Етерично масло от лимон – от детокс на тялото до почистване на дома

Етерично масло от лимон – от детокс на тялото до почистване на дома

Етерично масло от лимон – от детокс на тялото до почистване на дома

Дестилирано от корите на пресни лимони, етеричното масло от лимон е едно от най-популярните и универсални масла в ароматерапията. Това енергизиращо масло е изключително достъпно, но носи безброй ползи за здравето, красотата и дори в грижата за дома.

Но нека се потопим в науката и да видим какви са потенциалните ползи от етерично масло от лимон, както и как да го използваме.

Лимоните и етеричното масло от лимон се използват в аюрведическата медицина за лечение на широк спектър от здравословни състояния от поне 1000 години. Това се дължи на факта, че цитрусовите растения са основните източници на изключително полезни етерични масла. От своя страна лимоновото масло е едно от най-популярните цитрусови етерични масла поради своята гъвкавост и мощни антиоксидантни свойства.

Лимоновото масло е широко използвано още в античната и средновековната медицина. Древните египтяни са използвали лимон за неутрализиране при отравяне от храна и по време на епидемии от тиф. Плодовете на лимона са пренесени в Европа едва през Средновековието. Европейците го използвали за предотвратяване на чума, малария, треска и като противоотрова при ухапвания от змии.

Билкарите препоръчват лимонов сок за понижаване на кръвното налягане, премахване на токсините от черния дроб и облекчаване на болката при артрит. Авицена описва лимона като най-доброто лекарство при сърдечни заболявания, препоръчва го на бременни жени и при жълтеница. Английските моряци вземали лимони със себе си, когато плавали, за да се предпазят от скорбут. В края на 17 в лечебните свойства на лимона са признати, благодарение на което той се използва широко в съвременната медицина.

Ползите за здравето от етеричното масло от лимон са добре установени научно. Лимонът е най-известен със способността си да прочиства токсините от тялото и се използва широко за стимулиране на лимфния дренаж, за енергия, за пречистване на кожата и борба с бактерии и гъбички.

Какво е етерично масло от лимон?

Лимонът, научно наречен Citrus limon, е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Rutaceae. Лимоновите растения се отглеждат в много страни по света, въпреки че произхождат от Азия и се смята, че са пренесени в Европа около 200 г. сл. Хр.

Етеричното масло от лимон на Vivasan се получава чрез водно - парна дестилация, което означава, че то НЕ Е фоточувствително. Предимството на този вид дестилация е, че тя дава много по – пълноценен състав на етеричното масло. Или казано по друг начин – по цялостно се извличат онези есенции, които са ни така необходими. И тъй като лимоните дават доста щедро етерично масло, то не е толкова скъпо. Имайте предвид, че някои производители го естрахират чрез студено пресоване и като цяло може да не се спазва правилото за добра производствена практика, а лимоните да са обработени с пестициди. Маслата на Vivasan са със сертификат за добра производствена практика, което означава, че се гарантира, че маслото не е третирано с вредни съставки. Ето защо е важно да избирате само качествено етерични масла, които са от доказан производител, какъвто е Vivasan.

Ето някои от най-ценните качества на маслото от лимон:

1. Облекчава гаденето

Ако търсите начин да се отървете от гаденето (особено при бременните и сутрешното гадене), етеричното масло от лимон служи като естествено и ефективно лекарство. Според контролирано критично проучване от 2014 г., което изследва ефекта от вдишването на лимон, сто бременни жени с гадене и повръщане са разделени на интервенционни и контролни групи. Участниците в интервенционната група вдишват етерично масло от лимон веднага щом почувстват гадене. Изследователите установяват, че има значима разлика между контролната и интервенционната група, като тази с лимоново масло има много по-високо ниво на комфорт.

2. Подобрява храносмилането

Етеричното масло от лимон може да помогне за успокояване на проблеми с храносмилането, включително проблеми като гастрит и запек. Друго 10-дневно рандомизирано контролно проучване има за цел да провери ефикасността на етеричните масла от лимон, розмарин и мента при констипация при възрастни хора. Изследователите открили, че тези в групата, на която е правен коремен масаж с етерични масла, са имали значително по-ниски резултати за оценка на запека от тези в контролната група, а броят на изхожданията е по-висок в експерименталната група. Естественото облекчение на запека сред участниците в групата с етерични масла продължава две седмици след лечението.

3. Подхранва кожата

Етеричното масло от лимон е полезно за вашата кожа, като намалява акнето, подхранва увредената кожа и я хидратира. Лабораторни изследвания показват, че лимоновото масло може да намали уврежданията на клетките и тъканите в кожата, причинени от свободните радикали. Това се дължи на силната антиоксидантна активност на лимоновото масло и неговият анти ейдж ефект.

Освен това е доказано, че етеричното масло от лимон е ефективно при кожни проблеми като мехури, ухапвания от насекоми, порязвания, рани, целулит, розацея и вирусни инфекции на кожата като рани и брадавици.

4. Може да помогне за загуба на тегло

Етеричното масло от лимон подпомага разграждането на телесните мазнини. Подобно на маслото от грейпфрут, това е едно от най-добрите етерични масла за отслабване, защото  съдържа d-лимонен. Последният подпомага метаболизма и прочиства лимфните жлези, което може да помогне при загуба на тегло.

5. Идеално за детокс на тялото

Маслото от лимон има пречистващо, почистващо и защитно действие върху организма. То помага за защитата на тялото срещу вредни патогени и насърчава детоксикацията чрез кръвта и черния дроб. Маслото от лимон стимулира и лимфния дренаж, помага на тялото да се пречисти от отпадъци и токсини.

