9 натурални решения за сухата кожа

9 натурални решения за сухата кожа

9 натурални решения за сухата кожа

Сухата кожа е проблем, с който много хора се сблъскват с наближаването на студения сезон. Но причините за суха кожа на лицето, суха кожа на ръцете или суха кожа на тялото могат да бъдат много - от ежедневните навици при къпане (горещ душ и ексфолация), прекалено агресивни козметични средства, мръсен въздух, до лоша диета.

Добрата новина е, че не е задължително да посещавате дерматолог, за да излекувате сухата кожа. Просто надникнете в кухненския килер и ще видите, че имате цял арсенал за справяне със сухата кожа.

Как с естествени средства може да си помогнете за успокояване на сухата, раздразнена кожа

1. Изполвайте зехтин, за да успокоите сухата кожа

Чудесно естествено масло срещу суха кожа е зехтинът, който действа като естествен измиващ препарат и овлажнител. Просто втрийте маслото в кожата и поставете топла, влажна кърпа върху лицето, докато изстине, след което избършете излишното масло. Зехтинът няма да премахне естествените мазнини от кожата, но ще я почисти.

 

2. Направи си сам богата, кремообразна маска с авокадо срещу суха кожа

Домашна маска с авокадо е друг естествен начин за успокояване на сухата кожа. Пюрирайте половин авокадо и да го смесете с 1 чаена лъжичка зехтин, можете също да добавите 1 супена лъжица мед при много суха кожа. Нанесете маската върху лицето, оставете я да подейства 15 до 20 минути и след това я измийте. Кожата ви ще бъде овлажнена, но можете да удвоите хидратиращия ефект, като нанесете и обичайния си овлажнител.

 

3. При суха кожа направете натурален скраб със зехтин и захар

Ако имате суха кожа на тялото, си направете естествено овлажняващ ексфолиращ скраб, като използвате комбинация от зехтин и захар. Комбинирайте ½ чаша захар с 2 супени лъжици зехтин, може също да добавите етерично масло като лавандула, което дава естествен аромат и подпомага релаксацията. Втрийте внимателно скраба в кожата и след това го измийте. И накрая, използвайте успокояващ овлажнител. 

4. Вана с овесени ядки, за да успокоите кожата 

Добавянето на чаша овесени ядки към топла вана може естествено да рехидратира сухата кожа. Самият овес има успокояващо сухата кожа действие и помага на кожата да задържи влагата от водата за баня.

5. Ексфолирайте лицето си с домашно приготвена маска с овесени ядки и мед

Овесените ядки също са чудесен ексфолиант или маска при суха кожа. Смесете 2 супени лъжици овесени ядки с 1 супена лъжица мед и малко вода. Може да загреете сместа, след което да я втриете в кожата или да я използвате само за ексфолиране, като измиете веднага или да го оставите да действа 15 до 20 минути като успокояваща, хидратираща маска за суха кожа.

6. Срещу суха кожа нанесете кокосово масло преди лягане

Кокосовото масло става твърдо при стайна температура, така че го използвайте като овлажняващ крем преди лягане. За напукани пети и ръце, нанесете маслото, след това сложете дебели чорапи или нелатексови ръкавици.

 7. Добавете любимото си масло към ваната при суха кожа на тялото

Базовите масла са страхотни за овлажняване на сухата кожа и помагат за повторното създаване на естествената кожна бариера, която често се уврежда от честото миене на ръцете и лицето с вода и изсушаващи сапуни. Освен зехтин или кокосово масло, можете да изпробвате други естествени масла, които не съдържат дразнители, включително масла от жожоба, арган и авокадо.

8. Направете млечни компреси при суха раздразнена кожа

Млякото има естествени противовъзпалителни свойства, а млечната киселина е и лек, естествен ексфолиант. За да направите млечен компрес срещу суха кожа, накиснете чиста кърпа в купа с хладно мляко и да я поставете върху всички сухи зони – лице, тяло, ръце, за 5 до 10 минути наведнъж. Особено полезно е и за раздразнена сърбяща кожа.

9. Нанесете алое вера върху суха, раздразнена кожа

Въпреки че често се смята за средство за облекчаване на слънчево изгаряне, гелът от алое вера може да бъде полезен и през сухите зимни месеци. Действа, като облекчава зачервяването и раздразнението, свързани с прекомерната сухота, и дори може да намали признаците на стареене, както и появата на акне.

 

Leave a comment