Остеопорозата – неизбежна ли е?

Остеопорозата – неизбежна ли е?
By юли 02, 2022 0 Comment

Остеопорозата – неизбежна ли е?

С напредването на възрастта сред много хора, най – вече жените над 50 - те назрява една тиха уплаха – рискът от остеопороза.  Това заболяване засяга изключително голям брой хора, както мъже, така и жени по целия свят.

Остеопорозата буквално означава „порьозни кости“. Това заболяване обикновено е „тихо“, може да се развива в продължение на много години, няма симптоми, не причинява дискомфорт и реално няма как да бъде усетено. Основно остеопорозата е увреждане (изтъняване) на костната тъкан, което води до фрактури и костни деформации. С възрастта костите стават по-тънки, не са така здрави и еластични. Това се дължи на факта, че след около 35-годишна възраст калцият се „измива“ от костите по-интензивно, отколкото отлагането му в костната тъкан. Това е характерно за всички, но при някои хора е особено изразено и води до остеопороза.

Причините за развитието на остеопорозата са много – от хроничен недостиг на калций, през лечение на заболявания със стероидни хормони, заседнал начин на живот, заболявания на храносмилателната система, до генетична предразположеност и дефицит на витамин Д.

Какво е най-добрата и безопасна превенция срещу остеопороза?

Има много начини, с които може да противодействаме на това заболяване. За да бъдат както превенцията, така и лечението успешно обаче, е необходимо да се подходи комплексно и най-вече – търпеливо и целенасочено. А това включва определени упражнения – правилно хранене (диета) - качествени хранителни добавки.

1. Активният начин на живот и движението.

За да може една системата да се задейства и да функционира, тя трябва да бъде активна. Това важи и за костната структура. Когато тренирате целенасочено вие давате сигнал на тялото, че то трябва да абсорбира витамините, минералите, микро и макронутиетните.

Упражненията не само могат да помогнат за изграждане на костна маса, но са чудесни и за подобряване на баланса и гъвкавостта, облекчават стреса, намаляват възпалението. Все пак избягвайте всички дейности, които изискват много скачане, навеждане напред от кръста или твърде много усукване на гръбначния стълб.

Ходенето и тренировки с тежести са най-добри за поддържане на здравината на костите. Видовете упражнения, които се препоръчват за хора с ниска костна плътност са бързо ходене, плуване, упражнения с телесно тегло като клекове и асистирани лицеви опори, йога, тай чи, пилатес.

Упражненията с тежести са от съществено значение, за да се подобри костната плътност. Препоръчителни са силовите тренировки, в идеалния случай три пъти седмично в продължение на поне 30 минути наведнъж. Най-добре е да правите „сложни движения“, които укрепват няколко части на тялото наведнъж. Примерите за комбинирани упражнения включват: клекове, преси с щанга и дъмбел, наклони, всички видове лицеви опори, мъртва тяга, скачане на въже и набирания. Ако сте нов в силовите тренировки и това звучи плашещо, помислете за работа с личен треньор или групови тренировки.

2. Диета

Вашата диета играе решаваща роля за здравето на костите, защото определя дали получавате достатъчно протеини и основни витамини и минерали - особено калций , магнезий, фосфор и манган , които играят роля в образуването на костите.

Кои са най-добрите храни при остеопороза? Около половината от структурата на костите е изградена от протеини, така че диетата с ниско съдържание на протеини не подпомага заздравяването, както диетата с високо съдържание на протеини. Затова е важно да се балансира приемът на протеини с приема на минерали.

Препоръчителната дневна доза протеин за възрастни е между 0,8 гр. до 1 гр. на кг телесно тегло на ден. Най-добрите източници са ядки, семена, боб и бобови растения,  месо (най-добре пасищно гледано), риба, яйца, домашни птици, сирене и кисело мляко. Наред с това яжте много зелени листни зеленчуци (костите се нуждаят от витамин К и калций) - зеле, спанак, манголд, кресон, рукола, маруля.

