14 правила за по-дълъг живот, подкрепени от науката

14 правила за по-дълъг живот, подкрепени от науката
By юни 27, 2022 0 Comment

14 правила за по-дълъг живот, подкрепени от науката

Хората не остаряват когато растат. Когато спрат да растат, те остаряват.

Често, когато пожелаваме на някого нещо, казваме – "И да стигнеш 100 години". Това пожелание звучи чудесно, но не са много тези, които успяват да достигнат до тази достолепна възраст. Обикновено мислим, че продължителността на живота до голяма степен се определя от генетиката. Да, факт е, че гените имат значение, но играят много по-малка роля, отколкото се смяташе първоначално. Оказва се, че има други ключови фактори - околната среда, диетата и начинът на живот.

Фактът, че толкова много от нас живеят по-дълго, е прекрасен. И все пак, с напредването на възрастта идва по-голям потенциал за състояния, свързани със стареенето – артрит, фрактури, загуба на паметта, здравословни проблеми и т.н. Важно е да се разбере, че тези състояния не са нормална част от стареенето. Те са по-склонни да се развият с напредване на възрастта, но не трябва да се разглеждат като неизбежна част от стареенето.

Добрата новина е, че имаме добър контрол върху това колко бързо и, може би по-важното, колко добре остаряваме. Не всеки изглежда на възрастта си. Някои 60-годишни изглеждат на 40, а някои на 40-годишни изглеждат на 60. Защо е така?

Дълго време учените се опитват да разберат тайната на дълголетниците, изследват техните навици, ежедневие и заобикаляща среда. В крайна сметка се оказва, че има няколко общо приети „правила“, които няма как да гарантират, но са значителен фактор за по-дълъг (и по-щастлив живот).

1. Избягвайте преяждането

Връзката между приема на калории и дълголетието в момента предизвиква голям интерес. Проучванията върху животни показват, че 10-50% намаление на нормалния прием на калории може да увеличи максималната продължителност на живота. Изследвания на човешки популации, известни с дълголетието, също наблюдават връзки между ниския прием на калории, по-дългия живот и по-ниската вероятност от заболяване.

Нещо повече, ограничаването на калориите може да помогне за намаляване на наднорменото телесно тегло и мазнините в корема, като и двете са свързани с по-кратък живот.

Въпреки това, дългосрочното ограничаване на калориите често е неустойчиво и може да включва отрицателни странични ефекти, като недохранване, ниска телесна температура и намалено сексуално желание.

Все пак са необходими изследвания, които да потвърдят всички тези твърдения.

 

2. Яжте повече ядки

Те са богати на протеини, фибри, антиоксиданти и полезни съединения. Освен това са чудесен източник на няколко витамина и минерали, като мед, магнезий , калий, фолиева киселина, ниацин и витамини В6 и Е.

Различни проучвания показват, че ядките имат благоприятен ефект върху сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, възпаление, диабет, метаболитен синдром, нива на мазнини в корема и дори някои форми на рак. Проучване показва, че тези, които консумират поне 3 порции ядки на седмица, имат 39% по-нисък риск от преждевременна смърт.

3. Опитайте куркума

Когато става въпрос за стратегии против стареене, куркумата е чудесен вариант. Това е така, защото тази подправка съдържа мощно биоактивно съединение, наречено куркумин.

Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, се смята, че куркуминът помага за поддържане на мозъчната, сърдечната и белодробната функция, както и предпазва от рак и заболявания, свързани с възрастта.

За да се възползвате от всички предимства нан куркумата и да има максимална усвояемост, е препоръчително да се комбинира с черен пипер.

Хранителната добавка под формата на капсули на Вивасан и точната формула, която може да опитате е Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН.  Това е комбинация с екстракт от черен пипер и маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, асимилацията на куркума се поддържа от Gelpell технология (микрокапсули).

Добавката спомага за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, мощен антиоксидант е, има силно противовъзпалително и противоалергично средство. Забавя процеса на стареене, предотвратява развитието на сенилна деменция и болестта на Алцхаймер.

4. Наблегнете на здравословните растителни храни

Диета, базирана на разнообразие от растителни храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести продукти и боб, може да намали риска от заболяване и да насърчи дълголетието.

Много проучвания свързват предимно веган диетата с по-нисък риск от преждевременна смърт, както и с намален риск от рак, метаболитен синдром, сърдечни заболявания, депресия и мозъчна мъгла. Тези ефекти се приписват на хранителните вещества и антиоксидантите на растителните храни, които включват полифеноли, каротеноиди, фолиева киселина и витамин С.

Има и няколко проучвания, които свързват вегетарианските и веганските диети, които естествено съдържат повече растителни храни, с 12-15% по-нисък риск от преждевременна смърт.

5. Бъдете физически активни

Не трябва да е изненада, че редовната физическа активност е значителен фактор за по-добро здраве и може да добави години към живота ви. Според изследвания само 15 минути упражнения на ден могат да добавят допълнителни 3 години живот.

Проучване установява, че хора, които тренират по 150 минути на седмица имат с 28% по-нисък риск от ранна смърт.

