Изненадващи причини за сухата кожа

Изненадващи причини за сухата кожа

Изненадващи причини за сухата кожа

Запитвали ли сте се, коя е основната причина да имате сърбяща, суха кожа? Липсата на влага. Но откъде идва тя? Причини за сухата кожа е нарушената кожна бариера и дисфункция или дефицит на необходимите здравословни мазнини в най-горния слой на кожата. Обикновено горният слой на кожата се състои от мъртви клетки и естествени масла, които помагат за улавяне на влагата, за да поддържа кожата мека и гладка. Но ако няма достатъчно вода в този горен слой клетки, което може да се случи, ако защитните масла са намалени, резултатът е суха кожа.

В повечето случаи сухата кожа не бива да буди безпокойство. Тя е често срещащ се проблем и може да се появи при хора от всички възрасти, навсякъде по тялото, от ръцете и лицето до краката и стомаха. Сухата кожа може да бъде под формат ама червена, лющеща се или сърбяща кожа.

Но понякога сухотата може да означава и кожен проблем или здравословно състояние.

Когато имаме суха кожа, първата реакция е да използваме овлажнител. И докато това ще помогне и вероятно ще видите промени в рамките на няколко минути, е временно решение. По-важното е да стигнете до дъното на това, което причинява сухотата. Може да се изненадате, че причините за кожата дебнат на изненадващи места.

1.  Ароматите могат да предизвикат дразнене на кожата

Парфюмите може ия да дразнят сухата кожа и дори да я влошават, така че избягвайте дезодоранти и продукти за грижа за кожата, които са прекалено ароматни. При суха кожа прекалено ароматизирани лосиони и кремове за тяло могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

2.  Сапунът може да доведе до сухота на кожата и скалпа

Много сапуни, детергенти и шампоани отнемат влагата от кожата и скалпа, тъй като са формулирани да премахват мазнината. Важно е внимателно да избирате продукти за измиване на лице, тяло и перилни препарати. Използването само на овлажняващ гел за тяло е по-добро решение от сапуна.

3.  Генът може да повлияе на причините за суха кожа

Според експерти сухата кожа може да бъде наследена. Мутациите в гените, които контролират производството на протеина филагрин, играещ роля във формирането и хидратирането на кожната бариера, могат да причинят няколко кожни заболявания. Хората с тези мутации, които се оценяват на около 10 процента от населението, страдат от по-суха кожа и имат по-голям шанс да развият екзема.

4.  Твърдата вода може да попречи на абсорбирането на овлажнителите

Когато чешмяната вода съдържа висока концентрация на минерали като магнезий и калций, тя е известна като твърда вода. Тези минерали могат да оставят филм върху кожата, който причинява сухота. Може да добавите продукти за грижа за кожата, които съдържат витамини А и С към вашата рутина, защото те противодействат на отлаганията от твърдата вода.

5.  Лекарствата за акне и ретинолът ускоряват обновяването на кожните клетки, причинявайки сухота

Салициловата киселина може да е чудесна за лечение на акне, но също така може да изсуши кожата. От друга страна сухата кожа може също да бъде страничен ефект на ретинола и се причинява от факта, че ретинолът разхлабва връзката между клетките на повърхността на кожата, според проучване, публикувано през август 2017 г. в The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Добрата новина е, че не е нужно да се отказвате от тях, а само да намалите честотата на ползване.

6.  Сухият въздух, на закрито или навън, може да увеличи симптомите на суха кожа

Понякога въздухът вътре може да бъде толкова вреден за кожата, колкото и въздухът навън. Въздухът от климатика или парното, особено топлината, може да намали нивата на влажност, причинявайки суха и сърбяща кожа. Овлажнителят може да помогне за възстановяване на влагата във въздуха във вашия дом.

 

7.  Честото миене на ръцете може да доведе до зачервяване и раздразнение

Някои хора със суха кожа мият ръцете си постоянно, което може да доведе до напукана и раздразнена кожа. За да смекчите ефекта на изсушаване, използвайте хладка вода (горещата вода отнема влагата на кожата ви), избягвайте сапуни на алкохолна основа и изсушете ръцете си, вместо да ги търкате с хартиена кърпа, нанасяйте крем след всяко измиване.

8. Дълги, горещи душове могат да допринесат за дехидратация на кожата

Може да е изкушаващо да стоите под гореща вода за продължителен период от време, особено през студените месеци. Това обаче може да доведе до проблеми с кожата ви. Добре е да се ограничите до не повече от пет минути и да поддържате температурата на водата топла, а не гореща. След това нанесете овлажняващ крем.

9. Стареенето може да доведе до суха кожа

Сухата кожа има тенденция да става все по-голям проблем с напредването на възрастта. Хората на възраст 40 или повече години са изложени на повишен риск от суха кожа. Когато остаряваме, кожата ни произвежда по-малко мазнина и става по-суха. При жените това може да се дължи и на хормоналните промени, свързани с менопаузата. Затова е добре сухата кожа да се хидратира всекидневно.  

10. Някои медицински състояния могат да причинят суха кожа

Кожни проблеми като псориазис и екзема могат да направят кожата суха. Но сухата кожа може да означава и нещо на пръв поглед несвързано, като диабет, хипотиреоидизъм , недохранване, бъбречна недостатъчност или синдром на Сьорген, според Harvard Health and Penn Medicine.

Експерти съветват да внимавате за възпалени участъци, крусти, силен сърбеж, хиперпигментация и груби, лющещи се или люспести петна по кожата. Ако видите такива, може би е време да посетите лекар.

Leave a comment