Витамин В 12 – всичко, което трябва да знаете за него

Витамин В 12 – всичко, което трябва да знаете за него
By март 21, 2022 0 Comment

Витамин В 12 – всичко, което трябва да знаете за него

Надали има човек, който не знае колко важни са витамините от В групата за нашето здраве, за правилното функциониране на организма, а техният недостиг може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Витамините от В групата са осем на брой. Това са:

Витамин B1 – тиамин;
Витамин B2 – рибофлавин;
Витамин B3 – ниацин;
Витамин B5 – пантотенова киселина;
Витамин B6 – пиридоксин;
Витамин B7 – биотин;
Витамин B9 – фолиева киселина;
Витамин B12 – цианкобаламин.

Повечето витамините от B-групата могат да се набавят от храната, но не винаги това е достатъчно. Затова е добре човек да включи и качествени хранителни добавки, за да си гарантира, че организмът няма да има дефицит.

Днес обаче ще обърнем внимание на един от тези важни витамини – Витамин В 12. Защо е толкова важен, как да си го набавим и какви са симптомите на дефицит при него? Кои са най – уязвими и защо? Кои са най-добрите добавки, съдържащи Витамин В 12? Отговорите на всички тези въпроси ще научите от следващите редове.

Витамин B12 е основно хранително вещество, от което тялото ви се нуждае за процеси, като синтез на ДНК, производство на енергия и функция на централната нервна система. Въпреки че витаминът се съдържа в много храни, недостатъчност и дефицит на В12 са относително чести. Това обикновено се дължи на ограничен прием с храна, малабсорбция, определени медицински състояния или употребата на лекарства, изчерпващи B12. Особено уязвими са веганите и хората на възраст над 60 години, тъй като способността за усвояването му от храната намалява с възрастта.

За съжаление, дефицитът на B12 често се пренебрегва и се диагностицира погрешно, което се дължи на факта, че симптомите не са специфични само за дефицит на витамин В12.

Количеството витамин В12, от което организмът се нуждае, зависи от възрастта. Средните дневни препоръчителни количества за различни възрасти са изброени в микрограмове (mcg) са:

Новородени до 6 месеца - 0,4 mcg
Бебета 7-12 месеца - 0,5 mcg
Деца 1-3 години - 0,9 mcg
Деца 4-8 години - 1,2 mcg
Деца 9-13 години - 1,8 mcg
Тийнейджъри 14-18 години - 2,4 mcg
Възрастни - 2,4 mcg
Бременни жени - 2,6 mcg
Кърмещи жени - 2,8 mcg

Къде да го намерим?

Витамин В12 или кобаламинът се намира естествено в животинските храни. Той е необходим за образуването на червени кръвни клетки и ДНК, освен това е ключов играч във функционирането и развитието на мозъчните и нервните клетки.

Витамин В12 се свързва с протеина в храните, които ядем. В стомаха солната киселина и ензимите развързват витамин В12 в свободната му форма. Оттам витамин B12 се комбинира с протеин, наречен вътрешен фактор, така че да може да се абсорбира по-надолу в тънките черва.

Признаци на дефицит и токсичност

Измерването на витамин B12 в кръвта всъщност не е най-добрият начин да се определи дали някой има дефицит, тъй като някои хора с дефицит могат да покажат нормални нива на B12 в кръвта. Кръвните нива на метилмалонова киселина, продукт на разпадане на протеини и хомоцистеин са по-добри маркери, които улавят действителната активност на витамин В12, пише в свое изследване Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Фактори, които могат да причинят дефицит на витамин В12:

Избягване на животински продукти. Хората, които не ядат месо, риба или млечни продукти, са изложени на риск от недостиг на витамин В12, тъй като той се намира естествено само в животинските продукти. Проучванията показват, че вегетарианците имат ниски нива на витамин В12 кръвта. Затова тези, които следват вегетарианска или веганска диета, трябва да включват в диетата си обогатени с B12 храни или добавка B12. Това е особено важно за бременни жени, тъй като плодът се нуждае от адекватен витамин В12 за неврологично развитие и дефицитът може да доведе до трайни неврологични увреждания.

Пернициозната анемия. Това е автоимунно заболяване, което атакува и потенциално унищожава чревните клетки, така че не присъства вътрешен фактор, който е от решаващо значение за усвояването на витамин В12. Ако настъпи дефицит на витамин В12, може да се стигне до други видове анемия и неврологични увреждания. Дори използването на добавка с висока доза B12 няма да реши проблема, тъй като не е наличен вътрешен фактор, който да го усвои.

Неадекватна стомашна киселина или лекарства, които причиняват намалена стомашна киселина. Много по-честа причина за дефицит на B12, особено при възрастни хора, е липсата на стомашна киселина, тъй като тя е необходима за освобождаването на витамин B12 от храната. Хора, които редовно приемат лекарства, които потискат стомашната киселина за състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест или пептична язва – като инхибитори на протонната помпа, H2 блокери или други антиациди – може да имат затруднения при усвояването на витамин B12 от храната.

