9 витамина и минерала, от които се нуждаете за здрава имунна система

9 витамина и минерала, от които се нуждаете за здрава имунна система

9 витамина и минерала, от които се нуждаете за здрава имунна система

Кой не иска здрава имунна система? Особено сега, в сезона на настинките и грипа, мисълта за здрава имунна система и силен имунитет, става все по – силна.

Но знаехте ли ролята, която диетата и начина на хранене играят за поддържането й в най-добра форма, както и за да се предпазите от вируси и вирусни инфекции?

За съжаление твърде много от нас не приемат достатъчно пресни плодове, зеленчуци и силни храни, от които се нуждаем, за да сме здрави през цялата година. Здравословните храни осигуряват много вещества, включително витамини и минерали, за да ни поддържат силни и здрави и въпросът не е просто да изядем един портокал или грейпфрут или да вземете витамин и да очаквате бърз прилив на енергия, да предотвратите настинка и да засилите имунната система.

Здравата имунна система се изгражда с времето и зависи от следването на балансирана диета във времето, както и прием на качествени хранителни добавки за имунитет, които да я допълват.

Днес за изграждането на здрав имунитет е трудно да си набавяме всички необходими витамини и минерали от храната, затова на помощ идват добавките. Ето кои са най-добрите витамини и минерали, от които имунната система се нуждае.

1. Витамин С

Витамин С може да помогне за предотвратяване на вирусните инфекции или да съкрати продължителността им. Цитрусовите плодове са богати на този витамни, но знаете ли, че има и други добри източници? Такива са спанак, кейл, червени чушки, брюкселско зеле, ягоди, шипки.

2. Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е може да бъде мощен антиоксидант, който помага на тялото ви да се бори с инфекцията и да подсили имунната система. Този важен витамин – част от почти 200 биохимични реакции в тялото ви – е от решаващо значение за функционирането на имунната ви система. За да си набавите витамин Е, помислете за растителни храни с високо съдържание на мазнини като бадеми, фъстъци/фъстъчено масло, слънчогледови семки, масла като слънчогледово, шафраново и соево масло, лешници.

3. Витамин А

Витамин А е истински борец с инфекциите и важен за засилване на имунитета. Той може да се намери в две форми - в животински храни като риба, месо и млечни продукти или от растителни каротеноиди. Витамин А за здрав имунитет може да намерите в рибата тон, в моркови, сладки картофи, тиква, пъпеш, както и в тъмнозелени листни зеленчуци.

4. Витамин D

Известен като слънчевия витамин, той е едно от най-важните и мощни хранителни вещества за поддържане на имунната система. За да си набавите витамин D прекарвайте поне 4 0минути на слънце всеки ден, но ако не успявате, опитайте да приемате повече сьомга, скумрия, риба тон, сардини.

5. Желязо

Желязото, което помага на тялото ви да пренася кислород до клетките, играе роля в много от процесите на имунната система. Богати на желязо храни са червено месо, пиле, пуешко, сардини, спанак, миди, боб, броколи.

6. Селен

Селенът има мощен ефект върху имунната система и е важен за предотвратяване на вирусни инфекции. Животинските храни са най-добрите източници на селен, но за здрав имунитет може да хапвате и бразилски орехи. Само една от тези ядки съдържа 100% от препоръчителната дневна стойност.

7. Цинк

Цинкът е необходим за производството на нови клетки на имунната система. Намира се предимно в животински храни, но може да се намери и в стриди, раци, постни меса и птици, боб, кисело мляко, нахут .

8. Витамин А

Витамин А може да помогне на тялото да се бори с вирусни инфекции, особено от респираторен тип. Известен е като противовъзпалителен витамин поради ролята си в развитието и укрепването на имунната система. Тъй като тялото не произвежда витамин А само, за силен имунитет, той трябва да се набавя от храните, които ядете, или добавки.

Храните, богати на витамин А, включват натурални сирена, млечни продукти като кисело мляко, яйца и мазни риби като сьомга, риба тон, аншоа и херинга.

9. Витамин B6

Витамин B обикновено се отнася към група от осем витамина (която включва рибофлавин и ниацин), но когато става дума за имунитет, витамин B6 е този, върху който трябва да се съсредоточим. Известен като пиридоксин, витамин B6 е отговорен за поддържането на имунната система силна, като подпомага производството на бели кръвни клетки и Т клетки (които регулират имунния отговор) и помага за транспортирането на кислород в тялото. Недостигът на витамин B6 може да доведе до намаляване на антителата, необходими за предпазване от инфекция.

Витаминът може да се набави от свинско и птиче месо, риба тон и сьомга, фъстъци, соя, нахут, листни зеленчуци, овесени ядки и банани.

Защо да взимаме хранителни добавки и витамини за здрава имунна система и за силен имунитет?

Витаминните добавки съдържат различни съставки, които помагат на хората да набавят хранителните вещества, от които се нуждаят, в препоръчителните количества. Съставките често включват витамини, минерали, ензими, аминокиселини и понякога билки. Витаминните добавки могат да осигурят широк спектър от предимства, включително помощ при превенция на заболявания и предотвратяване на дефицит на хранителни вещества.

Leave a comment