Как да бъдем здрави по време на ваканция

Как да бъдем здрави по време на ваканция
By юни 21, 2021 0 Comment

Как да бъдем здрави по време на ваканция

Лятото вече е тук, а това означава, че идва и така чаканата ваканция, свързана с повече семейни пътешествия, дълги почивки или уикенд бягства от големия град. 
Ако имате деца, знаете, че пътуванията са истинско преживяване за малките – с приключения, нови емоции, приятели, откриване на нови светове. Но за родителите тези моменти могат да бъдат и доста стресиращи – планиране, опаковане на багаж, непредсказуеми ситуации, палави деца и стандартните за една почивка неразположения – както по време на път, така и по време на самата ваканция.
Ето защо в началото на лятото решихме да подготвим за вас кратък списък на най-важните здравословни натурални продукта, без които не трябва да тръгвате на път. Сложете ги в чантата с ръчен багаж или несесер и ще имате верен помощник за всеки случай.

При гадене по време на път 
Гаденето по време на път е проблем не само на децата, но и на възрастни хора. За съжаление никой не е застрахован от това, затова е добре да имате под ръка етерично масло от мента. Всичко, което трябва да направите е да на помиришете от шишенцето или да нанесете на корема две-три капки, разредени с базово масло. Маслото от мента има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, успокоява главоболие и световъртеж, повишава имунитета.

При изгаряния 
Всички обичаме слънцето и искаме да вземем максимума от него. Но когато кожата е по-чувствителна или прекалим с излагането под палещите лъчи, резултатът е зачервена и изгоряла кожа. За съжаление това се случва, дори да сме се намазали старателно със слънцезащитен крем. Ако червената и болезнена кожа вече е факт, ето няколко решения.
Етерично масло от лавандула – нанесете задължително разредено с базово масло върху изгорялата кожа. За охлаждащ ефект може да комбинирате с масло от мента. Маслото от лавандула е подходящо дори за бебета.
Крем чаено дърво – той е направен по стара швейцарска рецепта, на базата на натурални етерични масла от чаено дърво, манука, канука, лавандула, розмарин и лайка за ефективно и бързо въздействие при свръхчувствителна и възпалена кожа, алергични и друг тип кожни раздразнения. 

При болка в ушите
Къпането в басейна или морето почти винаги е съпътствано с влизане на вода в ушите. Често това води и до възпаление, особено ако човек е по-чувствителен и податлив на инфекции.
Ако някой от семейството се оплаче от болка в ухото, може да прилагате разредени с базово масло по 1-2 капки етерично масло от лавандула и етерично масло от босилек в областта около ухото.
Ефикасно средство е и етеричното масло от розово дърво. Освен това то е адаптоген - повишава устойчивостта на организма към широк спектър агенти, в това число биологични (вируси и бактерии), химични (токсини, шлаки) и физични (смяна на часови полюси, студ, горещина, влага).

При температура
Смяната на обстановката и климата може да бъде съпътствана с настинка, общо неразположение и температура. Може да направите компрес с етерични масла мента, евкалипт и лавандула, а наред с това да дадете и сироп с екстракти от цветовете и плодове на черен бъз. Той съдържа много полезни хранителни вещества - желязо, калий, фосфор, мед, както и витамините А, В и С, протеини, фибри, органични съединения с противовъзпалителна и антиоксидантна активност, и други.

При разстройство
Почти винаги почивката на море или на басейн е съпътствана с разстройство. Дали от водата, от разнообразната и различна храна или следствие на слънцето, при всяко положение трябва да сте подготвени и за това. Но както се казва, превенцията е най-добрата защита, затова е добре няколко дни преди ваканцията да започнете да давате пробиотик с витамини.
Капсулите са подходящи за деца над 6 г и помагат за възстановяване на нормалната флора на стомашно-чревния тракт; препятстват растежа на патогенни микроорганизми (причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица, стрептококи, стафилококи и др.); подобряват усвояването на желязо, калций и др. микроелементи.
Изпитано и ефикасно средство е натурално етерично масло от римски фенхел. То има изразено антиоксидантно и спазмолитично действие, прочиства организма, помага при запек, метеоризъм, колики. Просто масажирайте 5 капки на 10 мл. базово масло, за да успокоите корема.

Вече знаете какво да сложите в аптечката за пътуване. С подходящите натурални продукти под ръка ще се радвате не само на повече спокойствие, но и ще гарантирате вашето и на семейството здраве. Защото пътуванията трябва да ни носят само позитивни емоции.

Създайте ги!

Leave a comment