Черен кимион – семенца за здраве

Черен кимион – семенца за здраве
By май 07, 2022 0 Comment

Черен кимион – семенца за здраве

Когато чуете кимион, най- вероятно първата ви асоциация е храна, кухня, вкус, аромат. Но знаете ли, че тези малки семенца са истинска природна аптека и правят чудеса за здравето? Преди да ви разкажем повече за кимиона обаче, нека направим едно уточнение. Има две ботанически растения, Bunium bulbocastanum и Nigella sativa. И двете обикновено се наричат ​​черен кимион, и двете имат терапевтични свойства, и двете са подправки.

В случая обаче става въпрос за Nigella sativa – черен кимион, също наричан цветен копър, черен сусам, семена от лук, хабат-ул сауда (арабското му име), калонджи. Това всъщност е семето на растението Nigella Sativa, което не е от едно и също семейство с кимиона.

Разпространен в Югозападна Азия и Северна Африка, черният кимион добива все по-голяма популярност у нас. Заради неговите качества пророкът Мохамед казва: „Този ​​черен кимион лекува всички болести, освен смъртта.“

Затова не е случайно, че от векове той се използва за лечение на всичко - от абсцеси до херпес зостер под формата на семена (прах) и масло.

Многобройни проучвания показват, че семето на Nigella sativa и неговата основна активна съставка, тимохинон, са много ефективни срещу различни заболявания, включително хронични такива - неврологични и психични заболявания, сърдечно-съдови, рак, диабет, възпалителни състояния и безплодие, различни инфекциозни заболявания, дължащи се на бактериални, гъбични, паразитни и вирусни инфекции.

Съдържащите се в него антиоксиданти, особено тимол и дитимохинон, имат потенциала да предпазват от клетъчно увреждане, някои от тези съединения също имат противовъзпалителни способности, които ги правят полезни за борба с болката и подуването, симптоми, които се появяват при хора със състояния като артрит. Някои проучвания върху животни и хора са установили, че черния кимион може да намали маркерите на възпаление, засягащо ставите, мозъка, гръбначния мозък, черния дроб, сърцето и храносмилателната система. Съвременните изследвания показват, че черният кимион разширява бронхиалните проходи, убива микробите, регулира кръвното налягане, прави обилна жлъчна секреция.

Ценните свойства на черния кимион привличат все по-голямо внимание по отношение на потенциалната му роля като хранителна добавка без странични ефекти.

Точно както е Масло от Черен Кимион Нигела Сатива в капсули – НИГЕНОЛ на VIVASAN. Маслото от черен кимион е основна част от Нигенол и съдържа голямо количество витамин Е, омега 3 и омега 6 мастни киселини, които предпазват телесните клетки от унищожаване от свободните радикали. Нигенолът възстановява и подпомага имунната и хормоналната система, има противовъзпалително действие локално и системно, премахва симптомите на настинка (ринит, кашлица, слабост), има положителен ефект при всяка форма на атопичен дерматит, идеосинкразия, възстановява имунитета на кожата, осигурява мощно антиоксидант намалява риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, премахва застоялите кожни процеси.

При какви състояния може да взимате фитопрепарат Нигенол?

 

▪ алергични заболявания, бронхиална астма, алергични дерматози: невродермит, псориазис, алергичен дерматит, екзема;

▪ сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, исхемия, хипертония, церебрална атеросклероза);

▪ висок холестерол;

▪ чернодробно заболяване (хепатит, цироза, чернодробно затлъстяване, алкохолно чернодробно заболяване);

▪ намален имунологичен статус;

▪ инфекциозни заболявания с вирусна и бактериална природа;

▪ заболявания на стомашно-чревния тракт, придружени от запек, дисбактериоза;

▪ коагулопатия - повишено съсирване на кръвта;

▪ злоупотреба с алкохол, алкохолна интоксикация;

▪ онкологични заболявания и тяхната профилактика;

▪ заболявания на мъжката и женската полова система.

И ако все още не сте се убедили в качествата на черния кимион, ето няколко основателни причини да го включите в ежедневието си!

