена с използването на масло от здравец. Смесете 4-5 капки масло от здравец с малко базово масло и сложете към вана за крака с топла вода и морска сол; правете това два пъти дневно за най-добри резултати.

  1. Естествен дезодорант

Маслото от индрише е циркулиращо масло, което означава, че излиза от тялото чрез изпотяване. Тъй като има антибактериални свойства, то помага за премахване на телесните миризми и може да се използва като естествен дезодорант.

  1. За превенция на болестта на Алцхаймер и деменция

Някои невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер , множествена склероза, болест на Паркинсон и амиотрофична латерална склероза са свързани с различна степен на невровъзпаление.

Проучване установява, че високите концентрации на цитронелол, компонент на етеричното масло от индрише, инхибира производството на азотен оксид, намалявайки възпалението и клетъчната смърт в мозъка.

Според изследователи етеричното масло от здравец може да има ползи за хора с невродегенеративни заболявания, които включват невровъзпаление.

  1. За по-хубав вид на кожата

Със своите антибактериални и успокояващи противовъзпалителни свойства, маслото от индрише е чудесно средство, с което да освежите кожата. То може да помогне при акне, дерматит и кожни заболявания.

Смесете една чаена лъжичка масло от жобоба с пет капки масло от здравец, след което нанесете сместа върху проблемната зона два пъти на ден, докато видите резултати.

       8. При тревожност и депресия

Маслото от индрише има силата да подобри концентрацията и да повдигне настроението. Известно е, че помага на хора, които страдат от депресия, тревожност и гняв. Сладката и цветна миризма на маслото успокоява, отпуска тялото и ума.

Всъщност изследване, публикувано през 2015 г., дори показва, че миризмата може да помогне на бременните жени да намалят тревожността си по време на раждане.

         9. Репелент за насекоми

Маслото от индрише може да се използва като естествени репелент срещу насекоми. За да направите свой собствен репелент за насекоми, смесете маслото от здравец с вода и го напръскайте върху тялото си – това е много по-безопасно от спрейове, които са пълни с химикали.

          10. Кандида

Candida albicans е най-често срещаният вид гъбична инфекция, открита в устата, чревния тракт, може да засегне и кожата и други лигавици.

        11. Редуцира бръчките

Маслото от индрише е известно със своята употреба при застаряваща, набръчкана и/или суха кожа. То има силата да сведе до минимум вида на бръчките, защото стяга кожата на лицето и забавя ефектите от стареенето.

Добавете две капки масло от здравец към лосиона за лице и го нанасяйте два пъти дневно. Използвано козметично или локално като цяло, етеричното масло от здравец се смята, че допринася за здравето на клетките на кожата и избистря тена. Известно е, че то ефективно елиминира мъртвите клетки и насърчава регенерацията на по-нова, по-здрава кожа.

От десетилетия маслото от здравец се използва и за насърчаване на растежа на косата чрез подхранване на скалпа и балансиране на производството на себум и естествени масла.

 

 

Leave a comment