Най-добрите етерични масла, с които ще отблъснете комарите

Най-добрите етерични масла, с които ще отблъснете комарите
By май 25, 2022 0 Comment

Най-добрите етерични масла, с които ще отблъснете комарите

Обичаме лятото. С топлите вечери, спорта в парка, с партитата с приятели. Обичаме походите в планината, морските разходки….Но цялата тази идилия може да бъде развалена от малките жужащи насекоми – комари, пчели, мухи, кърлежи. Хората обикновено са предразположени към ухапвания от инсекти поради комбинация от аромат, светлина, топлина и влажност. И ако сте магнит за комари, например, вероятно ви е писнало да имате сърбяща, зачервена кожа. В този случай обикновено посягаме към репеленти, които да ни защитят.

Почти всички обаче съдържат като активна съставка N,N-диетил-мета-толуамид, познат като DEET. DEET ще намерите в течни спрейове, кърпички, пръчки и лосиони. Това е изкуствен химичен продукт и е доказано, че възпира комари, черни мухи, кърлежи, бълхи и др. Според проучване на американския холистик д-р Джош Акс това съединения се използва в над 230 продукта, като може да достигне 100 % концентрация. Но наред с ефективността му са доказани някои тревожни факти и страничните ефекти – гадене, слабост, загуба на памет, главоболие, умора, недостиг на въздух и др. Продукт с DEET не е препоръчително да се използва при малки деца, не трябва да се прилага върху раздразнена кожа, порязвания или рани, както и да се нанася върху ръцете или близо до очите и устата.

Репелентите за насекоми, които ще намерите по рафтовете на аптеки и дрогерии, могат да бъдат разделени на две категории - тези, направени със синтетични химикали, и тези, направени с растителни етерични масла и съставки. И тъй като цялото това разнообразие е много объркващо, ви предлагаме няколко безопасни алтернативи, които са и лесно достъпни.

1. Масло от евкалипт

Маслото от лимонов евкалипт е един от най-известните естествени репеленти. Проучване показа, че смес от 32% масло от лимонов евкалипт осигурява повече от 95% защита срещу комари за 3 часа.

Можете да създадете своя собствена смес от 1 част масло от евкалипт към 10 части лосион или крем лавандула. Това масло обаче не е препоръчително при деца под 3-годишна възраст.

2. Лавандула

Ароматът на лавандула може да отблъсне комарите, което прави етеричното масло от лавандула изключително ефикасно средство за защита. Лавандуловото масло е много често срещана съставка в домашно приготвените репеленти за насекоми. Лавандулата има аналгетични, противогъбични и антисептични свойства. Това означава, че освен че предотвратява ухапвания от комари, може да успокои кожата.


Можете да смесите масло от жожоба или лосион лавандула с етерично масло от лавандула и да намажете откритите места по кожата.

3. Масло от лимонова трева

Малките буболечки обикновено мразят цитрусовите плодове, така че спрейовете с цитрусово масло са често срещани в домашно приготвените репеленти.

Смесете равни части вода и хамамелис, добавете няколко десетки капки масло от цитронела и го изсипете в бутилка със спрей.

4. Масло от мащерка

Когато става въпрос за отблъскване на маларийни комари, маслото от мащерка е едно от най-добрите за защита от комари.

За домашно приготвена смес срещу комари комбинирайте 4 капки масло от мащерка с чаена лъжичка базово масло, като зехтин или масло от жожоба. За спрей смесете 5 капки масло от мащерка с 30 мл вода.

5. Гераниол

Гераниолът е масло, което идва от растения като здравец и лимонена трева. Известно е със способността си да отблъсква комари и кърлежи.


Изследване, публикувано в Journal of Vector Ecology показва, че гераниолът може да бъде по – силен отблъскващ агент от цитронелата както на закрито, така и на открито, въпреки че и двете естествени вещества отблъскват значително повече комари, отколкото незащитените контроли.

6. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно със своите антисептични, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Но проучванията също така показват, че то може да бъде ефективен репелент срещу насекоми.

Доказано е, че репелентите, съдържащи масло от чаено дърво, са ефективни срещу комари, храстови мухи и хапещи мухи. 

Универсален и ефективен напълно натурален спрей против комари

50 мл. 96% спирт

15 капки етерични масла (напр. 10 к. цитронела + 5 к. лавандула) или смес по избор

200 мл. вода

Всички съставки се слагат в спрей бутилка и се пръска.

 

7. Композиция от натурални етерични масла

За да бъде защитата от комари и насекоми още по – ефективна обаче, е най – добре да комбинирате няколко етерични масла. Сред най- добрите комбинации е Go Away - смес от чисти етерични масла с лавандула, цитронела, карамфил и кедър. Ароматът на композицията незабавно плаши насекомите. Това се дължи на дезориентацията им, които отлитат или бързо бягат. Може да се използва и в шкафове срещу молци. Чистите ароматни масла предотвратяват дразненето на кожата.

Как да използвате?
- в Аромадифузер се поставят 4-5 капки Go Away;

- смесете функционално масло Аргана или крем за ръце и нокти Аргана, Argan Skin Cream с 2-3 капки Go Away и масажирайте върху кожата, за отпъждане на комари и други насекоми;

- може да се използва и от ловци, риболовци и любители на природата.

Спрей против комари със смес Go Away

100 мл вода от хамемелис

100 мл ябълков оцет

40 капки Go Away

Смесете добре в бутилка от 200 мл. със спрей. Разбийте добре и пръскайте откритите части на тялото.

Етеричните масла са натурален и безопасен метод за предпазване от насекоми, но когато са 100% чисти, не трябва да се нанасят директно върху кожата, а винаги да се разреждат в масло-носител, като бадемово, кокосово, жожоба.

Често комбинацията от няколко масла е най-добрия начин да си гарантирате спокойствието от летните нашественици, а когато се доверите на композиция, специално създаден от опитни дрогеристи с качествени съставки, резултатът е гарантиран!

 

Leave a comment