Проучвания показват, че маслото от лимон е в състояние да намали оксидативния стрес, помага за поддържане на структурната цялост и функционалната активност на органите. Смес от етерично масло от лимон и екстракт от джинджифил има най-висок антиоксидантен ефект върху черния дроб и мозъка.

6. Подобрява оралното здраве

Като се има предвид, че етеричното масло от лимон има доказани антибактериални и противогъбични свойства, то действа като естествено лекарство за много заболявания на устната кухина, включително млечница и лош дъх. Може да се използва и за естествено избелване на зъбите и предотвратяване на кариес.

Въпреки че цитрусовите сокове са известни със способността си да причиняват ерозия на зъбите след продължителна употреба поради киселинния си характер, етеричните масла нямат тази опасност. Все пак е добре да използвате маслото профилактично и за недълъг период от време.

7. Облекчава кашлицата и стимулира лимфния дренаж

Лимоновото масло има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, помага за укрепване на имунната система и борба с респираторни заболявания. Това е и едно от най-добрите етерични масла за алергии.

Етеричното масло от лимон е много ефективно при кашлица, защото благоприятства лимфната система, предпазва от вредни патогени и намалява подуването на лимфните възли.

8. Работи като антимикробен агент

Проучванията показват, че етеричното масло от лимон действа като естествен антимикробен агент поради две доминиращи съединения, открити в маслото, лимонен и b-пинен. Това прави лимоновото масло мощен инструмент за почистване и консервиране на храната.

Лимоновото масло може да се използва за пречистване на дома от вредни патогени, като бактерии, гъбички и други.

9. Може да действа като антитуморен агент

Проучванията върху животни показват, че лимоненът, основен компонент на етеричното масло от лимон, има противотуморни и химиотерапевтични ефекти. Проучванията върху животни показват също, че локалното използване на цитрусови масла, съдържащи лимонен, също може да бъде безопасен и осъществим вариант за подпомагане на жените да предотвратят рак на гърдата, но са необходими повече изследвания по тази тема.

Как да използвате етеричното масло от лимон?

Може да употребявате етеричното масло локално, т.е чрез нанасяне върху кожата – както с носещо масло, така и в чист вид, а също и чрез ароматерапия – вдишване от бутилката или дифузиране с аромалампа.

Ето няколко рецепти с етерично масло от лимон, които може да опитате:

1. Естествен дезинфектант

Смесете 40 капки лимоново масло и 20 капки масло от чаено дърво към спрей бутилка от 200 мл, пълна с чиста вода (и малко бял оцет) за общо почистване.

 

2. За прането

Ако някога оставите прането си да престои в пералнята твърде дълго, просто добавете няколко капки етерично масло от лимон към прането си преди изсушаване и дрехите за по-свеж мирис.

3. Полиране на дърво и сребро

Напоена с лимоново масло кърпа (с около 10 капки масло) помага да освежите потъмнялото си сребро и бижута. Лимоновото масло може да се използва и за почистване на дърво.

4. За етикети

Отлепете лепкавия етикет от буркан или бутилка, като капнете 3-5 капки лимоново масло към влажна кърпа.

5. Чисти ръце

Ръцете са мазни, но обикновеният сапун не върши работа? Просто разтрийте сапун, смесен с няколко капки масло и вижте ефекта.

6. Избелващ препарат за зъби

Смесете етерично масло от лимон, сода за хляб и кокосово масло и втрийте на зъбите си за 2 минути преди изплакване.

7. Измийте лицето

Етеричното масло от лимон може да се използва върху кожата, за да подобрите тена и да направите кожата си мека и еластична. Смесете масла от лимон, лавандула и тамян, или просто комбинирайте 2-3 капки лимоново масло със сода за хляб и мед.

8. Подобрете настроението

Разпръскването на около 5 капки етерично масло от лимон у дома или на работа може да ви помогне да подобрите настроението си и да се борите с депресията.

9. Укрепване на имунната система

За да подсилите имунната система и да подпомогнете лимфната система, смесете 2-3 капки етерично масло от лимон с половин чаена лъжичка кокосово масло и втрийте сместа във врата.

10. Облекчаване на кашлицата

За да използвате лимоново масло като домашен лек за кашлица, дифузирайте 5 капки у дома или на работа, или смесете 2 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и втрийте сместа във врата си.

11. Изчистване на слуз и храчки

За да елиминирате слузта и да облекчите задръстванията, вдишвайте лимоново масло директно от бутилката или комбинирайте 2-3 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и нанесете локално върху гърдите и носа.

12. Облекчете симптомите на алергии

За да подпомогнете дренажа на лимфната си система и да облекчите симптомите на сезонна алергия, дифузирайте 5 капки лимоново масло, добавете 5 капки към перилния си препарат или смесете 5–10 капки с вода в спрей бутилка и напръскайте килимите, завесите, дивани и чаршафи.

13. Облекчете гаденето

За да облекчите гаденето и да намалите повръщането, вдишвайте лимоново масло директно от бутилката, дифузирайте 5 капки у дома или на работа или комбинирайте 2-3 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и нанесете локално върху слепоочията, гърдите и задната част на врата.

Лимоновото масло може да причини кожни раздразнения при някои хора, така че направете тест на ръката, преди да го използвате локално, за да сте сигурни, че няма да имате нежелана реакция. Когато използвате лимоново масло върху кожата си, най-добре е да го разредите с носещо масло, като кокосово масло или масло от жожоба, особено върху чувствителни зони като лицето.

Leave a comment