12 добавки, които да приемате при високо кръвно налягане

12 добавки, които да приемате при високо кръвно налягане

12 добавки, които да приемате при високо кръвно налягане

Над 30% от световното население има високо кръвно налягане, което се счита за водещия модифицируем рисков фактор за сърдечни заболявания и ранна смърт, сочат редица проучвания.

Високото кръвно налягане обаче не означава, че сте обречени на доживотен прием на лекарства. Защото има множество природни начини и алтернативни продукти, които да включите в ежедневието си и които могат да ви помогнат да намалите кръвното налягане. Ясно e, че високо кръвно се контролира със здравословна диета, отказване или поне намаляване на пушенето, умерена/ниска употреба на алкохол, редовни тренировки и намаление на телесните мазнини.

Наред с това обаче контролът на кръвното налягане зависи и от приемa на качествени хранителни добавки. На пазара има множество видове и марки, а всяка от тях обещава чудодейни действия за високото кръвно. Кои обаче са най – добрите хранителни добавки срещу високо кръвно налягане?

1. Магнезий

Магнезият е минерал, който е критичен за много телесни функции, включително регулиране на кръвното налягане. Проучванията показват, че магнезиевите добавки могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане чрез увеличаване на производството на азотен оксид - сигнална молекула, която помага за отпускане на кръвоносните съдове.

Редица проучвания показват, че магнезият, приеман по 365-450 mg на ден средно за 3,6 месеца, значително намалява кръвното налягане при хора с хронични заболявания.

2. Витамин D

Изследванията показват, че хората с високо кръвно налягане са склонни да имат по-ниски нива на витамин D. Освен това е доказано, че по-високите кръвни нива на витамин D могат да помогнат за предпазване от високо кръвно налягане.

3. Витамини от група В

Няколко витамина от група В могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвното налягане. Например, доказано е, че добавките с витамин В2 (рибофлавин) и фолиева киселина (витамин B9) също могат да понижат кръвното налягане при хора със сърдечни заболявания. Освен това, по-високият прием на фолат в млада възраст може да предпази от това състояние по-късно в живота.

4. Калий

Калият може би е сред най-известната хранителна добавка за регулиране на кръвното налягане. Проучванията показват, че увеличаването на приема му чрез храна или добавки помага за намаляване на нивата на високо кръвно налягане.

Калият действа, като насърчава отделянето на натрий чрез урината и помага на кръвоносните съдове да се отпуснат.

5. Коензим Q10

Коензим Q10 е подобна на витамин молекула, която се произвежда от тялото и се намира в определени храни. Когато се приема като добавка, може да помогне за намаляване на кръвното налягане. Според редица проучвания добавките с CoQ10 могат значително да намалят систоличното кръвно налягане.

 

6. L-аргинин

L-аргининът е аминокиселина, която може да понижи нивата на кръвното налягане, когато се приема като добавка. Добавките с L-аргинин значително намаляват общото кръвно налягане при хора с високи нива, както и диастолното кръвно налягане при бременни жени с високи нива. Доказано е, че добавките с L-аргинин значително подобряват функцията на кръвоносните съдове и кръвния поток.

7. Витамин С

Витамин С е водоразтворимо хранително вещество, от което тялото ви се нуждае за редица важни процеси. Въпреки че резултатите от проучването са смесени, последните изследвания показват, че добавките с витамин С могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Изследванията също показват, че хората с ниски нива на този витамин в кръвта имат по-висок риск от високо кръвно налягане, отколкото тези с оптимални нива на витамин С.

8. Чесън

Чесънът носи различни ползи за организма, включително помага при високо кръвно налягане и е превенция при риск от сърдечни заболявания. Добавка с чесън може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане по естествен път, като намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане.

9. Омега

Една от основните причини за високо кръвно налягане е възпалението в артериите с течение на времето. Проучвания показват, че консумацията на рибено масло, което е с високо съдържание на EPA и DHA форми на омега-3 мастни киселини, намалява възпалението, поради което рибеното масло е от полза за здравето на сърцето.

Приемът на висококачествена добавка като Витал Плюс – Омега 3 на VIVASAN всеки ден е един от най-добрите естествени начини за понижаване на кръвното налягане. Добавката се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, при артрозо-артрити от различен произход, при автоимунни и заболявания на нервната система и други.

 10. Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които естествено се намират в червата ви. Добавките, съдържащи тези бактерии, са свързани с множество ползи за здравето, включително по-ниско кръвно налягане.

Според проучвания пробиотичните добавки значително намаляват нивата на кръвното налягане, а лечението е по-ефективно, когато се приемат множество щамове пробиотици.  

 

11. Мелатонин

Мелатонинът е хормон, произведен от тялото ви, който можете да приемате и като добавка. Въпреки че тези добавки са популярно използвани за насърчаване на съня, се смята, че те могат да намалят кръвното налягане при хора с високи нива.

12. Зелен чай

Зеленият чай се свързва с различни впечатляващи ползи за здравето, включително здравословни нива на кръвното налягане. Изследвания показват, че приемането на добавки със зелен чай или пиенето на зелен чай в продължение на 3-16 седмици значително намалява кръвното налягане.

 

Важно е да знаете, че много добавки могат да взаимодействат с обикновени лекарства, включително лекарства за кръвно налягане. Нещо повече, докато приемането на твърде малко от добавката може да е неефективно за намаляване на кръвното налягане, приемането на твърде много може да доведе до сериозни странични ефекти.

Затова винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате каквато и да е добавка.

Освен това е важно да изберете висококачествена марка. Купувайте добавки, които са преминали тестове за чистота и са със сертификат за качество и произход.

Leave a comment