Синдромът на карпалния тунел + ефективни начини за облекчение на болката

Синдромът на карпалния тунел + ефективни начини за облекчение на болката
By май 01, 2022 0 Comment

Синдромът на карпалния тунел + ефективни начини за облекчение на болката

Синдромът на карпалния тунел е болезнено състояние, засягащо ръцете, от което страдат все повече хора. Това е една от най-често срещаните невропатии (свързани с нервите разстройства), с които се справят възрастните, и сега е все по-често срещана.

Синдромът на карпалния тунел се причинява от подуване и възпаление на карпалните кости и сухожилия, разположени в китката. Има осем малки карпални кости, които се събират в китката, образувайки „тунелна“ структура, която се простира надолу по ръката. Сухожилията покриват костите и помагат за контролиране на движенията на ръцете, заедно с връзките и нервите.

Когато тъканите в тунела се възпалят поради фактори като прекомерна употреба или натиск, средният нерв се компресира. Това променя начина, по който се възприемат усещанията в ръцете и пречи на движението, силата и координацията. Обикновено и двете ръце/китки могат да бъдат засегнати от синдром на карпалния тунел едновременно, но някои хора развиват симптоми само в едната ръка или китката (обикновено от доминиращата им страна).

Най-явно проявление на симптомите може да забележите когато се опитвате да хванете тежки предмети, когато носите нещо или използвате ръцете си по време на работа в продължение на много часове (шиете, пишете), шофирате или правите каквото и да е хоби, което включва използване на ръце.

Симптомите на синдром на карпалния тунел обикновено се появяват постепенно и с времето стават по-тежки и чести. Това се отнася особено при хора, които извършват повтарящи се движения със засегнатата ръка (например работа на компютър). Преместването, разтягането и разклащането на ръката може да помогне на болката да изчезне временно, но е вероятно да се върне, докато не успокоите ръката и не лекувате основния проблем.

Ако не се вземат мерки навреме, в някои случаи е възможно дори да се развие трайно увреждане на нервите или мускулите в китките или ръцете.

Фактори, които могат да предразположат към развитие на синдром на карпалния тунел са:

  • Извършване на повтарящи се движения с ръцете или долната част на ръцете.
  • Редовното извършване на движения, които включват изключително огъване или удължаване на ръката и китката (огъване на китката назад и напред отново и отново).
  • Хората, които работят на компютъра по много часове на ден, са особено изложени на риск, както и дърводелци, месари или готвачи, музиканти, механици, озеленители, спортисти.
  • Наличие на съществуващо състояние, което засяга нервите и ставите - диабет, ревматоиден артрит или автоимунно заболяване като лупус.
  • Лоша стойка, включително опъване или прегърбване в раменете и накланяне на главата/шията напред.
  • Нараняване, което засяга китките или ръцете, или имало операция в областта на карпалния тунел в миналото.
  • Затлъстяване или много наднормено тегло.
  • Генетика/наследственост.

Признаците и симптомите на синдрома на карпалния тунел обикновено включват:

  • Изтръпване, загуба на усещане и изтръпване на ръката, особено на показалеца и палеца;
  • Болка и пулсиране в пръстите, ръката или предмишницата;
  • Трудност при нормалното движение на ръката, особено при използване на палеца, показалеца, средния и безименния пръст;
  • Необичайни усещания в ръката и пръстите, някои от които може да се усещат като удари или остри болки;
  • Болка, която се простира нагоре по предмишницата към рамото;
  • Мускулна слабост и треперене в ръката;
  • Отслабен захват и загуба на сила в ръката;
  • Проблеми при извършване на движения, които изискват стабилност на пръстите/ръцете, като писане или рисуване;
  • Пулсиране и подуване, включително през нощта или при събуждане;
  • Понякога загуба на осъзнаване къде е ръката ви в пространството (загуба на проприоцепция ).

Как да си помогнем при симптоми на синдром на карпалния тунел?

Ако усетите някои от горните признаци, се обърнете към лекар – специалист, който да диагностицира симптомите, да направи необходимите изследвания и да потвърди дали в действителност страдате от синдром на карпалния тунел.

На първо време е много важно да обездвижите мястото и да започнете прием на противовъзпалителни добавки, както и да третирате болезненото място локално.


