Кои са активните съставки в репелентите?

Кои са активните съставки в репелентите?
By юли 31, 2022 0 Comment

Кои са активните съставки в репелентите?

Комарите са неизбежна част от всяко лято. А тази година, след епидемията, искаме да прекарваме колкото се може повече време на открито от обикновено. и това означава само едно, време е да потърсим качествен и сигурeн репелент, с който да се защитим и да предпазим себе си и семейството от нашествениците.

Репелент против комари, репеленти за кърлежи, репеленти против насекоми…в аптеките и супермаркетите има толкова много, че ни е трудно да изберем най-добрия репелент.

Освен това репелентите се предлагат под формата на аерозоли, кремове, гелове, спрейове, ролки и кърпички. Има дори репеленти за кърлежи и репеленти против комари като ленти за китки, спрейове за дрехи, стикове, устройства с плъгини и приложения за смартфони.

Но не всички репеленти, които претендират да ни предпазят от ухапвания от комари, са еднакви.

И така, как да изберете и използвате репелент, за да предпазите най-добре вас и вашето семейство от ухапвания от комари?

Ключовите съставки на репеленти против насекоми

Експертите препоръчват използването на репеленти против насекоми, които се нанасят директно върху откритата кожа, за да се предотвратят ухапвания от комари и да се намали риска от болести, пренасяни от комари. Това ознaчава, че всеки един вид репелент, без значение дали е репелент против кърлежи или репелент против комари, трябва да бъде безопасен и щадящ кожата. Ако се използва от деца, тогава изборът на репелент против насекоми трябва да бъде два пъти по – внимателен и да търсите само такива, които имат естествени съставки, т.е да са безопасни и ефективни.

Въпреки широката гама от налични формули, в повечето репеленти против насекоми ще намерите вредни съставки, които могат да бъдат дори опасни за употреба при продължително използване.

Ето кои са съставките в репелент против кърлежи и комари, за които трябва да следите и които да употребявате с едно наум.

Диетилтумид (DEET) е един от най -широко използваните и препоръчвани репеленти в света. Той ефективно предотвратява ухапвания от комари, но трябва да се използва внимателно. Освен това този репелент против комари и насекоми е неподходящ за хора с чувствителна кожа и за малки деца – особено под 2-годишна възраст.

Репелентът срещу комари и кърлежи се абсорбира през кожата и е причина за някои раздразнения. Освен това намалява ефективността на продуктите против изгаряне на кожата, което трябва да се има предвид при употребата му.

Друга често използвана съставка в репелентите против комари е пикаридинът. Той няма мирис, не предизвиква дразнене и не уврежда материите. Смята се, че този репелент против насекоми  дава по-дълга защита и безопасен при малки деца.

Когато говорим за репеленти срещу комари, репеленти против кърлежи и репеленти против насекоми, едно от най-добрите природни средства е масло от лимонов евкалипт. Химикалът, р-ментан-3,8-диол, се извлича от листата на дъвката с аромат на лимон Corymbia citriodora .

Тази съставка е страничен продукт от процеса на дестилация, а не етерично масло, извлечено от листата на растението. Репелент, съдържащ масло от лимонов евкалипт, дава сравнима защита с репелент на базата на DEET.

Важно е да знаете, че всеки репелент против насекоми, който съдържа тези продукти, трябва да осигурява защита срещу комари. Колкото по-силна е формулата, толкова по-дълго ще продължи защитата.

Ако сте навън само за няколко часа, например на разходка или в задния двор, няма нужда от репелент против кърлежи и комари с висока концентрация. Но ако отивате на дълга разходка или риболов, изберете репелент срещу насекоми с висока концентрация (независимо от активната съставка).

 

Leave a comment