Чревни операции или храносмилателни разстройства, които причиняват малабсорбция. Операциите, които засягат стомаха, където се произвежда вътрешният фактор, или илеума (последната част от тънките черва), където се абсорбира витамин В12, могат да увеличат риска от дефицит. Някои заболявания, включително болестта на Крон и цьолиакия, които влияят негативно на храносмилателния тракт, също увеличават риска от дефицит.

Признаци на дефицит на Витамин В 12

1. Умора

Ако имате нисък или недостиг на B12, вероятно ще се почувствате уморени. Клетките на тялото ви се нуждаят от B12, за да функционират правилно. Като такова, наличието на неадекватни нива на В12 може да намали нормалното производство на червени кръвни клетки, което може да наруши доставката на кислород

2. Бледа или жълта кожа

Друг признак, който може да показва дефицит на B12, е бледа или жълта кожа. Подобно на желязодефицитната анемия, анемията, свързана с дефицит на В12, може да направи кожата ви бледа поради липса на напълно узрели, здрави червени кръвни клетки в тялото. Дефицитът на B12 може също да доведе до жълтеница, което кара кожата и бялото на очите ви да придобият жълтеникав цвят. Цветът се причинява от високи нива на билирубин, отпадъчен продукт, създаден, когато тялото ви разгражда червените кръвни клетки.

3. Главоболие

Недостигът и дефицитът на B12 могат да доведат до неврологични странични ефекти, включително главоболие. Всъщност главоболието е сред най-често съобщаваните симптоми, свързани с дефицит на B12, както при възрастни, така и при деца.  Някои проучвания показват, че хората, които често изпитват главоболие, са по-склонни да имат ниски нива на B12.

4. Депресивни симптоми

B12 е от съществено значение за правилното функциониране на централната нервна система и дефицитът на това хранително вещество може да повлияе на психичното здраве. По-конкретно, дефицитът на B12 е свързан с по-голям риск от развитие на депресия.

5. Затруднена концентрация и умствено увреждане

Тъй като дефицитът на B12 се отразява негативно на централната нервна система, хората с ниски или дефицитни нива на B12 могат да имат затруднения при концентрирането и изпълнението на задачите. Възрастните хора са особено изложени на риск от тези нежелани реакции, тъй като рискът от дефицит на B12 се увеличава с възрастта. Всъщност много проучвания свързват ниските нива на B12 с влошена умствена функция при възрастни хора.

6. Парестезия в ръцете и краката

Парестезията е медицински термин, който се отнася до усещане за парене или игли в определени области на тялото, като ръцете и краката. За съжаление, този симптом на дефицит на B12 се припокрива със симптоми, свързани с диабетна невропатия - увреждане на нервите, причинено от висока кръвна захар, което може да причини болка и изтръпване в крайниците.

Как се открива и лекува дефицитът на B12?

Тъй като симптомите на дефицит на витамин В12 не са специфични за състоянието, той може да остане неоткрит или да бъде диагностициран погрешно. Ако изпитвате някой от симптомите,  важно е да ги обсъдите с медицински специалист, който да ви препоръча качествени хранителни добавки или диета.

Добавките са безопасни и лесно поносими, но е важно да бъдат качествени и от доказан производител. За да осигурите на организма необходимите хранителни вещества в достатъчни количества, е добре да допълните диетата с мултивитамини. Съвременните витаминни препарати имат много високи изисквания: добавките трябва не само да съдържат широк спектър от витамини и минерали, но и да имат биологично достъпна органична форма, а съставът им трябва да бъде балансиран, тъй като всички хранителни вещества се усвояват в комплекса. Съвременната технология за производство на витаминни комплекси осигурява дълготрайния им ефект върху организма.

Освен от витамини, тялото ни се нуждае и от минерали, които получаваме изключително с храната. Ето защо витамините трябва да се приемат в подходящо съотношение с минералите. Тук на помощ идва Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт. Добавката е чудесна за хора, които са изложени на повишено физическо и психическо натоварване, спортисти, след операции, хора, които живеят в райони с неблагоприятни условия на околната среда или работят в опасни производства. Особено ефективен е при дълбока витаминна недостатъчност, настинки и грип.


Ако имате дефицит на Витамин В 12 може да включите и ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал. Натуралната хранителна добавка съдържа концентриран сок от плодове на черна боровинка,  сух екстракт от пшеничен зародиш, концентрат от лимонов сок, калциев глицерофосфат, витамин А; калциев глюконат, както и витамини В1, В2, В3, B5, В6, В7/Н, В12, С, D3.

Leave a comment