На хората, борещи се с остеопороза експерти препоръчват да следват алкална диета, която може да помогне за балансиране на съотношенията на минерали, важни за изграждането на костите и поддържането на чиста мускулна маса, и за производството на хормони на растежа и усвояването на витамин D, които предпазват костите с напредване на възрастта.

Включете в диетата си алкални храни - пресни билки и подправки, грейпфрут, домати, авокадо, черна ряпа, краставици, зеле, броколи, зеле, целина, цвекло, диня и узрели банани.

3. Хранителни добавки

За съжаление съвременният начин на живот често не позволява да включим всички необходими храни в ежедневието си, а често количеството, което приемаме не покрива дневните нужди. Ето защо на помощ идват хранителните добавки.

Лечението на остеопорозата означава да осигурим на тялото достатъчно количество витамин D3, K2, калций, наред с оптимална двигателна активност и осигуряване на хормонална хомеостаза.

Може да включите ФИТО 40 - Фитоестроген, който съдържа изофлавони. Те нормализират хормоналния баланс, участват активно в метаболитните процеси на костната тъкан. Изофлавоноидите действат аналогично на женския естроген, но нямат вредните ефекти на синтетичните естрогени. Фолиевата киселина стимулира хемопоезата, повлиява благоприятно фолиеводефицитна анемия, повлиява метаболизма на аминокиселините метионин, серин, тирозин, асолите на калция и магнезия намаляват риска от развитие на остеопороза.

Друг много важен продукт е Вива К 2 с витамини К2 и D. Важно е да се каже, че оптималният баланс между формирането на костите, костната резорбция и добрата костна плътност, може да бъде постигнат чрез употребата на витамин К2. Витаминът D допълва тази функция. Затова  все повече научни публикации подчертават ползите от употребата на тези два витамина при повишена чупливост на костите, при измиване на калция от костите, при разрушаване на костната тъкан; за повишаване на костната плътност, за спомагане на изграждането на нова костна тъкан, при изтъняване на костите; при забавяне на процеса на втвърдяване на костите, честа причина за тяхната деформация и изкривяване; при риск от сърдечно съдови заболявания, за „извеждане“ на калция от меките тъкани и артериите, където отлагането му причинява втвърдяване на съдовете.

За да се стимулира образуването на кости - синтеза на колаген (основата на костния матрикс), е необходимо да се приема Миглиорин, който съдържа силициева киселина. Тя участва в синтеза на фибриларни протеини на косата, сяросъдържащи аминокиселини L-цистин и L-метионин и пантотенова киселина, които оптимизират образуването на кератин протеин, колаген и др.

И не на последно място – включете витаминно-минералният комплекс Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт, той нормализира метаболизма, доставя допълнително количество витамини и минерали.

 

4. Етерични масла

Използването на етерични масла локално върху засегнатите области може да подпомогне възстановяването на костите или да помогне при болка, свързана с остеопороза. Препоръчва се  да включите етерични масла като джинджифил, портокал, градински чай, розмарин и мащерка. Смесете с няколко капки базово масло и нанасяйте локално около три пъти на ден върху болезнените зони.

5. Слънчева светлина за повишаване нивата на витамин D

Стремете се да си набавяте около 20 минути слънчева светлина дневно - най-добрият начин за предотвратяване дефицита на витамин D. За да произвеждате достатъчно витамин D, не слагайте на кожата си слънцезащитен крем, но само за кратки периоди от време. Колкото по-тъмен е тонът на кожата, толкова повече слънчева светлина ще ви трябва, за да произвеждате достатъчно витамин D.

Проучванията също така показват, че възрастните хора имат по-трудно време да произвеждат витамин D, отколкото по-младите хора, дори при същото количество излагане на слънце. Ако живеете в студен климат и не излизате много навън (например през зимата) или ако сте по-възрастни от 60 години, препоръчително е да добавите витамин D3.

Leave a comment