Хемоглобинът и всичко, което трябва да знаете за него

Хемоглобинът и всичко, което трябва да знаете за него
By юни 13, 2022 0 Comment

Хемоглобинът и всичко, което трябва да знаете за него

Обикновено, когато си правим кръвен тест, без значения дали е по някаква конкретна причина или профилактично, един от показателите, на които трябва да обърнем особено внимание, е хемоглобинът. Освен че помага за идентифицирането на няколко здравословни състояния, този прост тест може да покаже анемия, която е често срещана и потенциално проблематична за жените - през целия им живот. Според проучване от 2018 г., публикувано в Expert Review of Hematology, заявяват, че състоянието на дефицит на желязо може да има дълбоки последици за физическото и емоционалното здраве и благополучие на жената.

Нека да разгледаме някои от най-често срещаните въпроси за хемоглобина, включително ролята, която той играе за здравето, какви са причините за анормалните нива и как може да влезе в норма.

Какво е хемоглобин?

Хемоглобинът е богат на желязо протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки. Освен че придава на кръвта червения цвят, хемоглобинът дава възможност на червените кръвни клетки да транспортират кислород от белите дробове в цялото тяло. Освен това позволява на въглеродния диоксид да се транспортира от тялото до белите дробове, където се издишва.

 Какви са нормалните нива на хемоглобина?

Нивата на хемоглобин се определят с кръвен тест или т.нар. „пълна кръвна картина“ (ПКК). Добре е изследването да бъде преди закуска, на празен стомах.

Средните стойности на хемоглобина зависят от много фактори и са различни при жените и мъжете. При жените значение има възрастта, хормоналните промени през които минава в  различните фази на живота си, бременност, менопауза….

При мъжете скоростта на хемоглобина започва да намалява с възрастта, а промените са пряко свързани с производството на тестостерон.

Референтните стойности при различните лаборатории също може да варират леко, но като цяло средните нива са:

Мъже -  140-180 g/ l (грама на литър)
Жени -120-160
g / l
Бременни жени - 110-155
g / l

Защо е важно да се изследва хемоглобина?


Необичайните нива на хемоглобина не винаги показват медицински проблем, тъй като високи или ниски числа могат да бъдат причинени от различни фактори, като ниво на активност на пациента, диета, лекарства или менструален цикъл. Дори животът на голяма надморска височина може да причини необичайни нива.

Въпреки това, високите или ниските нива са знак, че трябва да обърнете внимание за по-сериозни състояния, включително анемия, чернодробно или сърдечно заболяване, рак.

Какво могат да показват ниските нива на хемоглобина?

Някои хора може да имат малко ниски нива на хемоглобина, без да има заболяване (по време на цикъл или бременни жени, например), могат да бъдат свързани с определени лекарства (за химиотерапия или за лечение на ХИВ). Сред факторите, водещи до нисък хемоглобин са още загуба на кръв, рак, цироза, хипотиреоидизъм, възпалително заболяване на червата, бъбречно заболяване, ревматоиден артрит, сърповидноклетъчна анемия, таласемия.

Какво могат да показват високите нива на хемоглобин?

Високите нива на хемоглобина най-често отразява нуждата на организма от повишен капацитет за пренасяне на кислород, например поради тютюнопушене или живот на голяма надморска височина. Причини за повишени нива на хемоглобина могат да бъдат вродено сърдечно заболяване, обостряне на ХОББ, дехидратация, емфизем, сърдечна недостатъчност и др.

Как да повишим хемоглобина?

За щастие има много начини да повишите нивата на хемоглобина по напълно естествен начин. За целта трябва да включите и качествени хранителни добавки.

Боровинка Витал на VIVASAN e натурална напитка на основата на боровинки, пшеничен зародиш, ацерола и е предназначена за попълване на витамини и минерали в организма, повишаване на имунитета. Благодарение на съдържащото се в нея двувалентно желязо, приемът й предотвратява развитието на анемия, повишава хемоглобина в кръвта, облекчава неразположението и умората. Приемът по 1 л. 2-3 пъти на ден укрепва сърцето, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява вътречерепното налягане, подобрява зрението.


За производството на хемоглобин и неговите носители, червени кръвни клетки, тялото се нуждае от адекватни количества желязо, както и от фолиева киселина, витамин B-12 и други хранителни вещества.

Увеличете приема на желязо

Хапвайте повече храни, богати на желязо. То помага за засилване на производството на хемоглобин, който също помага за образуването на повече червени кръвни клетки. Такива са:
месо и риба
соеви продукти, включително тофу и едамаме
яйца
сушени плодове, като фурми и смокини
броколи
зелени листни зеленчуци, като зеле и спанак
зелен боб
ядки и семена
фъстъчено масло


Увеличете приема на фолиева киселина

Фолатът е вид витамин В, който играе важна роля в производството на хемоглобин. Тялото използва фолиева киселина, за да произвежда хем, компонент на хемоглобина, който помага за пренасянето на кислород.

Добрите източници на фолиева киселина включват говеждо месо, спанак, ориз, фъстъци, фасул, авокадо, маруля.

Консумирането на желязо в храни или добавки е важно, но човек също трябва да помогне на тялото си да усвои това желязо.

Храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди и листни зелени зеленчуци, могат да увеличат количеството усвоено желязо. Приемането на добавка с витамин С също може да помогне. От своя страна витамин А и бета-каротинът могат да помогнат на тялото да усвоява и използва желязо.

 

Leave a comment