(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет

(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет

(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет

Ако досега сте свързвали ябълковия оцет само като част от дресинга за салата или за приготвянето на зимнина, е време да промените това. Защото той е невероятно полезен продукт и носи куп ползи за здравето. А сега, в началото на пролетта и лятото, е много добър начин да направите лек детокс и да го включите в диетата си.

Всъщност в това няма нищо чудно. Ябълковият оцет е бил използван като естествен лек за здравословни проблеми от край време, а сега много хора го преоткриват, търсейки естествени и натурални начини да подобрят живота си, като правят по-здравословен и по-естествен избор за здравето, храната и природните лекарства.

Колкото и налудничаво да звучи на пръв поглед, приемът на ябълков оцет ще ви донесе много ползи за здравето.

Каква е ползата от ябълковия оцет, който му е спечелил заслуженото уважение на народите от различни страни и исторически епохи? Разбира се, неговите уникални лечебни свойства и невероятен набор от компоненти.

Нека започнем с факта, че всички полезни свойства на ябълките почти без загуба и преминават в ябълковия оцет.  Той съдържа 20 основни минерала и микроелемента, както и оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселини, ценни баластни вещества, редица ензими и аминокиселини.

Важна роля за здравето на организма играе пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет - баластно вещество, което подпомага храносмилането и изпълнява редица полезни функции: понижава холестерола в кръвта, подобрява кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата, хипертонията и др. Ябълковият оцет съдържа и витамин Е (токоферол), който се смята за един от най-силните антиоксиданти, тоест неутрализира негативното въздействие на свободните радикали върху организма. Свободните радикали могат да причинят преждевременно стареене, нарушения на имунната система, сърдечно-съдови заболявания, катаракта и рак.

И още….

Ябълковият оцет е в помощ на отслабването

Знаете ли, защо ябълковият оцет е бил използван като помощно средство при загуба на тегло от векове? Той повишава чувството за ситост, което е много важно, ако сте свикнали да хапвате в по-големи количества. В много ястия от националната кухня на различни страни ябълковият оцет се използва като подправка за салати и месни ястия, тъй като стимулира храносмилането, стимулира производството на стомашен сок и синтеза на храносмилателни ензими, както и помага за премахване на токсините и намаляване на мазнините. Резултатът е ефективен - загуба на тегло.

За профилактика на диабет

Когато става въпрос за ябълков оцет и диабет, има няколко неща, които трябва да знаете. Ябълковият оцет е чудесен за профилактика на диабет. Доказано е, че той намалява нивата на кръвната захар, когато човек гладува (не яде), което е невероятно полезно за хора, които имат трудности да регулират собствените си нива на кръвна захар, като тези, които имат диабет. Това обаче няма да замени лекарствата. Здравословната диета и упражненията винаги се препоръчват на хората с диабет. Ако имате диабет и приемате инсулин или лекарства с рецепта, трябва да говорите с вашия лекар, преди да пиете ябълков оцет, защото нивата на калий могат да паднат твърде много.

Холестерол, кръвно налягане и ябълков оцет

Други често използвани приложения на ябълковия оцет са за понижаване на кръвното налягане и намаляване на нивата на холестерола. Каква е ролята му? Ябълковият оцет помага за контролиране на ренина, хормон, произвеждан от бъбреците, който е отговорен за свиването и разширяването на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове се свиват, кръвното налягане се повишава. Ябълковият оцет поддържа съдовете отпуснати, а това означава, че кръвното налягане няма да се повиши.

Що се отнася до ябълковия оцет при холестерола, проучванията показват, че ябълковият оцет намалява LDL (лошия холестерол) и повишава HDL (добрия холестерол) поради естествените си антиоксиданти.

За добро храносмилане

Както вече споменахме, ябълковият оцет подобрява храносмилането. Пиенето на ябълков оцет за храносмилане може бъде в помощ при всеки, който страда от киселини в стомаха. Освен това той намалява подуването на корема и подобрява храносмилането като цяло.

Правилното храносмилане означава оптимално ниво на киселина в стомаха, така че хранителните вещества в храната ни да могат да се абсорбират. Когато няма достатъчно киселина, храната не се разгражда правилно и хранителните вещества не се усвояват, което може да доведе до храносмилателни проблеми като тези, които споменахме.

Пиенето на ябълков оцет води до увеличаване на производството на киселина. И това води до правилно храносмилане. Просто е, нали?

Ябълков оцет и рак

Когато става въпрос за ябълков оцет и рак, е доказано, че той може да помогне за превенция, тъй като насърчава здравето. Има много фактори и причини за рак и все още имаме да извървим дълъг път по отношение на превенцията и лечението, но това, което знаем е, че ябълковият оцет може да намали риска и да забави растежа на раковите клетки (тумора).  

Разбира се, това съвсем не означава, че той може и трябва да замества лечението.

Колко ябълков оцет трябва да пием на ден?

Това е важно, защото всичко е въпрос на количество. Смята се, че препоръчителната дневна доза е 15-30 мл. Това са 2-3 супени лъжици ябълков оцет – смесен с вода или добавен към салатен дресинг.

Но не всеки от нас може да приема ябълков оцет в чист вид. Ето защо швейцарската компания Vivasan предлага уникален продукт Ябълков оцет за бърз метаболизъм във формата на таблетки, който съдържа не само здравословен ябълков оцет в необходимото количество, но и допълнителни 10 ценни витамина, както и жизненоважни минерали (калий, натрий, калций, магнезий, желязо, хлор, сяра, фосфор и др.), които лесно се усвояват от организма.

Следвайки мъдрите народни рецепти, според които ябълковият оцет се препоръчва да се използва заедно с кисело мляко (в този случай той най-ефективно премахва токсините и токсините от тялото), в състава на тази добавка влиза и суроватка на прах, както и ценни протеини и минерали (калций, фосфор), които предотвратяват развитието на остеопороза.

Ябълковият оцет стимулира метаболизма, насърчава хидролизата на мазнините, почиства кожата от акне и пигментни петна.

В допълнение, Ябълков оцет за бърз метаболизъм на Vivasan съдържа гроздова захар , която е доставчик на енергия за тялото.

И ако още не сте се убедили в силата му, ето още за терапевтичното и профилактично действие на фитопрепарата Ябълков оцет за бърз метаболизъм в таблетки:

▪ премахва токсините;

▪ подпомага прочистването на организма;

▪ разгражда мазнините;

▪ насърчава загубата на тегло;

▪ стимулира синтеза на храносмилателни ензими;

▪ нормализира киселинността;

▪ ефективно попълва липсата на витамини и микроелементи в организма;

▪ задължително допълнение към антицелулитната програма, спомага за изглаждане на дермата;

▪ подобрява храносмилането (особено при запек);

▪ нормализира микрофлората, стимулирайки производството на стомашен сок;

▪ предотвратява разпространението на гнилостни бактерии в червата;

▪ стимулира бъбреците;

▪ профилактика на остеопороза;

▪ нормализира венозната циркулация;

▪ има благоприятен ефект върху кожата;

▪ облекчава възпалението и възпалено гърло;

▪ подобрява общото благосъстояние;

▪ нормализира апетита.

И така, какво ще кажете за тези ползи за здравето от ябълковия оцет? Смученето по 1 таблетка три пъти на ден (за по-добра биодостъпност), може да направите толкова много неща за вашето здраве. Започнете още сега!

Leave a comment