Етерични масла, които са естествени репеленти

Етерични масла, които са естествени репеленти

Етерични масла, които са естествени репеленти

Когато стане топло и дългите дни ни приканват да прекарваме все повече време навън, възниква и един въпрос – кой е най-добрият репелент срещу комари и кърлежи, който мога да избера? Факт е, че на пазара има огромно разнообразие от репеленти под всякаква форма и с всякакви съставки, но ако трябва да изберем спрей против комари и кърлежи, как да знаем, че е безопасен. Особено ако говорим за детски спрей против кърлежи.

Tези, които не обичат да използват химически базирани репеленти против насекоми, ще се радват да разберат, че могат да използват етеричните масла като естествено средство за отблъскване на насекоми.

Истината е, че има не едно или две етерични масла, които могат да се нарекат естествени репелент против комари и кърлежи, защото са доказали ефективността си.

От насекоми, пренасящи болести като комари и кърлежи, до досадни вредители като хапещи мушици, мухи и мравки – етеричните масла под формата на спрей против комари, например, могат да помогнат за отблъскването на всякакъв вид насекоми.

Какви миризми мразят буболечките?

Като цяло досадните хапещи буболечки изглежда изпитват силно отвращение към аромати като мента, цитрусови плодове и евкалипт. Когато те са под формата на спрей против спрей репелент или крем репелент, буболечките ще бягат и няма да хапят.

Всъщност някои етерични масла са се оказали почти толкова ефективни, колкото химическите спрейове против насекоми, съдържащи DEET, когато става въпрос за отблъскване на хапещи насекоми.

Този 10 от най-популярните етерични масла, които можете да използвате като репелент против кърлежи и комари.

#1: Масло от мента

Маслото от мента е чудесно за добавяне към всеки спрей репелент. В проучвания ментовото масло е показало, че е ефективен инсектицид срещу ларви на комари. То също така помага за отблъскването на възрастни комари, когато се използва върху кожата.

#2: Масло от чаено дърво


Маслото от чаено дърво е естествен противогъбичен и антимикробен агент, а също така е доказано, че отблъсква хапещи мухи , мравки и други досадни насекоми, което го прави подхoдяща добавка дори в детски спрей против кърлежи.

#3: Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло мирише толкова добре и освежаващо и е доказано, че отблъсква комарите до 8 часа. Въпреки че това масло работи чудесно само по себе си, най-добре е да се използва в комбинация с други етерични масла, отблъскващи насекоми. Например може да направите спрей репелент с любими аромати.

#4: Масло от лимонов евкалипт

Маслото от лимонов евкалипт е доказано ефективно като репелент против насекоми. Може да го разредите с базово масло и спирт, и да го използвате като спрей против насекоми.

#5: Масло от цитронела

Маслото от цитронела и продуктите с аромат на цитронела са невероятно популярни като репелент срещу комари. Проучванията показват, че цитронела е ефективна за отблъскване на насекоми, но действа по-добре в комбинация с други масла, отколкото самостоятелно.

#6: Масло от лимонова трева

Маслото от лимонена трева е доказано ефективен репелент срещу комари и кърлежи. То може да отблъсне насекомите и е страхотно масло за използване в спрей срещу насекоми.

#7: Лавандулово масло

Етеричното масло от лавандула е доказано ефективно за отблъскване на различни видове насекоми, включително кърлежи, в различни научни изследвания. Освен това това масло има успокояващ ароматерапевтичен ефект върху хората, така че е чудесно допълнение към детски спрей против кърлежи и насекоми.

#8: Масло от розмарин

Етеричните масла от растението розмарин съдържат много съединения, които са доказани като ефективни естествени репеленти срещу насекоми. Маслото от розмарин е ефективно срещу различни видове хапещи вредители, включително комари. В зависимост от концентрацията може да действа до четири часа.

 #9: Масло от мащерка

Мащерката е друго страхотно етерично масло, което да използвате като репелент срещу насекоми. Доказано е, че маслото от мащерка има мощно действие по-специално срещу комари, затова може да го слагате в спрей репелент.

#10: Масло от здравец

Маслото от здравец съдържа гераниол, който е доказано ефективен и безопасен репелент против кърлежи. Това етерично масло е и ефективно както срещу летящи, така и срещу пълзящи насекоми, включително комари, кърлежи, мушици, мравки и др. и е чудесна добавка към спрей репелент.

 

Leave a comment