Приемът на противовъзпалителни добавки е много ефективен начин за облекчение на болката при Синдром на Карпалния тунел. Включете Р.С. 28 ПЛЮС по формата на таблетки. Те съдържат екстракти от моминска вратига, върба, дяволски нокът, витамин Е и имат болкоуспокояващо, противовъзпалително, антиревматично, антиподагрозно действие. Наред с това нормализира венозния тонус на главния мозък и увеличава подвижността на ставите и гръбначния стълб.

Дяволският нокът е билка, която се е доказала със своите качества и помага при проблеми с опорно – двигателния апарат. ХАРПАГИН ФОРТЕ е балансирана комбинация от сух екстракт от вторичен корен на Дяволски нокът с босвелoва киселина, която допринася за поддържане на оптималния комфорт на мускулите, ставите и сухожилията, както и за запазването на нормалната подвижност и гъвкавост на ставите.

Знаете ли, че вашата диета може да подпомогне възпалението и да влоши симптомите, свързани с болки в ставите или сухожилията. Следвайте диета с високо съдържание на противовъзпалителни храни като цели плодове и зеленчуци (особено тези с високо съдържание на калий и магнезий за изхвърляне на излишния натрий), орехи, ленени семена и семена от чиа, храни с високо съдържание на B витамини като зелени листни зеленчуци, боб или диви меса, здравословни мазнини.

Етеричните масла са много мощен инструмент, с който може да се намали подуването, да се намали възпалението и болката. Сред най-добрите етерични масла за лечение на симптомите на синдрома на карпалния тунел са етерично масло от безсмъртниче, етерично масло от гаултерия,  етерично масло от синя вратига, етерично масло от мента, етерично масло от бял равнец, етерично масло от цветове на османтус, камфорово масло.

Именно комбинацията на тези масла е в основата на Blue Relief – композиция от етеричнни масла, която е изключително ефективна при ставни заболявания и наранявания, ревматизъм, подагра, артроза и ставни оплаквания, подходящ при навяхвания и болезнено подуване. Успокоява и инхибира възпалението, спазмолитично.

Друг начин да се възползвате от силата на етеричните масла е с мазане на крем Хвойна на VIVASAN. Това е чудесно профилактично средство, произведено по древна швейцарска рецепта, на базата на етерично масло от алпийска хвойна, масло от дълголистен бор, масло от евкалиптови листа, масло от обикновен кипарис, плодово масло от обикновена смрика, глицинова соя, за ефективно и бързо въздействие при ставни болки, спортни травми, простудни заболявания и проблеми с кръвообращението. Всичко, което трябва да направите е да нанасяте с лек масаж върху болезненото място. 

С бързо обезболяващо и противовъзпалително действие при ставни, мускулни и невралгични болки е Гел за стави P.C. 28. Той е разработен на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, подобрява самочувствието. Има бързо действие и може да се използва като първа помощ след травми.

Още един изключително ефективен продукт и обезболяващо средство, разработено на основата на Мента, Камфор, Гаултерия (Уинтър грийн), Портокал, Смърч, Джинджифил е Болкоуспокояващ микс READY STEADY GO. Той подпомага регенерацията на тъканите и действа ефективно при травми, спортни травми, мускулни, ставни и невралгични болки.

 

Има няколко начина да намалите болката в ръцете и китките, докато лекувате:

Носенето на лента за китка — това може да поддържа засегнатата област стабилна.

Инжекции - Ако болката стане много силна или ръката е много подута, вашият лекар може да препоръча прием на болкоуспокояващо, а ако не действа, дори инжекции с кортикостероиди, за да намалите отока и да облекчите натиска върху средния нерв.

Като последна възможност е хирургическа намеса — Когато всички други лечения не работят, може да се препоръча операция, за да се възстановят нормалните движения на ръцете.

За да предотвратите развитието на синдром на карпалния тунел, правете почивки като протягате ръката си, внимателно свийте пръстите и завъртете китките си. Ако е възможно, променете видовете дейности, които правите през деня, за да премахнете натиска върху ръцете, като им дадете почивка.
Когато шофирате, пишете, играете видео игри  или извършвате други дейности, които изискват използване на ръцете, опитайте се да не стискате твърде силно. Ако работите на компютъра, помислете за използването на опора за китките за ръцете си и не забравяйте да държите мишката леко.

 

Leave a comment