6. Взимайте качествени хранителни добавки

Работата, задълженията, стресът, постоянното напрежение и бързане, замърсената околна среда се отразяват върху телата ни по един неимоверно, колкото и здравословен начин на живот да се опитваме да водим. За съжаление това са фактори, които няма как да игнорираме. Но пък може да им противодействаме. Тайната е в Спермидинът- естествен полиамин, което се среща във всяка телесна клетка и е с висока концентрация в семенната течност. Откритие от 2009 г. доказва, че спермидинът противодейства на стареенето и насърчава дълголетието, като предизвиква автофагия (от гръцки „самоизяждане“), способността на организма да се самопречиства от вредни, стари или болни клетки.

Спермидин е от решаващо значение в процеса на обновяване на клетките. С напредването на възрастта естествените нива на спермидин намаляват, намалявайки способността на клетките да се обновяват и възстановяват. Ето защо тук идва момента да си го набавим отново с една хранителна добавка – Cell Care.

7. Не пушете

Надали това е изненада, но науката говори в подкрепа  на това твърдение. Като цяло се смята, че хората, които пушат, могат да загубят до 10 години живот и да са 3 пъти по-склонни да умрат преждевременно от тези, които никога не палят цигара. И все пак -никога не е твърде късно да се откажете.

8. Умерен прием на алкохол

Редовната консумация на алкохол е свързана със заболявания на черния дроб, сърцето и панкреаса, както и с повишен риск от ранна смърт. Някои от най-здравите нации по света обаче не изключват алкохола от диетата си. Умерената консумация на вино се счита за особено полезно поради високото си съдържание на полифенолни антиоксиданти. Доказано е, че виното е особено полезни при сърдечно съдови заболявания, но с уговорката, че количеството е умерено.

9. Дайте приоритет на щастието

Чувството на щастие може значително да увеличи годините живот, показва проучване. Всъщност, по-щастливите хора са имали 3,7% по-малък риск от  на ранната смърт за 5-годишният период на проучване.

10. Избягвайте хроничния стрес и тревожност

Не е новина, че тревожността и стресът могат значително да намалят продължителността на живота. Жените, страдащи от стрес или тревожност, са до два пъти по-склонни да умрат от сърдечно заболяване, инсулт или рак на белия дроб. По същия начин рискът от преждевременна смърт е до три пъти по-висок за тревожни или стресирани мъже в сравнение с техните по-спокойни колеги.

Ако се чувствате стресирани , смехът и оптимизмът могат да бъдат два ключови компонента на решението.

11. Поддържайте близки отношения

Болката от самотата и изолацията надхвърля емоционалната болка - тя е ужасна за здравето ни. Толкова е важно да имаме други около нас. Нещата, разбира се, се променят с напредването на възрастта – децата се отдалечават, понякога губим приятели. Но можем да излезем и да се запознаем с нови хора. Останете в контакт с другите. Взимайте уроци. Бъдете доброволец. Изведете някого на вечеря в нов ресторант. Дори си вземете домашен любимец. Проучванията показват, че хората живеят по-дълго и по-здравословно с приятелство.

12. Пийте кафе или чай

И кафето, и чаят са свързани с намален риск от хронични заболявания.

Например, полифенолите и катехините, открити в зеления чай, могат да намалят риска от рак, диабет и сърдечни заболявания. По подобен начин кафето е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания, някои видове рак и мозъчни заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Освен това, както пиещите кафе, така и чай, имат с 20-30% по-нисък риск от ранна смърт в сравнение с тези, които не пият.

Само не забравяйте, че твърде много кофеин може също да доведе до тревожност и безсъние, така че е добре да ограничите приема до препоръчителната граница от 400 mg на ден - около 4 чаши кафе.

13. Спете

Сънят може би е един от най-недооценените аспекти на доброто здраве. Защо имаме нужда от сън? Сънят в много отношения остава научна загадка. Това, което беше открито наскоро, е неговият дълбок ефект върху цялостното здраве. Още по-завладяващо е значението му за поддържане на здрава памет – нещо, за което много от нас се тревожат, когато остареят. Вече е известно, че сънят помага да вградим в нашия мозък нещата, които научаваме през деня.

И така, колко сън ни трябва? Поне седем до осем часа всяка вечер. Това е предизвикателство за много от нас, но винаги трябва да бъде нашата цел. Сънят е важен не само за паметта. Начинът на живот, при който липсва достатъчно сън, може да повиши кръвното налягане, да причини депресия и в крайна сметка да съкрати живота.

14. Упражнявайте мозъка си

Нашият мозък е невероятен – това сме ние. Нашият мозък пази всеки спомен и емоция от живота ни, дава ни способността да се смеем, плачем, творим, да оценявате изкуството/музиката и дори способността да обичате. Най-добрият начин да поддържате мозъка си здрав, е да го използвате. Поддържайте мозъка си здрав, заменете рутината с ново обучение, търсете нови преживявания. Вашият мозък процъфтява от предизвикателства и учене. Така че бъдете студент за цял живот.

 

 

Leave a comment