5 ползи за здравето от плодовете на глога, които могат да ви изненадат

5 ползи за здравето от плодовете на глога, които могат да ви изненадат

5 ползи за здравето от плодовете на глога, които могат да ви изненадат

Подозирали ли сте, че едно малко червено плодче може да се окаже ключово за здравето на сърцето? Смятали ли сте, че разхождайки се в полето, сте подминавали едно чудно растение, способно да реши редица проблеми?

Нека да ви запознаем с глога и неговите вълшебни сили.

Глогът често е наричан „билката за сърцето“ заради способността си да укрепва сърцето както емоционално, така и физически. Плодът на глога се използва от векове като естествен лек за всякакви сериозни сърдечни проблеми -  стенокардия, високо кръвно налягане, втвърдяване на артериите, аритмия, сърдечна недостатъчност.

Плодовете, листата и цветовете на глог се използват и днес, а това, което ги прави толкова ценни са техните многобройни флавоноиди. Флавоноидите са мощни антиоксиданти, за които е известно, че ефективно намаляват възпалението, като същевременно повишават имунната функция. Именно затова диета с високо съдържание на богати на флавоноиди храни, напитки и билки, доказано е свързано с превенцията на сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания, както и на рак.

Как можете да включите плодовете от глог като превенция?

Има няколко варианта. Можете да пиете чай от плодове на глог или да приемате под формата на тинктура. За да се възползвате обаче напълно от всички негови качества, е най-добре да го приемате под формата на хранителна добавка.

Фокусирайки се върху грижата за здравето на сърцето, Vivasan създаде Аглиократ* - уникален билков фитопрепарат с масла от чесън и глог за подпомагане функциите на имунната и сърдечно-съдовата система.

Доказано е, че той подобрява микроциркулацията на кръвта, активира метаболитните процеси в сърдечния мускул. Освен това подобрява притока на кръв, спомага за понижаване на кръвното налягане поради разширяването на периферните съдове; понижава нивото на вредните липиди в кръвта; укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрявайки тяхната еластичност.

За още по - добри резултати експерти препоръчват Аглиократ да се комбинира с Витал Плюс или Омега 3 Форте с Крил

Но защо именно глогът е толкова ключов в този вълшебен фитопрепарат?

Вижте какви ползи за здравето носи той.

1. Проблеми със сърцето

Плодовете на глога са известни с полезните си тонизиращи ефекти върху сърцето. Като „кардиотонична билка“, глогът се е доказал като впечатляващо полезен при всякакви сериозни сърдечни проблеми - сърдечна недостатъчност, сърдечни заболявания, ангина пекторис, промени в сърдечния ритъм и атеросклероза. Според проучване от 2016 г., публикувано в списанието Current Medicinal Chemistry, това се дължи на високото съдържание на полифеноли.

Към днешна дата изследванията показват, че глогът може дори да има полезен ефект при застойна сърдечна недостатъчност (неадекватно функциониране на сърдечния мускул). Множество проучвания показват, че хранителните добавки с глог са довели до подобряване на сърдечната функция въз основа на кръвно налягане, сърдечна честота, сърдечен дебит и толерантност към физическо натоварване.

 

2. Кръвно налягане

Много билкари препоръчват плодове, цветове и листа от глог като естествено средство за намаляване на кръвното налягане. Научно изследване, публикувано в The British Journal of General Practice, показва , че 79 пациенти с диабет тип 2 приемат или 1200 милиграма екстракт от глог дневно, или плацебо за общо 16 седмици. Хипотензивни лекарства също са приемани от 71 процента от участниците в проучването.

Групата с глог е имала по-голямо понижение на диастоличното кръвно налягане. Няма групови разлики в намаляването на систолното кръвно налягане.

3. Болка в гърдите (стенокардия) и сърдечно заболяване

Намаленият приток на кръв към сърцето причинява болка в гърдите, известна като стенокардия. Тя за съжаление може да бъде симптом на коронарна болест на сърцето. И тук  изследванията показват, че глогът може да бъде ефективно естествено средство за профилактика при стенокардия.

Ефектът се дължи на биофлавоноидите на глога, които помагат за разширяване както на периферните, така и на коронарните кръвоносни съдове. Смята се също, че проантоцианидините на глог намаляват напрежението на стените на кръвоносните съдове.

4. Висок холестерол

Проучванията при животни показват, че екстрактът от плодове на глог може да бъде полезно естествено средство за намаляване на LDL („лошия“) холестерол от тялото. В Китай глогът се нарича "Shan-Zha". Проучване, използващо животни, показва, че екстрактът от плодове на глог не само намалява общите високи нива на холестерол, но също така значително намалява LDL холестерола, чернодробния холестерол и триглицеридите, както и телесното тегло.

5. Подобряване на цялостното здраве

Научно изследване, проведено през 2008 г., разкрива, че екстрактът от плодове на глог е чудесно средство за намаляване на възпалението. Това е ключово за здравето, тъй като възпалението е в основата на повечето заболявания.

Изследването също така показва, че екстрактът от плодове на глог е мощно средство в борбата със свободните радикали. Това е изключително полезно за човешкото здраве, тъй като свободните радикали могат да причинят клетъчно увреждане.

*При какви състояния е полезен Аглиократ?               

▪ сърдечно-съдови заболявания: хиперхолестеролемия, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертония;

▪ хипоимунни състояния, включително SARS и остър респираторен синдром;

▪ възпалителни заболявания на дихателните пътища: трахеити, бронхити, пневмонии, бронхиална астма и бронхиектазии;

▪ намаляване на апетита; диспепсия; метеоризъм; дисбиоза; атония на стомаха и червата, атрофичен гастрит;

▪ хроничен хепатит, холангит, холецистит от хипотоничен тип;

▪ повишено ниво на холестерола в кръвта;

▪ профилактика на онкологични заболявания;

▪ намаляване на потентността, климактерична невроза;

▪ глистни инвазии;

▪ хронично отравяне с олово;

▪ преждевременно стареене на организма.

Докато глогът е известен с това, че е отличен за сърцето, той може да взаимодейства с лекарства с рецепта, приемани за сърдечни заболявания. Лекарствата за други сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и мъжка сексуална дисфункция също са известни, че взаимодействат с глог. Някои специфични лекарства, за които е известно, че вероятно взаимодействат с глог, включват дигоксин, бета-блокери, блокери на калциевите канали (CCB), нитрати, фенилефрин и инхибитори на фосфодиестераза-5. Ако имате сърдечно заболяване или някакво друго здравословно състояние или в момента приемате лекарства, консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете продукт от глог или друга добавка от глог.

Leave a comment