Домашни средства за лечение на хрема

Домашни средства за лечение на хрема

Домашни средства за лечение на хрема

Един от първите симптоми на настинка и предвестник на някое заболяване е хремата. Хремата всъщност е прекалено голямо образуване на слуз в носните проходи. Това води до воднисти секрети, които излизат от носа, а понякога се стичат и по задната част на гърлото.

Когато имаме хрема, която протича без назална конгестия, т.е без да изкарваме секрет, е запушен нос. Обикновено причината е възпаление на лигавицата на носните проходи, което затруднява дишането през носа.

Има различни причини, поради които може да имаме хрема. Най-честата е вирусна инфекция на синусите - обикновено настинка. В други случаи хремата може да се дължи на студено време, алергии, синузит или други причини.

И ако досега не сте се замисляли, кое предизвиква хремата, това е следствие на вдишване на вирус или алерген като прах или полени. Следва дразнене на лигавицата на носа и синусите, което принуждава носа да започне да произвежда слуз. Тя улавя микробите или алергените и помага за изхвърлянето на вредните вещества.

Обикновено при появата на хрема, първата реакция е да идем до някоя аптека и да вземем капки за хрема или спрей за нос и хрема. За съжаление повечето съдържат ксилометазолин, фенилефрин, диметинденов малеат и какви ли не други съставки. И ако в началото ефектът е мигновен, само след няколко употреби, се оказва, че активните съставки вече не влияят, а и често може да имат негативно въздействие върху носната лигавица.

Все пак има няколко домашните средства, които можете да използвате, за да облекчите симптомите на хрема. Тъй като сама по себе си дори и силна хрема не е причина за безпокойство и ако нямате други симптоми, има няколко начина да се справите с хрема и запушен нос у дома, без да включвате лекарства.

1. Пийте много течности

Пиенето на течности и поддържането на хидратация е важно, когато се борите със симптомите на силна хрема, хрема и запушен нос, задна хрема…

Когато пиете течности, слузта в синусите се разрежда до течна консистенция и е лесна за изхвърляне. Избягвайте напитки, които дехидратират като кафе и напитки, съдържащи алкохол.

2. Топъл чай

При хрема и запушен нос е много полезно да пиете топли напитки като чай, например. Топлината и парата помагат за отваряне и отпушване на дихателните пътища и за освобождаване на запушения нос от натрупалия се секрет.

Някои билки са леки деконгестанти и са много подходящи при силна хрема, хрема и запушен носи. Потърсете чай, които съдържат противовъзпалителни и антихистаминови билки като лайка, джинджифил, мента или коприва.

Направете чаша горещ билков чай ​​(за предпочитане безкофеинов) и вдишайте парата преди да изпиете. Болките в гърлото често придружават хремата - пиенето на горещ билков чай ​​също може да помогне за успокояване на възпаленото гърло.

 

3. Овлажнител

Всеки знае, че вдишването на топла пара е чудесен начин да се справите с хрема и запушен нос и значително подобрява натрупването на слуз, причинено от алергичен ринит.

За още по – добър ефект при хрема, вземете дифузер, който превръща водата в пара и овлажнява сухия въздух. Когато вдишвате влага, тя помага за разреждането и отделянето на слузта и успокоява раздразнените синуси, а това облекчава хремата.

Добавете във водата на дифузера етерични масла като мента, евкалипт и чаено дърво, за да облекчите още по – бързо симптомите на хрема и запушен нос.

4. Парна баня

Подобно на дифузер или чаша горещ чай, парната баня може да помогне за отпушване на запушения носи и да облекчи хремата. Загрейте вода в тенджера на котлона, достатъчно, за да се образува пара, но не и да заври.

Надвесете се на около 5-6 см и покрийте главата с кърпа. Вдишвайте дълбоко през носа. И тук може да добавите етерични масла, които са чудесни при запушен нос и силна хрема. Сред най-подходящите етеричните масла за запушен нос и хрема са тези от евкалипт, мента, бор, розмарин, градински чай, мента, чаено дърво и мащерка.

5. Горещ душ

Нуждаете се от бързо облекчение на хремата? Опитайте горещ душ. Точно като овлажнителите и парната баня, горещите изпарения от душа могат да помогнат за облекчаване на хрема и запушен нос.

Пуснете топла вода, накапете етерични масла или просто постойте под топлата струя, вдишвайки дълбоко. Само след няколко минути запушеният нос ще бъде само спомен.

6. Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес или кърпа върху челото и носа няколко пъти на ден може да помогне за облекчаване на хремата и успокояване на натиска в синусите. Топлият компрес действа, като засилва кръвообращението в областта на синусите и е ефективен при запушен нос.

За да направите топъл компрес, накиснете чиста кърпа в гореща (не вряла) вода и я поставете върху челото и носа си за 15 до 20 минути. Нанесете повторно, ако е необходимо.

 

Leave a comment