За превенция и при онкологични заболявания

Семената на черния кимион имат мощни антиоксидантни свойства и се смята, че те стоят зад свойствата за превенция на рака, показват проучвания върху животни. Проучванията in vitro също доказват инхибиране и намаляване на туморния растеж при различни видове рак, включително на кръвта, на гърдата, дебелото черво, панкреаса, черния дроб, белите дробове, кожата, бъбреците, простатата и шийката на матката. Ползи са установени и като допълнение към химиотерапията при хора – например семената от черен кимион показват потенциална способност да намаляват честотата на страничните ефекти при деца с мозъчни тумори, които са на химиотерапия. Неговият активен компонент, тимохинон, сенсибилизира раковите клетки на мозъка към химиотерапия, което прави лечението по-ефективно.

В борбата с инфекциите и за силен имунитет

Черният кимион под формата на добавка има способността да засилва функционирането на имунната система. Някои съединения, открити в семената на нигела, имат естествени антибактериални свойства, което ги прави полезни за борба с щамове бактерии, които могат да допринесат за инфекции като бронхит, инфекции на ушите и кожата и др.

Обещаващи изследвания свързват Nigella sativa с бактерии, резистентни към множество лекарства. Това е наистина важно, защото тези така наречени „супербактерии“ се превръщат в значителен риск за общественото здраве.

Едно проучване установи, че екстрактите, взети от семена на нигела, могат да предпазят от MRSA ( устойчив на метицилин Staphylococcus aureus ), опасен тип бактерии, които могат да доведат до сериозни инфекции, които са трудни за контролиране.

При болка

Маслото от семена от черен кимион, прилагано локално, е доказано по-добро средство от прием на парацетамол за намаляване на болката от остеоартрит на коляното. Оралният прием на масло от семена от черен кимион или добавка, съдържаща такова, също има общи аналгетични ефекти.

При главоболие опитайте да разтриете челото с масло от черен кимион и просто се отпуснете.

Метаболитни проблеми

Традиционно семената от черен кимион се използват за облекчение на състояния като диария, стомашни язви, бъбречна дисфункция и проблеми, свързани с черния дроб.

Някои проучвания показват, че неговите съединения могат да предпазват от увреждане на черния дроб и бъбреците и да поддържат общото здраве на червата поради способността си да се бори срещу оксидативния стрес и възпалението.

Комбинацията от топла вода, мед и лимон често се препоръчва за тези, които са на диета. Добавете и щипка стрити на прах семена от черен кимион към тази смес и приемайте, за да ускорите метаболизма.

 При неврологични състояния

В проучвания in vitro и върху животни е доказано, че семената на черен кимион предпазват от неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер, депресия, епилепсия, болест на Паркинсон и травматично мозъчно увреждане. Ученето и паметта също се подобряват при животни, на които се дава семе от черен кимион. Смята се, че отговорни за този ефект са противовъзпалителните и антиоксидантните свойства.

Подкрепа на метаболитното и сърдечно-съдовото здраве

Мета-анализ от 2017 г. откри доказателства, че добавката на Nigella sativa може да помогне за управлението на здравословните нива на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола, поради своите хипотензивни, блокади на калциевите канали и диуретични свойства, които помагат за управлението на кръвния поток и нивата на кръвните липиди. 

При хора с инсулинова резистентност може да помогне за подобряване на средните нива на кръвната захар при хора с инсулинова резистентност/диабет тип 2, плюс потенциално намаляване на риска от усложнения, свързани с диабета.

Предпазва бъбреците

Масло от черен кимион в комбинация с мед и топла вода може да помогне да се отървете от болки в бъбреците, камъни и инфекции.

Орално здраве

Знаете ли, че черният кимион традиционно се използва за лечение на проблеми със зъбите като подуване или кървене на венците, болка? Разбира се, не трябва да пренебрегвате лекарската консултация, но при спешен случай може да помогне.

За успокояване на възпалена кожа

Маслото от черно семе може да помогне при често срещани кожни проблеми като акне и екзема, благодарение на техните антибактериални и противовъзпалителни свойства. Особено ефективен е и при псориазис и розацея.

 

Leave a comment