Висока температура при дете – причини и какво да правим

Висока температура при дете – причини и какво да правим

Висока температура при дете – причини и какво да правим

Всяко дете, колкото и силен имунитет да има, може да вдигне температура. Самата температура обикновено не причинява вреда и може да бъде знак, че тялото се бори с някаква инфекция.

Но когато детето ви се събуди посред нощ зачервено, горещо и потно, не сте сигурни какво да правите. Трябва ли да мерите температурата? Да се обадите ли на лекаря?

Какво означава висока температура?

Повишаването на температурата се случва, когато вътрешният "термостат" на тялото повиши телесната температура над нормалното ниво. Този термостат се намира в част от мозъка, наречена хипоталамус. Хипоталамусът знае каква трябва да бъде температурата на тялото (обикновено около 37°C) и ще изпрати съобщения до тялото да я поддържа такава.

Телесната температура на повечето хора се променя малко през деня: обикновено е по-ниска сутрин и по-висока вечер, но може да варира, докато децата тичат, играят и правят упражнения.

Понякога обаче хипоталамусът ще "нулира" тялото до по-висока температура в отговор на инфекция, заболяване или някаква друга причина. Защо? Лекарите смятат, че увеличаването на температурата е начин тялото да се бори с микробите , които причиняват инфекции.

Какво причинява повишаването на температурата?

Важно е да се каже, че високата температура сама по себе си не е заболяване — обикновено е признак или симптом на друг проблем.

Високата температура може да бъде причинена от няколко неща:

Инфекция: Много пъти високата температура е причинена от инфекция или друго заболяване. Високата температура помага на тялото да се бори с инфекциите, като стимулира естествените защитни механизми.

Прекомерно обличане: Бебетата, особено новородените, могат да имат висока температура, ако са облечени прекалено много или са в гореща среда, тъй като не регулират телесната си температура толкова добре, колкото по-големите. Но тъй като температурата при новородените може да означава сериозна инфекция, ако високата температура е факт, се обърнете към лекар.

Имунизации: Често бебетата и децата получават субфебрилна температура след ваксиниране.

Никнене  на зъби: Появата на зъбче може да причини леко повишаване на телесната температура, но ако температурата на детето е по-висока от 37,8°C, потърсете лекар.

Кога високата температура е признак за нещо сериозно?

При здрави деца не винаги високата температура трябва да бъде понижавана с лекарства. Високата температура обаче може да накара детето да се чувства неудобно и да доведе до дехидратация.

Децата, чиято температура е по-ниска от 38,0°C, често не се нуждаят от лекарства, освен ако не говорим за бебе до 1 г.

При по-големи деца с висока температура експертите съветват да се наблюдава поведението и нивото на активност. Това ще ви даде добра представа дали причината е леко заболяване или детето ви трябва да бъде прегледано от лекар.

Има ли температура?

Нежно докосване с устни на челото или ръка, поставена леко върху кожата, често е достатъчна, за да покаже, че детето има температура. Въпреки това, този метод за измерване на температурата (наречена тактилна температура) няма как да даде точно измерване.

За температура при детето говорим, когато стойностите са на или над едно от следните нива:

измерено орално (в устата): 37,8°C

измерена ректално: 38°C

измерена в аксиларна позиция (под мишница): 37,2°C

Но колко висока е температурата, не казва много за това колко болно е вашето дете. Обикновена настинка или друга вирусна инфекция понякога може да причини доста висока температура - 38,9°- 40°C, но това обикновено не означава, че има сериозен проблем. 

Понякога децата с висока температура дишат по-бързо от обикновено и може да имат по-бърз пулс. Ако детето има проблеми с дишането, диша по-бързо от нормалното или прекалено учестено, след като температурата спадне, се обадете на лекар.

Как да помогнете на детето си да се почувства по-добре въпреки високата температура?

Ето начини за облекчаване на симптомите, които често съпътстват високата температура:

Хранителни добавки

Не е нужно да давате лекарства ако детето има висока температура. Хранителни добавки като витамин С, сироп Имунфит, сироп Черна боровинка са не само ефективни, но и ще подсилят защитните сили на организма.

Подсигурете му комфорт, за да подпомогнете намаляване на високата температура

Облечете детето си в леки дрехи и го покрийте с лек чаршаф или одеяло. Прекомерното обличане може да попречи на телесната топлина да излезе и може да доведе до повишаване на температурата.

Уверете се, че стаята, където се намира детето е с подходяща температура - не прекалено гореща или твърде студена.

 

Храна и напитки

Предлагайте много течности, за да избегнете дехидратация, защото треската кара децата да губят течности по-бързо от обикновено. Вода, супа, бульон са добър избор. Избягвайте напитки с кофеин, включително кола и чай, защото те могат да влошат дехидратацията чрез увеличаване на уринирането.

Почивка и сън

Уверете се, че детето ви почива много. Оставете го да спи колкото иска, защото сънят възстановява и връща силите.

Кога трябва да се обадя на лекаря?

Точната температура, която трябва да предизвика обаждане до лекар, зависи от възрастта на детето, заболяването и дали има други симптоми с треската.

Но ако някога се съмнявате какво да правите или какво може да означава температурата, или ако детето е много отпаднало и ви тревожи, дори и да няма температура, се обадете на вашия лекар за съвет.

 

Leave a comment