Как да подсилим имунната система

Как да подсилим имунната система

Как да подсилим имунната система

Ако искате да подобрите имунитета и да засилите имунната система, но не знаете кои са най-добрите хранителни добавки за имунитет, витамини за имунитет или най-добрия сироп за имунитет, сте на правилното място.

Подсилването на имунитета е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но с малко  промени в диетата и начина на живот, може да засилите естествените сили на тялото и да се справите в борбата с вредните патогени или болестотворни организми.

Ето няколко съвета за естествено укрепване на имунитета и засилване на имунната система.

1. Спете за силен имунитет

Може и да не ви се вярва, но сънят и имунитетът са тясно свързани. Всъщност недостатъчният и лош като качество съня е свързан с по-слаба имунна система, което води до по-висока чувствителност към болести.

Доказано е, че хора, които спят по-малко от 6 часа всяка нощ, са по-склонни да настинат и се оплакват от по-слаб имунитет.

Качествената почивка може да бъде за тялото като витамини за имунната система за възрастни. Освен, че самите вие ще се чувствате по – жизнени и енергични, ще позволите на имунната ви система да се бори по-добре с болестта.

2. За силен имунитет яжте повече пълноценни растителни храни

Пълноценните растителни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които са пръв помощник за имунната система и могат да ви дадат надмощие срещу вредните патогени.

Антиоксидантите в тези храни помагат за намаляване на възпалението чрез борба с съединения, наречени свободни радикали и да помогнат за повишаване на имунитета.

Междувременно фибрите в растителните храни подхранват чревния микробиом или здравите бактерии в червата. Здравият чревен микробиом може да подобри имунитета.

Освен това плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества и действат като витамини за имунната система.

3. Приемайте повече здравословни мазнини, за да се радвате на здрава имунна система

Здравословните мазнини, като тези в зехтина и сьомгата, могат да засилят имунния отговор на тялото към патогени чрез намаляване на възпалението. Въпреки че ниско ниво на възпаление е нормален отговор на стрес или нараняване, хроничното възпаление може да потисне имунната система.

Зехтинът, който е силно противовъзпалително, е свързан с намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2. Освен това неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат на тялото ви да се пребори с вредните болестотворни бактерии и вируси.

 

Омега-3 мастни киселини, като тези в семената от сьомга и чиа, също се борят с възпалението и са идеално решение за повишаване на имунитета.

4. Яжте повече ферментирали храни или вземете пробиотична добавка

Ферментиралите храни като кисело мляко, кисело зеле, кисели краставички, кефир са богати на полезни бактерии, наречени пробиотици. Те населяват храносмилателния тракт и са от ключово значение за имунитета.

Ако не ядете редовно ферментирали храни, пробиотични добавки са друг вариант за повишаване на имунитета.

5. За силна имунна система ограничете добавените захари

Нови изследвания сочат, че добавени захари и рафинираните въглехидрати могат да бъдат причина за отслабен имунитет. Хората, които консумират много такива храни често са с наднормено тегло, а затлъстяването също може да увеличи риска от заболяване.

Ограничаването на приема на захар може да намали възпалението и да е причина за по – силната имунна система.

Трябва да се стремите да ограничите приема на захар до по-малко от 5% от дневните калории. Това се равнява на около 2 супени лъжици (25 грама) захар за някой на диета с 2000 калории.

6. Повишете имунната система с умерени упражнения

Доказано е, че спортът е сред най-добрите начини да повишите имунната система. Обикновено хората, които тренират са склонни да се хранят по – здравословно, приемат витамини за повишаване на имунната система и следват природосъобразен начин на живот.

Нещо повече, редовните и умерени упражнения може да намалят възпалението и да помогнат на имунните клетки да се регенерират редовно.

7. Управлявайте нивата на стрес

Облекчаването на стреса и безпокойството е от ключово значение за имунното здраве. Продължителният психологически стрес може да потисне имунната система и да направи имунната система по-уязвима.

Дейностите, които могат да ви помогнат да управлявате стреса включват медитация , упражнения, йога.

8. Взимайте витамини за имунната система и добавки за имунната система

Днес има много добавки, които може да включите в ежедневието си, за да засилите имунната система. Разбира се, наред с витамини за имунната система, помислете и за най-добрия сироп за имунитет.

Какво да включите още, за да подсилите имунната система?

Витамин С – приемът на 1000–2000 mg витамин С на ден намалява продължителността на настинките с 8% при възрастни и 14% при деца.

Витамин D - дефицитът му може да увеличи шансовете ви да се разболеете, така че добавките може да противодействат на този ефект.

Бъз - може да намали симптомите на вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Ехинацея – доказано е, че хората, които приемат ехинацея за повишаване на имунитета, се възстановяват от настинки по-бързо от тези, които не взимат нищо.

Все повече авторитетни източници препоръчват комбинации от витамини и минерали за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за оптимална и стабилна обмяна на веществата. Затова препоръчваме и Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт  - хранителна добавка във формата на таблетки съдържаща 27 витамини, микро- и макроелементи.

 

Leave a comment