9 начина за контрол на високо кръвно без лекарства

9 начина за контрол на високо кръвно без лекарства

9 начина за контрол на високо кръвно без лекарства

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, засяга милиони хора по света и едно от най-често срещаните заболявания в съвременното общество. Когато не се контролира или се неглижира обаче, високото кръвно налягане може да причини сериозни здравословни проблеми, без да има никакви предупредителни признаци.

Причините за високото кръвно налягане са десетки. Факторите, които могат да увеличат риска от високо кръвно налягане са наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене, прием на твърде много алкохол или кафе, тютюнопушене, недостатъчен сън, възраст, семейна обремененост, прием на някои лекарства, стрес….

Сваляне на високо кръвно за 5 минути за съжаление е възможно само в определени ситуации и то с много бързи мерки, но не е решение, ако това е постоянно или често срещано състояние.

За щастие високо кръвно може да се контролира дори и без прием на лекарства, но се налага да се направят няколко съществени промени в живота. При високо кръвно начинът на живот играе жизненоважна роля при лечението на високо кръвно налягане. Контролирането на кръвното налягане със здравословен начин на живот може да предотврати, забави или намали нуждата от лекарства.

Ето 10 промени в начина на живот, които могат да понижат кръвното налягане и да го поддържат на нормални нива.

 

1. При високо кръвно налягане свалете излишните килограми и внимавайте за коремните мазнини

Кръвното налягане често се свързва с наднормено тегло. При прекалено високи нива – обезитет, то може да причини нарушено дишане по време на сън (сънна апнея), диабет, да доведе дори до сърдечни проблеми.

Ето защо контролът на теглото е един от най-ефективните начина за високо кръвно сваляне. контролиране на кръвното налягане. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, загубата дори на малко тегло може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

Освен това, за контрола на високо кръвно е важно и нивото на вътрешните мазнини. В много случаи хора, които изглеждат слаби, но са с високо кръвно налягане, се оказва, че имат висок процент вътрешни мазнини.

2. При високо кръвно налягане спортувайте редовно

Редовната физическа активност може да понижи високото кръвно налягане, но е важно да бъдете постоянни. Като обща цел се стремете към поне 30 минути умерена физическа активност всеки ден.

Упражнението също може да помогне повишеното кръвно налягане да не се превърне във високо кръвно налягане (хипертония). За тези, които имат хипертония, редовната физическа активност може да намали кръвното налягане до по-безопасни нива.

Някои примери за аеробни упражнения, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, включват ходене, джогинг, колоездене, плуване или танци. Друга възможност са високоинтензивните интервални тренировки. Този тип тренировки включва редуване на кратки интервали на интензивна активност с периоди на по-лека активност.

Силовите тренировки също могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане. Стремете се да включвате силови тренировки поне два дни в седмицата.

3. При високо кръвно налягане се хранете здравословно

При високо кръвно налягане следването на диета, богата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, е ключова. Намалете приемa на въглехидрати, увеличете количеството протеин (най-вече от растителна храна), включете умерен прием на плодове и повече зеленчуци. Примери за хранителни планове, които могат да помогнат за намаляване на високо кръвно налягане, са диетата DASH и средиземноморската диета.

4. При високо кръвно налягане намалете солта (натрия) във вашата диета

Прекомерната консумация на натрий е сред основните причини за високо кръвно налягане. Дори малко намаляване на натрий в диетата може да подобри здравето на сърцето и да намали високото кръвно налягане с около 5 до 6 mm Hg .

Освен да сведете до минимум приемът на консервирани храни, чипс, солети и храни със скрита сол, може да включите и Морска сол с билки на VIVASAN. За разлика от обикновената сол, тази осигурява ценни витамини и минерали, както и макро - и микроелементи от билки и морски водорасли (калии, натрий, магнезий, хлор, флуор, калций, фосфор, цинк, желязо, селен, мед, йод, сяра, силиций). Морска сол с билки се препоръчва дори при хора със сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, при бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Ефектът от приема на натрий върху кръвното налягане варира при различните групи хора. Като цяло, ограничете натрия до 2300 милиграма (mg) на ден или по-малко. Въпреки това, по-нисък прием на натрий - 1500 mg на ден или по-малко - е идеален за повечето възрастни.

 

5. При високо кръвно налягане ограничете алкохола

Ограничаването на алкохола до по-малко от едно питие на ден за жените или две питиета на ден за мъжете може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Едно питие се равнява на 330 мл бира, 150 мл вино или 50 мл твърд алкохол.

Ако все пак приемате лекарства за високо кръвно налягане, имайте предвид, че алкохолът може да намали ефективността на лекарствата за кръвно налягане.

6. При високо кръвно налягане откажете или намалете пушенето

Пушенето повишава кръвното налягане. Спирането на тютюнопушенето помага за понижаване на кръвното налягане. Живот без цигари може също да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри цялостното здраве, което води до по-дълъг живот.

7. При високо кръвно налягане си осигурете си добър сън

Лошото качество на съня - по-малко от шест часа сън всяка нощ в продължение на няколко седмици - може да доведе до хипертония. Редица проблеми могат да нарушат съня, включително сънна апнея, синдром на неспокойните крака, стрес, нервност…

Ако страдате от проблеми със съня и имате високо кръвно налягане, е необходимо да вземете бързи мерки. След като определите проблема, опитайте да го решите с етерични масла (композиция Sleep Well) или вземете хранителна добавка на базата на жълт кантарион - РЕЛАКС плюс Витамини - ЖЪЛТ КАНТАРИОН ХИПЕРИЦИН в капсули.

За да контролирате високото кръвно налягане се придържайте към график за сън. Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден.

При висококръвно създайте спокойно пространство. Това означава да поддържате мястото за спане хладно, тихо и тъмно. Направете нещо релаксиращо един час преди лягане. Това може да включва вземане на топла вана или дишане. Избягвайте ярка светлина, като например от телевизор или компютърен екран.

8. При високо кръвно налягане намалете стреса

Дългосрочният (хроничен) емоционален стрес може да допринесе за високо кръвно налягане. Разбира се, няма как да избягаме от някои фактори, които водят до стрес и съответно до високо кръвно налягане, но намерете дейности, които успокояват и ви помагат да се успокоите.

Избягвайте да се опитвате да правите твърде много. Планирайте деня си и се фокусирайте върху приоритетите си. Научете се да казвате не. Отделете достатъчно време, за да свършите това, което трябва.

9. Проследявайте кръвното си налягане у дома и си правете редовни прегледи

Контролът на високото кръвно налягане е във ваши ръце. Затова измервайте го редовно у дома, ако забележите промени сутрин и вечер се консултирайте с лекар и не забравяйте, че превенцията е най-добрата защита.

Leave a comment