Менопаузата – да я посрещнем с усмивка

Менопаузата – да я посрещнем с усмивка
By юли 25, 2022 0 Comment

Менопаузата – да я посрещнем с усмивка

Топли и студени вълни, променливо настроение, нервни изблици, нощно изпотяване, покачване на теглото, без да има промяна в режима, постоянна умора…Има толкова много симптоми, които са характерни за менопаузата при жените. Истината е, че всяка една дама е различна и управлението тези моменти изисква индивидуален подход. Ако за една е важно да разговаря за своите страхове и тревоги, за друга „правилната“ рецепта е по-различен от сегашния начин на живот, нови запознанства, а за трета – спорт, медитация, йога…

Разбира се, най – лесният подход е започване на хормонална терапия, но дали тя би помогнала? Все пак не всяка жена иска или се нуждае от хормонална подмяна. По-важното е, че на средна възраст жените трябва да оценят избора си на начин на живот. Пушачите имат много по-висока честота на горещи вълни и други симптоми на менопаузата, както и тези, водят заседнал начин на живот. Спортуващите редовно имат много по-малко горещи вълни. Стресът също е фактор за влошаване на симптомите на менопаузата - особено горещи вълни/нощно изпотяване, тревожност/сърцебиене, ниска енергия и разстройства на настроението.

Като цяло променливите и спадащи хормони са в основата на много симптоми на менопаузата.

Какво се случва с хормоните по време на перименопаузата, какви хормони са засегнати и какво можете да се направи, за да балансират те по естествен път?

Перименопаузата е фазата преди менопаузата (когато менструацията спира). Този период може да бъде много объркващо време за повечето жени, защото докато хормоните се променят, симптомите могат да идват и да си отиват.

И тук идват въпросите - какво се случва с нивата на естроген и прогестерон? И какво можете да направите, за да балансирате естествено тези хормони?

Прогестеронът и естрогенът започват да намаляват много бавно в продължение на няколко години. Проблемът за повечето жени е, че прогестеронът за повечето от тях може да се понижава много плавно, докато естрогенът може да се движи нагоре и надолу като йо-йо. Телата ни не приемат липсата на естроген и често, когато започне да пада, тялото ни може да се опита да компенсира.

В моментите, в които естрогенът спадне, това води до липса на менструация, разреждат се месеците или става много по-лека, по-кратка. Когато естрогенът обаче се повиши, това може да предизвика възстановяване на менструацията.

Някои жени може да имат шест месеца или повече без цикъл и след това внезапно да се върне отново. Когато естрогенът се повиши отново, освен че предизвиква възстановяване на менструацията, може да доведе и всички обичайни симптоми на ПМС - чувствителност на гърдите, променливо настроение, подуване на корема. Понякога може да се повиши, да имате симптоми на ПМС, но да не предизвиква цикъл.

Ако естрогенът се колебае по този начин в продължение на няколко години, това може да бъде много тежко за тялото и емоциите.

Какво да направите, за да балансирате хормоните?

Едно от нещата, които можете да направите, е да опитате да повишите нивата на естроген. Опитайте се внимателно да ги изравните, така че да няма рязко нарастване и намаляване.

1. Яжте много храни, богати на естроген

Има храни, които съдържат фитоестрогени или растителни естрогени. Това, което правят, е да имитират естрогена, който е в тялото ни, прикрепят се към местата на естрогенните рецептори и това дава малко естрогенен тласък.

Редовното включване на богати на естроген храни във вашата диета позволява на тялото да използва тези естествени естрогени, което може да помогне за изравняване на спада на естрогена. Примери за тези видове храни включват соя, нахут, ядки, ленено семе.

Все пак трябва да се подчертае, че те не са панацея и за всяка жена правилният режим трябва да бъде индивидуален.

2. Добавки и билки, които могат да помогнат

Ако менструацията започва да спира, или се раздалечава, или става по-лека, можете да взимате нашите таблетки за подпомагане на менопаузатa. Fito 40 e незаменим продукт за жени над 40 години със соеви изофлавони и ленено масло. Източник е на Омега-3 мастни киселини, лигнани, калций, магнезий, витамини С, Е и фолиева киселина.

Успешно се използва в по-млада възраст, а за мъже и жени над 40 години е просто незаменим помощник за нормализиране на хормоналния фон.

Основният ефект на Fito 40 се дължи на наличието на соеви изофлавони, получени от генетично немодифицирани соеви зърна.

Соевите изофлавони действат селективно, като показват както естрогенна, така и антиестрогенна активност в зависимост от нивото на естрогените в кръвта. Освен това соевите изофлавони действат подобно на собствените естрогени на женското тяло, т.е. нямат  страничните ефекти, които имат синтетичните естрогени.

Приемът на Фито 40 помага за нормализиране на хормоналната хомеостаза по време на менопаузата, особено при наличие на климактеричен синдром - главоболие, горещи вълни, сърцебиене, обилно изпотяване, а също така възстановява съня, облекчава умората и премахва тревожността. По време на менопаузата елиминира сухотата на лигавиците на урогениталната сфера, предотвратявайки развитието на сенилни (старчески) проблеми, крауроза и генитален сърбеж.

3. Управлявайте стреса

Да, трудно е да се постигне, но нивата на стрес, може да повлияят на хормоналния баланс много, много бързо. В днешно време всички ние се борим с някаква форма на стрес, така че ако имате нужда от допълнителна помощ за облекчаване на стреса или безпокойството, тогава можете да вземете РЕЛАКС плюс Витамини - ЖЪЛТ КАНТАРИОН ХИПЕРИЦИН в капсули. Жълтият кантарион е истински растителен антидепресант и може да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства. Освен това той притежава и общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно действие, носи много позитиви за човешкия организъм и има благоприятно действие десетки заболявания.

Наред с това взимайте ежедневно капсули Омега 3. Те помагат за облекчаване на стреса, намалява умората и поддържат нервната система.

4. Спортувайте редовно

Наистина е важно да се поддържаме във форма в перименопаузата. А редовните упражнения, дори и да са само 15-минутна бърза разходка на ден, могат да направят огромна сума за общото ни благосъстояние и хормоналния ни баланс.

5. Погрижете се за стомаха

Нивото на полезни бактерии в храносмилателния тракт помага за извличането на фитоестрогените от храната. Ако следвате диета с много храни, богати на фитоестрогени, тогава имате нужда от много добри, приятелски настроени бактерии в храносмилателния тракт.

Затова, ако имате проблеми с храносмилането, ако сте склонни да се подувате, ако имате лек запек или ако сте приемали антибиотици, дори преди няколко години, всичко това може да повлияе на нивото на полезните бактерии и може да повлияе на хормоналния баланс.

Понякога подкрепата за други аспекти на ендокринната система – особено щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – може да бъде от решаващо значение, за да се чувствате страхотно в менопаузата. Неврохормоните – вещества, открити в мозъка и в почти всички тъкани на тялото – често са в дисбаланс. Някои жени смятат, че китайската медицина – особено някои индивидуализирани билкови формулировки помагат изключително много при повторното балансиране на системата за постигане на здраве. Някои други храни, добавки и билки също могат да бъдат полезни не само за справяне със специфични симптоми, но и за постигане на цялостен баланс.

В обобщение, менопаузата е житейски преход, пълен с предизвикателства. Това не е „заболяване“, изискващо медицинска намеса, но понякога симптомите могат да бъдат по-ясно проявени и да изискват повече упоритост, грижа и целенасочени действия. И най – важното - преминаването на всяка жена през менопаузата е различно, нейният избор и нужди изискват индивидуално внимание.

Leave a comment