Болки в гърлото при деца – причини и как да им помогнем

Болки в гърлото при деца – причини и как да им помогнем

Болки в гърлото при деца – причини и как да им помогнем

„Боли ме гърлото, мамо“. Това е израз, който може да предизвика ужас във всеки родител, защото болките в гърлото за много деца могат да бъдат начало на сериозно заболяване. Два различни микроба причиняват болки в гърлото – вируси и бактерии. Те са едновременно заразни и лесно се разпространяват към другите.

Микробите виреят в носа и гърлото. Когато заразеният кашля, киха или говори, микробите се разпространяват във въздуха, попадат върху повърхности и се вдишват от околните.

Най-често болката в гърло се причинява от вирус като грип или обикновена настинка. Обикновено болки в гърлото не са повод за истинско притеснение и могат да изчезнат от само себе си след няколко дни без никакво лечение.

Когато болка в гърлото е причинена от бактерии като стрептококи обаче, трябва да се обърне внимание, но не и да се прибягва до антибиотик. Ако вашето дете се оплаква от болка в гърлото в продължение  на няколко дни, е добре да обърнете внимание за някои от следните причини:

 

Симптоми на вирус

  • Ако детето ви има болка в гърлото с възпалено гърло,  зачервено с жълти петна
  • Ако детето ви има болка в гърлото и намален апетит
  • Ако детето ви има болки в гърлото, придружени от зачервени, сърбящи или сълзещи очи
  • Ако детето има болки в гърлото и спи повече от нормалното
  • Ако детето има болка в гърлото с хрема, запушен нос или кихане
  • Ако детето ви има болки в гърлото и кашлица
  • Ако детето ви има болка в гърлото с дрезгав глас

Важно е да установите дали възпаленото гърло на вашето дете се дължи на вирус или на стрептококова бактерия.

За да облекчите болките в гърлото и да помогнете на детето да се почувства по-добре, давайте меки, лесни за преглъщане храни, като ябълково пюре, картофено пюре, овесени ядки. Когато детето го боли гърлото и не иска да се храни, не го насилвайте, защото често болката в гърлото е съпътствана от дразнене при преглъщане.

Давайте им много течности, като чай, вода и ябълков сок. За някои деца студените течности или сладките напитки могат да бъдат успокояващи.

При болка в гърлото е добре да използвате спрей за гърло. Добър вариант е Спрей за Нос и Гърло с етерични масла на Вивасан. Той съдържа специално селектирана композиция от 100% натурални етерични масла от портокал, сладка мента (spearmint - Mentha spicata), лавандула, карамфил, лимон, цитрусови плодове, мащерка, мастика, чаено дърво, манука, канука, мента и екстракт от семена на грейпфрут «по-малко горчив» във вода.

Добър вариант е при болка в гърлото са давате на детето си сироп Имун Фит. Той е натурална хранителна добавка в течна форма с мед от манука, ехинацея, ацерола и черен бъз. Прекрасно поддържа защитните сили на организма, подпомага възстановяването на имунитета. Идеален е за ефективна профилактика на имунната система, подходящ за детоксикация, поддържа нормалната работа на стомашно-чревния тракт.

Етеричните масла са ефективно средство за профилактика и за лечение от хиляди години. Затова не е случайно, че е задължително да ги включим и при болка в гърлото.

Ако детето е над 3 години, може да вземете 33 билки. Както подсказва името, това е смес, която комбинира натурални  етерични  масла от евкалипт,  каяпут,  полска  мента, портокал, индийска лимонова билка, карамфил, хвойна, розово дърво, лимон, розмарин, лавандула, градински  чай, мащерка, цейлонско канелено  дърво, горчива абисинска мирта, босилек, тамян, гаултерия, фенел, ароматно индрише, мандарина, дафинов лист, планински бор, мастикс, стираксова смола, естрагон, копър, целина, ванилия, ирис, перуника, балсам мироксилон, изсушена смола от ферула, женшен.

Композицията е чудесно профилактично средство против вирусни инфекции и простудни заболявания, влияе благоприятно при кашлица, астма, бронхит, катар, пневмония, оказва противовъзпалителен ефект и облекчава болката при възпаленото гърло и сливици. Използвайте я и pри хрема, синузит, запушен нос - отпушва носа и успокоява възпалението.

Comment (01)

  • Avatar
    Цвети
    окт 1, 2022

    Браво за статията! Поздравления! Препоръчваме Ви да прочетете този проект: <br /> <a href="https://www.zdrave.biz" title="Статии на тема здраве, хранене, билки и други">Zdrave.biz</a> - Сайт с актуална здравна информация - новини, здравен справочник, съвети за първа помощ, статии с полезни билки и много други.

Leave a comment