8 начина да свалите температурата по естествен начин

8 начина да свалите температурата по естествен начин

8 начина да свалите температурата по естествен начин

Температурата – без значение дали е на възрастен или дете, е изключително неприятно състояние, което причинява дискомфорт и усещане за слабост, треска, студ, прекалено потене. Причините за вдигането на температура може да се дължат от настинка, през грип, вирус до общо неразположение.

Когато вдигнем температура над 37 градуса, много често първата реакция е да посегнем към парацетамол, ибупрофен или някакво температуропонижаващо средство. Според експерти обаче подобни мерки за понижаване на температурата трябва да се взимат само ако тя е над 38 градуса. Най-добре е да оставим тялото ни само да се пребори с високата температура. Ако все пак се притеснявате и ако дете има над 37,8 градуса температура, може да опитате някои домашни средства за намаляване на температурата без лекарства.

Пийте много вода при температура

Повишената температура на тялото води до дехидратация, а това създава допълнителен дискомфорт и неприятно усещане. Затова ако температурата е над нормалната, първата важна стъпка е човек да бъде хидратиран.

Честото приемане на малки порции вода ще помогне. За децата с температура няколко супени лъжици вода на всеки 10 минути ще гарантира, че няма да се дехидратират.

Хидратацията помага да се чувствате комфортно и намалява топлината в тялото.

Компрес при температура

Когато сме били малки и сме имали висока температура, нашите баби не случайно ни слагаха компрес с оцет на челото или на гърдите. Това е много добра техника, която намалява високата телесна температура при деца и възрастни. Мека кърпа се потапя в студена вода, изстисква се леко и се поставя по тялото. За да бъде свалянето на температурата още по-бързо, може да сложите етерично масло от мента и лавандула. За да се намали телесната температура, е най-добре кърпата да се поставя на челото, гърдите, областта на слабините и китката.

Хладки бани за сваляне на висока температура

Хладката вана или душ е един от най-добрите методи за намаляване на телесната температура. Освен че помага за спадане на температурата, вземането на душ с хладка вода отпуска мускулите и успокоява тялото, облекчава стреса и дава енергия.

Ударна доза витамин С може да помогне за намаляване на температурата

Приемът на храни, богати на витамин С, намалява оксидативния стрес и подобрява имунитета, а наред с това и помага за сваляне на телесната температура. Освен това пиенето на лимонов сок с хладка вода е ефективен естествен лек за треска, както и за настинки, грип и други заболявания. Ако не обичате лимонов сок, може да взимате таблетки Ацерола на Вивасан – Ацеролата е тропическото чудо, което съдържа 30 пъти повече витамин С отколкото в лимоните. 

Яжте питателна храна при висока температура

При висока температура на много хора съвсем не им е до ядене, но приемът на храна, богата на витамини, антиоксиданти и минерали, е от съществено значение за бързото възстановяване. Наблегнете на течна храна, за предпочитане супи, бульони с подправки (като капсаицин и черен пипер). Това ще подобри кръвообращението и ще охлади тялото чрез отделяне на пот.

Супата на базата на бульон осигурява енергия и основни хранителни вещества за борба с болестта и понижаване на телесната температура.

Плодови сокове за витамини и за сваляне на температурата

Прясно изцедените плодови сокове осигуряват на организма необходимите захари и витамини, които помагат за възстановяване на силата и за понижаване на температурата по естествен начин. Освен това те дават енергия на тялото и му помагат да се бори срещу болестта.

Leave a comment