Коензим Q 10: какво е, какви са ползите и защо е важен за красотата?

Коензим Q 10: какво е, какви са ползите и защо е важен за красотата?
By март 23, 2022 0 Comment

Коензим Q 10: какво е, какви са ползите и защо е важен за красотата?

Какво означава да водим здравословен начин на живот? Да консумираме чиста храна, да спортуваме, да приемаме оптимално количество витамини и минерали. Но малко хора знаят, че тялото се нуждае и от един много важен елемент -  коензим Q 10. Всъщност това е истински "ензим на младостта", благодарение на който тялото работи активно. Неслучайно може да срещнете тази вълшебна съставка в много хранителни добавки и продукти за красотата.

Но какво е Коензим Q 10, какви са ползите за тялото и защо е важен за красотата ни?

Експертите наричат ​​ Коензим Q 10 убихинон. Основната му цел е да изгаря мастните клетки, предотвратявайки натрупването им под кожата. Целта на това вещество е да създаде аденозин трифосфат – енергиен източник на клетката, който е необходим за активния метаболизъм. Нивото на Q10 е отговорно за това, колко издръжлив е човек. В случай, че тялото не получава убихинон дълго време, тялото ще се изтощи по - лесно, по – податливо е на хронични заболявания.

Коензимът Q 10  е от съществено значение за реакцията на окислително фосфорилиране (процес, в който клетката временно съхранява енергия във форма, удобна за използване). Той се съдържа във всички тъкани, но най-висока концентрация се наблюдава в черния дроб, сърцето, мозъка, бъбреците - органи, които консумират повече енергия в сравнение с други.

На практика е доказано, че най-голямо количество Q10 се съдържа в организма на децата и юношите. До 30-годишна възраст синтезът постепенно намалява, до 40 г. концентрацията спада с 20%, а при хора над 60 години съдържанието на убихинон не надвишава 40% спрямо началните нива.

В същото време метаболитните процеси губят своята интензивност, влошавайки имунитета, качеството на процеса на възстановяване в тъканите.

Според лекарите Коензим Q10 има много ползи, но трябва да се приема умерено.

За какво помага?

Повишава издръжливостта на тялото. Човек по-лесно понася физическо натоварване, стресови ситуации. Поради това приемът на коензим е препоръчителен за пациенти с дистрофия, хронична умора. Трябва да присъства и в диетата на спортистите.

Подпомага енергийния метаболизъм в мозъчните клетки. Това има положителен ефект върху способността за усвояване на информация, намалява риска от заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон. Дори ако вече съществуват патологии, коензим Q10 забавя тяхното развитие.

Намалява броят на клетките с мутирала ДНК, които са отговорни за появата на тумори.

Регулира мастния метаболизъм. Изследвания показват, че хората, които приемат убихинон, имат стабилно телесно тегло, което отговаря на възрастовите стандарти.

Косвено влияе върху функционирането на тимусната жлеза, костния мозък.

Помага за укрепване на имунната система.

Експериментално е доказано, че коензим Q10 има положителен ефект върху продължителността на живота на еластина. Това от своя страна ускорява синтеза на колаген.

Научно доказано е, че Коензим Q 10 е антиоксидант, който премахва токсичните вещества и токсините от човешкото тяло. Той подобрява работата на сърцето и сърдечно-съдовата система, поради което се препоръчва при заболявания като исхемия, аритмия, атеросклероза и други. С Коензим Q 10 съдовете запазват естествената си еластичност, което намалява вероятността от скокове на кръвното налягане.

Приемът на Коензим Q 10 е много полезен при спортуващите, защото се смята, че предотвратява крампите, както и болката след тренировка, спомага за възстановяване на мускулните влакна, участващи в упражненията, дава сила и енергия. Освен това, благодарение на веществото, тялото по - бързо усвоява витамини и минерали.

Нормалните нива на веществото в организма предотвратяват развитието на заболявания на устната кухина, като стоматит, пародонтит и гингивит.

Освен това коензимът е отлично средство за борба с депресията, главоболието, нервните разстройства. И мъжкото тяло, и женското тяло, се нуждае от убихинон.

При мъжете веществото нормализира нивата на холестерола, укрепва стените на кръвоносните съдове, облекчава болката след претоварване на мускулната система, като по този начин повишава мъжката сила, издръжливост и нормализира тонуса.

За жените коензимът е еликсир на красотата, който е дългосрочна превенция на стареенето. Кожата остава еластична и еластична, бръчките се изглаждат. Веществото насърчава активната работа на мастните жлези, бързо лекува рани. Особено важно е да се приема убихинон по време на бременност, за да се подобри плодовитостта.

Как да изберем ПРАВИЛНАТА хранителна добавка с Коензим Q 10?

Може да намерите Коензим Q 10 в различни форми. Ако я приемате под формата на прах, имайте предвид, че от нея се абсорбират едва 1%. Това означава, че ако приемете 100 мг, се усвояват една 1 грам.

