Как да запазим здравето на децата

Как да запазим здравето на децата

Как да запазим здравето на децата

Ако се вярва на рекламите, всяко дете се нуждае от ежедневен прием на витамини – било под формата на бонбони, гумени мечета или сиропи.

Но дали е така?

Не е задължително. В идеалния случай децата трябва да набавят най-необходимите за тях минерали и витамини от балансирана, здравословна диета, която включва мляко и млечни продукти като сирене и кисело мляко; изобилие от пресни плодове и листни, зелени зеленчуци; протеин като пиле, риба, месо и яйца; пълнозърнести храни като овесени ядки и кафяв ориз.

Но като се има предвид днешната реалност, липсата на време на родителите, непълноценната храна в училище или пък многото вредни изкушения, тези така важни храни, като че остават на заден план.

В преходните сезони обаче пълноценната и питателна храна е от съществено значение за силния имунитет, поради което педиатрите препоръчват ежедневен прием на мултивитамини или добавки.

Кои деца трябва да приемат хранителни добавки?

  • деца, които не ядат редовно, имат небалансирана диета, не ядат плодове и зеленчуци
  • придирчиви и които просто не ядат достатъчно
  • деца с хронични заболявания като астма или храносмилателни проблеми, особено ако приемат лекарства.
  • деца, които консумират много фаст фууд, полуфабрикати и преработени храни
  • деца на вегетарианска или веганска диета (може да се нуждаят от добавка с желязо), диета без млечни продукти (може да се нуждаят от добавка с калций) или друга ограничена диета
  • деца, които пият много газирани напитки, които могат да отделят витамини и минерали от телата им

Как да подсилим имунитета на децата?

Ако детето често боледува и често е с течащ нос, зачервено гърло и общо неразположение, най-вероятно имунната му система не е достатъчно силна, за да отблъсне вируси и микроби. С някои малки промени в начина на живот, можете да подкрепите развиващата се имунна система на вашето дете.

Давайте много плодове и зеленчуци

Знаем, знаем. Не е лесно да се уверите, че детето ви получава препоръчаните пет порции плодове и зеленчуци на ден, особено ако е капризно за храната. Опитайте се да включите  много зеленчуци с червени, оранжеви и жълти нюанси или тъмнозелени цветове, тъй като това означава, че те ще получат витамин С и каротеноиди, за които е доказано, че поддържат имунната система.

Ако не може да накарате детето да яде плодове и зеленчуци, давайте му АЦЕРОЛА Натурален Витамин C. Само половин таблетка два – три пъти на ден ще задоволи нуждите на организма от витамин С, ще подпомогне функционалното състояние на имунната система, има стимулиращо и антиоксидантно действие, подпомага усвояването на желязото.

 

Омега 3

DHA е есенциална мастна киселина, открита в мазната риба като сьомга, скумрия и сардини. Известно е, че е полезно за имунната система. Нарича се есенциален, защото тялото не може да го произвежда, така че трябва да идва от храната.

Децата трябва да ядат една до две порции мазна риба на седмица. Сервирайте им я по привлекателни начини – например тако, пюре с картофи или в паста. Ако не успявате или детето яде много малко риба, давайте му капсули с Омега 3.

Хранителни добавки имунната система на децата

Ако имате капризно дете, което не е най-големият фен на плодовете и зеленчуците, опитайте да му осигурите някои от най -добрите витамини за имунната система на децата .

Ежедневната добавка може да допълни диетата на вашето дете и да помогне за запълване на празнините в храненето му, за да подкрепи имунитета му.

