Eтерично масло от лимонена трева–ползи и как да го включите в ежедневието

Eтерично масло от лимонена трева–ползи и как да го включите в ежедневието
By юни 20, 2022 0 Comment

Eтерично масло от лимонена трева–ползи и как да го включите в ежедневието

Ако досега не сте се срещали с етеричното масло от лимонова трева, най-вероятно познавате неговия специфичен аромат. Самото растение е известно най-вече като подправка от азиатската кухня, а етеричното  масло, което се извлича от него, има безброй приложения – от средство за справяне с болката, до грижа за красотата.

Съединенията в маслото от лимонова трева притежават противогъбични, антисептични, противовъзпалителни и инсектицидни свойства. А благодарение на антиоксидантните си свойства, то може дори да предотврати растежа на дрожди.

Какви са ползите от етеричното масло от лимонена трева?

1. Помага за регулиране на холестерола

Различни проучвания показват, че приемът на масло от лимонова трева поддържа здравословни нива на триглицеридите в тялото, като по този начин намалява нивата на LDL (лошия холестерол). Това води до по-лесен приток на кръв през артериите, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

2. Подпомага здравето на храносмилателната система

Маслото от лимонена трева има способността да помага при редица храносмилателни разстройства – от стомашни газове, до дразнене в стомаха и червата и т.н. Доказано е, че е ефективно при лечение на стомашни язви и стимулира храносмилането. Антибактериалните свойства на етеричното масло от лимонена трева също убиват чревните бактерии и дори могат да помогнат за лечение на диария и гадене.

3. Подпомага здравето на нервната система

Етеричното масло от лимонена трева действа като тоник за нервната система като цяло. Подпомага лечението на различни нервни разстройства като болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, гърчове, липса на рефлекси и др. Известно е, че успокояващата и мека миризма на маслото от лимонова трева  облекчава тревожността  и раздразнителността.

За да облекчите стреса, добавете масло от лимонова трева към лосиона си за тяло.

 

4. Облекчава главоболието

Етеричното масло от лимонена трева има успокояващо действие, може да облекчи болката, натиска и напрежението. Според индийско проучване етеричното масло от лимонова трева може да лекува главоболие.

5. Етеричното масло от лимонена трева детоксикира тялото

Маслото детоксикира черния дроб, храносмилателния тракт, бъбреците, пикочния мехур и панкреаса. Това детоксикиращо свойство на маслото от лимонова трева може да се дължи на диуретичния му характер.

6. Естествен почистващ препарат

Може да използвате масло от лимонена трева като естествен и безопасен освежител за въздух или дезодорант. Просто добавете няколко капки от маслото към водата, за да почистите всякакви повърхности.

То не само естествено дезодорира дома ви, но също така помага за дезинфекцията му.

7. Етеричното масло от лимонена трева като естествен дезодорант

Дезодорантите, купени от магазина могат да навредят на кожата ни. Тук влиза в действие етеричното масло от лимонена трева. То е естествен и безопасен освежител.

Може да смесите вода от хамемелис и магнезиево олио в 200 мл. спрей бутилка, да добавите 15 капки лимонова трева и ще имате напълно натурален дезодорант.  

8. Действа като мускулен релаксант

Етерично масло от лимонова трева подобрява кръвообращението, облекчава мускулни спазми, навяхвания, болки и крампи.

Разтрийте малко разредено с масло от жожоба масло от лимонова трева върху тялото или направете вана за крака.


9. Може да подобри здравето на щитовидната жлеза

Смята се, че етеричното масло от лимонова трева може да помогне за справяне с хипотиреоидизъм. Просто втривайте две до четири капки масло в областта на щитовидната жлеза всеки ден.

Все още са необходими повече изследвания по този въпрос, затова не пренебрегвайте консултацията с лекар.

10. Може да повиши имунитета

Лимонената трева улеснява усвояването на хранителните вещества в тялото ви, като по този начин укрепва имунната система. То е ефикасно при настинка и треска, а наред с това ускорява заздравяването на рани.

11. Подпомага съня

Маслото от лимонена трева има успокояващ и седативен ефекти върху ума и дори може да помогне и за лечение на депресия. Добавете няколко капки в дифузер и се насладете на аромата му.

12. За здравето на кожата

Едно от основните предимства на етеричното масло от лимонена трева са лечебните свойства за кожата.

Добавете масло от лимонена трева към вашия крем или лосион, за да се радвате на гладка и блестяща кожа.

13. За здрава коса

Маслото от лимонова трева може да укрепи космените фоликули, така че ако се борите с косопад или имате сърбящ и раздразнен скалп, масажирайте няколко капки масло от лимонена трева в скалпа си за две минути и след това изплакнете. Успокояващите и унищожаващи бактериите свойства ще направят косата ви блестяща и свежа.

Смесете три капки етерично масло от лимонова трева с три супени лъжици зехтин и масажирайте в косата. Увийте кърпа около главата за 15 минути, след което измийте с шампоан както обикновено.


14. Естествен репелент за насекоми

Поради високото съдържание на цитрал и гераниол е известно, че маслото от лимонена трева отблъсква насекоми като комари и мравки. Този естествен репелент има мека миризма и може да се прилага върху кожата. Просто разредете с малко базово масло за по – лесно нанаяне.

15. При разширени вени

Въпреки че изследванията са ограничени, данни показват, че етеричните масла като лимонена трева могат да увеличат циркулацията и да намалят отока на краката.

Смесете няколко капки масло от лимонова трева с лосион за тяло или направете топъл компрес, като накиснете чиста кърпа в смес от пет капки етерично масло от лимонова трева и един литър вода. Нанесете за 15 минути като държите краката повдигнати през цялото време.

16. Лекува гъбички по ноктите

Противогъбичните свойства на етеричното масло от лимонова трева могат да помогнат за лечение на гъбички по ноктите. Разредете маслото с масло-носител като зехтин или масло от жожоба и масажирайте на заразения нокът два пъти дневно.

Въпреки ползите от това масло, винаги се консултирайте с лекар ако имате някакво заболяване. Бременни или кърмещи жени, и хора с респираторни заболявания трябва да избягват маслото от лимонена трева под каквато и да е форма.

Leave a comment