Доказано е, че най-добрана бионаличност или абсорбация се постига с гел капсули. Q 10 се добива чрез ферментация на дрожди и бактерии. Затова не е случайно, че най-големият производител на Коензим Со Q10 е Япония - 10 млн. японци го приемат като хранителна добавка.

И ето тук идва отговорът на въпроса Коя е ПРАВИЛНАТА хранителна добавка която да включите във вашето ежедневие.

Вива Q 10 форте. Защо форте? Минималната дневна доза е 30 мг, а в добавката има 100 мг от активната субстанция в софт гел капсула. А това означава висока концентрация на активно вещество, максимално добра бионаличност. 

За кого е подходящ Вива Q 10 форте?

  • за всички хора след 35-40 годишна възраст;
  • хора страдащи от сърдечни заболявания, включително и сърдечна недостатъчност;
  • след сърдечен инфаркт /ниските нива предполагат по-лош прогностичен изход/;
  • при висок холестерол в кръвта;
  • за възстановяване на енергията при онкологично болни; 
  • помощ при диабетици;
  • при чернодробни проблеми и за профилактиката им;
  • за нормални мускулни контракции;
  • за здрави зъби и венци;
  • при алергични проблеми;
  • за възстановяване на ниските нива коензим Q10 в тялото;
  • при имунодефицитни състояния за подкрепа на имунната система;
  • за нормална сперматогенеза.

Коензим Q 10 и красотата

Изключителният ефект на този ензим се дължат на неговите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са като щитове, които можете да приложите върху кожата си, за да се борите с всички онези неща, които допринасят за стареенето й, като UV лъчи, инфрачервено лъчение и замърсяване, стрес….

Коензим Q10 действа подобно на друга мощна съставка - витамин C и по същия начин работи за неутрализиране на свободните радикали. Той се среща естествено във всички клетки на човешкото тяло, включително кожата и най-горния слой на кожата, роговия слой. Проучване показа, че локалното приложение на Коензим Q10 намалява бръчиците тип пачи крак.

Коензим Q10 може да срещнете в редица продукти за грижа за кожата -  тонери, овлажнители и кремове за под очите, които помагат за изравняване на тона на кожата и намаляване на появата на фини линии. Когато избирате крем за лицето обаче не се доверявайте сляпо на надписа Q 10. Качествените кремове за лице трябва да бъдат с натурални съставки, без парабени и дразнители, да са създадени от сертифицирани лаборатории и от доказали името си производители.

Кремовете от серия Вива Бюти – Крем за дневна грижа Вива Бюти и Крем за нощна грижа Вива Бюти, са решение за всеки, който иска здрава, млада и тонизирана кожа. В разработката на серията се вплитат швейцарското качество, опитът и науката. Основните съставки на Вива Бюти са екстракт от кора на африканско дърво Enantia chlorant, matrixil 3000, коензим Q10 (убихинон), екстракт от еделвайс, екстракт от листа от маслина, масло от ший (масло от шеа) и витамин Е. Когато те работят в синергия, резултатът е подхранена и възстановена кожа, изравнен тен, по- малко фините линии, а сухата и зряла кожа добива по-свеж, по-здрав и сияен вид.

 

Защо Коензим Q10

  • Коензим Q10 енергизира клетъчната активност:

Тази енергия е необходима, за да се поправят щетите на времето и да се гарантира, че клетките на кожата са здрави. Когато една кожна клетка е активна, тя освобождава по – лесно токсините и може да използва по-добре хранителните вещества. Q10 поддържа клетките активни и енергични.

  • Коензимът намаляване на увреждането от слънцето

Благодарение на своята мощна антиоксидантна функция защитава кожата на молекулярно ниво от увреждащото въздействие на слънцето и от свободните радикали.

  • Изравнява тена на кожата

Q10 блокира тирозиназата, която помага за производството на меланин. Това означава, че коензимът може да помогне за избледняване и предотвратяване на тъмни петна.

  • Възстановява кожните клетки

По-енергизираните кожни клетки означават по-здрави кожни клетки. Добавянето на Q10 към вашата грижа за кожата може да позволи на клетките ви да използват по-добре други хранителни вещества, което води до по-здрава кожа като цяло.

  • Намалява появата на бръчки и фини линии

Съставката помага на тялото да произвежда колаген и еластин, които могат да намалят появата на фини линии.

Странични ефекти на CoQ10

Въпреки че локалното приложение обикновено е подходящо за всички типове кожа, бъдете внимателни, ако имате някакви кожни заболявания, като витилиго. Доказано е, че Q10 блокира ензим, известен като тирозиназа, който е необходим за създаването на пигмент. Като го блокира, може да доведе до влошаване на депигментацията при тези, които страдат от витилиго.

Leave a comment