Добър вариант е да включите сироп Имун Фит с мед от манука. Освен, че е вкусен, той се усвоява много добре от организма и е истински щит срещи вируси. Това, което го прави различен от останалите на пазара добавки е ключовата съставка - Мед от манука. Научни изследвания доказват антибактериалните свойства на меда от манука и невероятната му способност целенасочено да разрушава бактериите на златистия стафилокок, който е много опасен вид заради високата си резистентност към различните видове антибиотици. Освен това е установено, че медът има противовъзпалително, антимикробно, противовирусно, антиоксидантно, антисептично и противогъбично действие. Добавката стимулира имунната и противоалергичната защита, упражнява директно противомикробно действие, има силен противовъзпалителен ефект. В допълнение към меда, в сиропа има още Ехинацея, мащерка, салвия, черен бъз, шипка и каму – каму.

Черният бъз е доста популярен лек за повишване на имунната система. Ето защо Vivasan разработи хранителната добавка ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ). Билката още от древността е използвана за изчистване на организма и повишаване на неговите защитни сили, за поддържане нормалните функции на дихателната и отделителната системи, за извеждане излишните течности и шлаки от организма, притежава пикочогонно, потогонно, противовъзпалително и успокоително действие, при простуда, остри инфекциозни състояния, възпаления на бронхите и белите дробове придружени с нарушения в дишането, проблеми с бъбреците и възпаления на цялата отделителна система, различни форми на възпалителни процеси на цялата опорно-двигателна система, отоци и натрупване на кристали от пикочна киселина, хрема, треска, възпаление и болки в гърлото, кашлица от всякакъв вид, при пролетна умора. 

Знаем, че децата обичат сладки изкушения. А защо да не им предложите нещо, което е не само сладко и вкусно, но и полезно? Надали има дете , което ще устои на един чудесен меден елексир - ХВОЙНОВ ЕКСТРАКТ - натурална хранителна добавка с консистенция на мед. Само 2-3 кафени лъжички на ден са достатъчни за поддържане на нормална функция на имунната, нервната, отделителната и дихателна системи, стимулира общата кондиция на целия организъм.

Един сироп, който може да се дава на всяко дете, още от най – ранна възраст е ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал. Уникалната комбинация от витамини в напитката осигурява дневната нужда при небалансирано хранене, повишава устойчивостта на организма към инфекции. Бороинка Витал се препоръчва за деца, които често боледуват, които се възстановяват след заболяване, страдащи от чести настинки и е незаменима за тези, които спазват нискокалорична диета, при  намален апетит, повишена раздразнителност и склонност. до анемия.

Напитката повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, повишава нивото на хемоглобина в кръвта, нормализира метаболизма, има антиоксидантни свойства и забавя процеса на стареене на организма.

Качествен сън

Сънят е ключов за силна имунна система както в детството, така и през целия живот.

Малките деца на възраст 1 – 2 години се нуждаят от 11 – 14 часа; деца от 3 до 5 години се нуждаят от 10 – 13 часа, деца 6 – 12 се нуждаят от 9 – 12 часа, а тийнейджъри 13 – 18 се нуждаят от 8 – 10 часа.

Уверете се, че детето ви се наспива добре и не позволявайте да пренебрегва почивката заради странични занимания.

Научете ги на добра хигиена

Една от основните причини децата да имат повече кашлица и настинки е, че играят в непосредствена близост с други деца и все още не са усвоили хигиената. Микробите могат да се разпространяват лесно, така че е полезно да научите детето си да улавя всяко кихане в кърпичка и да покрива устата си, когато кашля.

Научете децата колко е важно да мият ръцете си преди хранене и след ходене до тоалетната.

Тези малки, но прости действия ще сведат до минимум опасността от разболяване.

Бъдете активни заедно

Активността поддържа имунитета и намалява риска от разболяване. Добре е децата на възраст 5-16 години да имат 60 минути аеробни упражнения всеки ден.

Насърчавайте децата да се присъединят към отбор по футбол или баскетбол, да се занимават с лека атлетика, да скачат на батут или да се запишат на уроци по танци. Намерете това, което им харесва и ги стимулирайте.

Изберете нещо, което да правите заедно като семейство и бъдете добър модел за подражание на децата си. Дори просто да се разходите до местния парк или да карате колело след училище.

 

Leave a comment