Топ 6 етерични масла при запушен нос

Топ 6 етерични масла при запушен нос

Топ 6 етерични масла при запушен нос

Запушен нос без хрема е едно от най-неприятните състояния, които съпътстват човек при смяна на сезоните. Наред с настинката, алергиите, инфекция на синусите и грип са чести причини за запушен нос. Но вместо да търсите капки или спрей за нос, защо да не се обърнете към природните средства?

Когато говорим за настинка, грип, хрема и запушен нос, един от най – ефективните лекове са етеричните масла. За щастие маслата, подходящи за запушен нос и хрема са изключително достъпни и бързо действащи, а някои етерични масла, като масло от евкалипт и масло от мента, могат да помогнат за отваряне на дихателните пътища и облекчаване на хрипове и болка в гърдите.

Етеричните масла са популярен естествен лек от хиляди години, използвани са за облекчаване на хремата и при запушен нос, за пречистване на синусите и за облекчение на дишането.

Как етеричните масла могат да помогнат при запушен нос и хрема?

  • Намаляват възпалението
  • Борят се с бактериите
  • Облекчават болката

Ето кои са най-добрите масла, които може да използвате.

1. Масло от мента

Вдишването на ментово масло може да помогне за отваряне на дихателните пътища и изчистване на слуз, причина за запушен нос и хрема.

Смята се, че благодарение на неговия охлаждащ ефект, маслото от мента подобрява симптомите на хрема и запушен нос. Ментолът може да повлияе на рецепторите за слуз в носа, като помага за отваряне на дихателните пътища и за отпушване на носа.

Може да направите парна баня, като постави няколко капки от маслото в купа с топла вода и вдишвате парата в продължение на няколко минути, докато запушването и другите симптоми отшумят. Или пък да включите дифузер с няколко капки етерично масло, за да отпушите носа.

2. Евкалиптово масло

Маслото от евкалипт е сред най-добрите алтернативни средства за лечение на хрема и запушен нос. Не е случайно, че евкалиптовото масло присъства в много форми на спрей и капки за нос срещу хрема и запушен нос, като крем за втриване в гърдите. Смята се, че това масло може да облекчи и симптомите на настинка и кашлица.

Най-добрият начин да се възползвате от него при запушен нос и хрема е под формата на парна баня или чрез дифузиране.

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е чудесно средство при хрема и запушен нос и се бори ефективно с две потенциални причини: бактерии и вируси. Установено е, че съединение, наречено алфа-сабин в масло от чаено дърво, има антивирусни, антибактериални и противогъбични ефекти.

Маслото от чаено дърво може също да намали възпалението и да помогне за намаляване на подуването на синусите, което облекчава хрема или запушен нос.

Най-добрият начин да се възползвате от качествата му, дори за запушен нос при дете без сополи, е в дифузер или с локално нанасяне.

4. Масло от риган

Маслото от риган може да помогне на човек да се възстанови от синузит, като се бори с бактериите. Изследователите са открили, че карвакролът, компонент на маслото от риган, може да спре растежа на бактериите, причиняващи хрема и синузит.

5. Градински чай

Градински чай е друго етерично масло, което ефективно се бори със синузит или запушен нос, причинени от бактерии.

6. Лавандулово масло

Вдишването на лавандулово масло може да намали болката и подуването на синусите, които водят до запушен нос. Лавандуловото масло може да подобри симптомите на запушване на синусите чрез намаляване на болката и подуването.

 

Хората са използвали етеричните масла като алтернативно лекарство от стотици години. Вместо да посягате към деконгестантите и антибиотици, изберете да използвате етеричните масла като начин за справяне със запушен нос, при настинка, вируси и респираторни проблеми. 

Leave a comment