Стареенето на мозъка – неизбежно ли е?

Стареенето на мозъка – неизбежно ли е?

Стареенето на мозъка – неизбежно ли е?

Стареенето е неизбежен аспект на живота, но колко от нас са се замисляли, какво всъщност представлява? На биологично ниво стареенето е резултат от натрупването на различни молекулярни и клетъчни увреждания с течение на времето. Това води до постепенно намаляване на физическия и умствения капацитет, нарастващ риск от заболяване и в крайна сметка - смърт. Тези промени не са нито линейни, нито последователни и са само слабо свързани с възрастта на човека в години.

Според Световната здравна организация (СЗО) днес хората по света живеят по-дълго, а всяка страна в света отбелязва ръст както в продължителността, така и в дела на възрастните хора в населението.

Данните сочат още, че до 2030 г. 1 на всеки 6 души в света ще бъде на възраст над 60 години. До 2050 г. населението на света от хора на възраст над 60 години ще се удвои до 2,1 милиарда, а броят на хората на възраст над 80 години ще се утрои между 2020 г. и 2050 г., за да достигне 426 милиона.

Цялата тази статистика обяснява, защо причините и механизмите на стареенето се превърнаха във важни въпроси през последните десетилетия. Тъй като намаляващите нива на смъртност увеличиха продължителността на живота, тежестта на свързаните с възрастта заболявания значително се е увеличила. Границата между нормалното и патологичното стареене е неясна, тъй като всички възрастни изпитват физиологични и когнитивни промени с течение на времето. Въпреки това, генетичните, биологичните и екологичните фактори, които предизвикват тези промени над невродегенеративния праг, все още се изследват.

След 40-годишна възраст обемът на мозъка намалява и продължава да намалява с ускорени темпове след 70-годишна възраст. Въпреки това проучвания чрез сканиране мозъка на 70-годишни хора, показва, че той прилича на 20- до 30-годишен.

Означава ли това, че може да спрем стареенето на мозъка? Според експерти, има навици, които могат да помогнат човек да поддържа ума остър по време на процеса на стареене. Въпреки стереотипите, че когнитивният спад не е неизбежен с напредване на възрастта, възприемането на навици за здравословен начин на живот може значително да намали рисковете от деменция по-късно в живота.

Доклад на Глобален съвет за здравето на мозъка показва, че противно на често срещаните схващания, отслабващият мозък не е неизбежна част от стареенето. Вярно е, че мозъкът се променя с възрастта, но подобно на други части на тялото - било то сърцето или ставите - добрата грижа за него по пътя може да помогне за предотвратяване или забавяне на заболяване и закърняване.

Възприемане на поведение, стимулиращо мозъка

Нарушаването на старите навици и възприемането на нови не винаги е лесно. Що се отнася до мозъка, доклад  от 2020 г. на Комисията Lancet показва, че фактори като липса на физическа активност и прекомерна консумация на алкохол, представляват значителен дял от случаите на деменция в световен мащаб. Затова, експерти съветват застаряващите хора да възприемат нови навици и да ги следват.

 

Хранене и добавки

Когато говорим за остаряване и за памет, почти винаги има някой, който ще ви каже, че трябва да започнете да приемате някакви лекарства. Но това съвсем не е така. Само погледнете природата, тя ни е дала такова изобилие от билки и храни, просто трябва да ги вземем. Затова, вместо да търсите медикаменти, които се предполага, че могат да ви помогнат, помислете за прием на хранителни добавки и за следване на пълноценна диета.

За здравето на мозъка експерти препоръчват в храненето да включва прием на мазна риба, ядки, зелен чай, куркума, боровинки, тиквени семки, черен шоколад. Истината е, че човек трудно може да се храни ежедневно с тях или да консумира количества, които могат да покрият дневния препоръчителен прием. Ето защо на помощ тук идват хранителните добавки, които са критично важни за допълване на необходимия капацитет.

Качествени Омега 3 мастни киселини, които се съдържат в мазната риба помагат на мозъка да работи гладко, подобряват паметта и са превенция срещу Алцхаймер. За да набавите необходимите за деня, взимайте ОМЕГА 3 Форте с Крил или Витал Плюс - Омега 3.

Не е ли чудесно, че една проста подправка може да носи невероятни ползи за мозъка? Такъв е случаят с куркумата, древен корен, който е бил използван заради лечебните си свойства през цялата история. Благодарение на куркумина, химическо съединение, намиращо се в куркумата, подправката всъщност е едно от най-мощните (и естествени) противовъзпалителни средства. Куркумата също така помага за повишаване нивата на антиоксиданти и поддържа имунната система здрава, като същевременно подобрява прихода на кислород към мозъка, поддържайки ни будни и концентрирани.  Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН са идеалното решение за хора, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство – за прочистване на енергийните канали. Повече за капсулите може да прочетете тук.


