Маслото от семена на нар – уникален състав и безброй ползи

Маслото от семена на нар – уникален състав и безброй ползи

Маслото от семена на нар – уникален състав и безброй ползи

Наричан „плодът на живота“ и „силният плод на природата“, нарът е символ на множество концепции, теории и легенди и стои в основата на религиозни, културни, духовни и медицински практики. Плодовете на нара са символ на изобилието, амбицията, красотата, вечния живот, плодородието, надеждата. В много страни нарът традиционно се предлага като сватбен подарък, който представлява желание на младоженците да създадат поколение, голямо, колкото е броят на семената, съдържащи се в плода.

Според исторически източници има доказателства за съществуването на нарови дървета още през 4000 г. пр. н. е. Те виреят на много места – от Средиземно море и на изток, обхващайки региони от Иран до западните Хималаи на Северна Индия, в Южна Европа и Северна Африка, Близкия изток и някои части на САЩ, като Калифорния и Аризона.

През цялата история всяка част от плода нар е служила за определена цел: нежното цвете е било мачкано за направата на червена боя; кората - за боядисване на кожа, а „блестящите“, „рубинени“ семена са били използвани не само за храна, но и за направата на лекарства, козметика и противопаразитни препарати. Освен красотата си, този плод с ревитализиращи свойства предлага безброй ползи за здравето.

Неговите ползи са познати в множество медицински практики. Например в Аюрведа се използва за понижаване на температурата, а в гръцката медицина за лечение на диабет. Корените и кората на растението са били използвани за спиране на кървене и дизентерия, както и за успокояване на рани. Проучванията показват, че нарът е полезен за поддържане нивата на холестерол, здравето на сърцето, облекчава симптомите на менопаузата, повишава имунитета, поддържат нормално кръвно налягане и здрава функция на ставите, успокояват и предотвратяват възпаления, помага за правилното храносмилане, за здрави кожа и зъби.

А знаете ли, защо маслото от семена на нар се счита за особено ценно? Защото за производството на 1 кг от него се използват цели 500 кг суровина.

Какво представлява маслото от семена на нар?

Маслото от семена на нар е мощно и ароматно натурално масло, което е студено пресовано от семената на плода нар. Носещи научното наименование Punica granatum, семената  и плодовете от нар се считат за едни от най-здравословните вещества на плодова основа, поради високите им концентрации на хранителни вещества и антиоксиданти. Масло от нар може да намерите в много различни козметични продукти, като шампоани, сапуни, овлажнители и мехлеми за кожа. Многото ползи от маслото идват от високите му нива на пуницинова киселина, витамин С , флавоноиди, линолова киселина и олеинова киселина, наред с различни други активни компоненти.

Когато търсите масло от семена на нар, купувайте под формата на хранителна добавка в капсули. Фирма Vivasan предлага масло от семена на нар в желатинови капсули, за да се гарантира запазване на качествата му. Производството преминава под най-строг контрол, а качеството на крайният продукт е неоспоримо.

Маслото от семки на нар Vivasan е антиоксидант, превъзхождащ по действие зеления чай. То съдържа ценна елагова киселина, която допринася за нормализиране на хормоналния баланс при жените.

Освен това помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и има антивирусно и антибактериално действие. Като превантивна мярка се препоръчва курс два пъти годишно.

Това, което дава изразени лечебни свойства на нара е уникалният му състав. То съдържа голямо количество токофероли, бета-систостерол, стигмастерол и кампестарол, както и необичайната за другите плодове полиненаситена мастна киселина от нар (пуницинова киселина), която съставлява до 85% от него. Богато е на витамини и микроелементи. По съдържание на витамин Е това масло не отстъпва на маслото от пшеничен зародиш.

Както казахме, антиоксидантната сила на маслото от семена на нар е 3 пъти по-силна от тази на зеления чай, което го прави средство, което предотвратява възпалителните процеси и предпазва от вредното въздействие на свободните радикали. Този силен антиоксидант е в състояние да забави процеса на развитие на ракови тумори и да задейства механизма на самоунищожение на раковите клетки.

На международна конференция през юни 2001 г. изследователската група на Израелския технологичен институт представи резултатите от своите изследвания, които показват, че маслото от семена на нар задейства механизма на самоунищожение на раковите клетки на гърдата.

Маслото от нар дължи много от качествата си на наличието на фитоестрогени в него, които са подобни на естествените естрогени, произвеждани в човешкото тяло. Може би затова много жени смятат, че използването на масло от нар облекчава протичането на менопаузата и ПМС и може да ревитализира и възстанови зрялата кожа.

Редица проучвания показват способността на нара да ускорява заздравяването на рани чрез стимулиране на регенерацията на кожата. Освен това играе положителна роля при възстановяването на увредената от слънцето и старееща кожа.

Маслото от нар има благоприятен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт и е чудесно за профилактика на пептична язва.

Маслото от семена на нар съдържа фитостероли - тритерпеноиди от растителен произход като средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. В хода на изследване, ръководено от д-р Робърт Нюмон в Тексаския онкологичен център, е разкрита ефективността на фитостеролови препарати на базата на масло от семена от нар при автоимунни заболявания, алергичен ринит, хронични вирусни инфекции и имунодефицит, както и туморни патологии.

 

Ползи и употреби на масло от семена на нар

Подсилва имунната система

Mаслото от нар е богато на витамин С, което означава, че засилва защитните сили на тялото.

Подобрява здравето на сърцето

Комбинацията от фитохимикали, мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини, съдържащи се в маслото от семена на нар, въздействат върху цялостното сърдечно здраве. Това може да помогне за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол в тялото и повишаване на HDL холестерола, като същевременно засилва кръвообращението и намалява кръвното налягане. Това помага за намаляване опасността от атеросклероза, инфаркт, инсулт и други сърдечни заболявания.

Намалява възпалението

Едно от най-честите състояния, които засягат тялото, е възпалението, независимо дали е в тъканите, кръвоносните съдове, органите или ставите. Маслото от семена на нар е известно със своите противовъзпалителни свойства, което означава, че приемът на капсули може да помогне за намаляване на подуването и премахване на болката, свързана със състояния като артрит, ставни заболявания, главоболие, хемороиди.

Управление на диабета

Изследванията показват, че маслото от семена на нар може да има значителен ефект върху инсулиновата резистентност, което е много добра новина за хора, които живеят с диабет или са изложени на висок риск от развитие на това състояние. Това изследване е в начален етап, но резултатите досега са много обнадеждаващи.

Подобрява кръвообръщението

Повишаването на кръвообращението в тялото е ефективен начин за предотвратяване на хронични заболявания, подобряване ефективността на имунната система и ускоряване на лечението. Маслото от семена има стимулиращи свойства, може да помогне за оптимизиране на метаболизма, понижава нивата на отлагане на мазнини и като цяло увеличава енергията.

Противораков потенциал

Според проучване от 2017 г., публикувано в списание Molecules, пунициновата киселина, основната активна съставка в маслото от семена на нар, както и конюгираната линолова киселина имат антипролиферативен ефект върху рака на гърдата.

Проучване от 2004 г., публикувано в Journal of Medicinal Food, че масло от семена на нар, има антитуморен потенциал срещу рак на простатата. Друга обзорна статия, публикувана в Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, посочва, че нарът и неговите продукти имат антикарциногенни ефекти срещу рак на простатата.

Leave a comment