Малки плодчета с огромна за здравето полза – ето доказателство, че хубавите неща идват в малки опаковки - боровинките са плодове, които експертите препоръчват да консумирате ежедневно. Те са една от най-богатите на антиоксиданти храни, познати на човека, включително витамин С и витамин К и фибри. Поради високите нива на галова киселина, боровинките са много подходящи за защитата на мозъка от дегенерация, когнитивен спад и стрес. Включете в ежедневието си Черна боровинка Витал, за да се възползвате от всички предимства на малкото плодче по всяко време на годината.

„Нахранете“ мозъка

Сред най-често използваните добавки за подобряване на когнитивната функция и предотвратяване на свързания с възрастта умствен спад - като учене, концентрация, памет и креативност - са тези, които попадат в категорията "ноотропи".

Ноотропите се считат за „мозъчни стимулатори“ или вещества, които помагат на мозъка да работи по-ефективно, без пристрастяване. Реално това са добавки за стимулиране на мозъка, в които влизат съставки като кофеин, адаптогенни билки, медицински гъби, витамин B12, женшен, омега-3 рибено масло, определени аминокиселини.

Един от популярните ноотропи за подкрепа на мозъка е гинко билоба. Листата на това старо дърво е доказано, че помагат за концентрацията, за оросяването на мозъка, при деменция, витилиго, глуакома, мозъчна мъгла….

Гинколин Форте е билков препарат с екстракт от Гинко билоба и витамин С за подпомагане кръвоснабдяването на мозъка и укрепване на паметта. Допринася за повишена концентрация на вниманието, умствена дейност, подобряване на настроението и съня, pредпазва организма от разрушителното действие на свободните радикали. Предотвратява преждевременното стареене.

Гинколин Форте е обогатен с витамини от група В, които заедно действат много по-ефективно и осигуряват нормалното функциониране на нервната система, подпомагат енергийния метаболизъм и помагат при умора и стрес.

Така че  намерете приятел  , който ще се присъедини към вас за тренировки или за дейности, стимулиращи мозъка. И информирайте приятелите и семейството си за вашите цели, за да могат да ви помогнат да бъдете отговорни.

 

Започнете да общувате

Социалната изолация увеличава риска от деменция с 50%“ при възрастни хора, сочат проучвания. Но това не означава да се втурнете в създаване на нови запознанства. Съсредоточете се върху изграждането на социални кръгове , които задоволяват вашите индивидуални нужди, като прекарване на повече време със съседите, доброволчество или осиновяване на домашен любимец .

Не забравяйте да почивате

Стресът е естествена част от живота и управляемият стрес, който ни предизвиква, мотивира ни и ни помага да растем, но и поддържа здравето на мозъка. Наред с това обаче релаксацията е също толкова важна. Проучвания показват, че мозъчните области, участващи във фокуса и вниманието, са по-големи при хора, които практикуват медитация.

Дълбокият сън е критичен за съхраняването и консолидирането на спомените, сочат проучвания. Той започва да намалява по време на млада зряла възраст и продължава с напредването на възрастта, а възрастните, които спят лошо през годините, са по-склонни да страдат от симптоми на болестта на Алцхаймер. Етерични  масла като лавандула, сладък портокал, иланг-иланг или композиция Sleep Well в дифузер, ще подпомогне здравия и дълбок сън и ще насърчи релаксацията.

Рестартирайте клетките

Чували ли сте за автофагията? Това е способността на организма да се самопречиства от вредни, стари или болни клетки.

Учените са намерили обаче начин за повишаване възможностите за манипулиране на автофагията - забавяне на клетъчното стареене и поддържане на тъканите здрави и млади много по-дълго време. Тайната е в спермидина. Тъй като старите клетки умират, други ги канибализират и поставят молекули за използване при изграждането на нови клетки. С напредването на възрастта естествените нива на спермидин намаляват, намалявайки способността на клетките да се обновяват и възстановяват. Добрата новина е, че може да си го набавим отново с хранителна добавка. Точно такава е Грижа за Клетката със Спермидин - CELL CARE е добавка, произведена в Швейцария от Gelpell AG s за VIVASAN.

CELL CARE изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки.

Защото изворът на младостта не е илюзия, а изборът на правилното средство за подхранване и регенерация на нашето тяло!

Поставете си цел (и я поддържайте реалистична)

Идентифицирането на конкретна цел, която искате да следвате в първата стъпка към промяна на поведението. Важно е тези цели да бъдат реалистични. Именно постижимите цели обаче могат да изградят увереност и импулс.

Намерете нещо, което е приятно за вас

Според експерти това помага, ако целта ви е скучна или изисква да правите нещо, което ви харесва толкова. Тогава просто няма да я следвате.

Например, ако искате да спортувате повече, но не обичате да ходите на фитнес, опитайте танци или разходка с приятели. Йога и тай чи също имат  ползи за стимулиране на мозъка. Искате ли да усвоите ново умение, за да предизвикате мозъка си? Няма нужда от сложни математически задачи (освен ако не ги намирате за забавни); да се научиш да готвиш или да владееш музикален инструмент също е ефективно. Съществува погрешно схващане, че трябва да направим нещо сложно, за да предизвикаме себе си до известна степен, но много пъти дори прости навици правят голямата разлика.

Просто правете това, което обичате!

Leave a comment