Как да се справим със стреса по естествен начин

Как да се справим със стреса по естествен начин

Как да се справим със стреса по естествен начин

В последните години все повече хора се оплакват от хроничен стрес и тревожност. Симптомите на стрес, за които те най-често съобщават са нервност, възбуда, напрежение, учестено сърцебиене и болка в гърдите. Всъщност стресът се оказва сред най-често срещаните психични проблеми, а в световен мащаб възрастните, засегнати от тревожни разстройства се увеличават с всяка година.

Има много причини хората да изпитват стрес в ежедневието си – от работа, през лични проблеми, постоянен приток на негативни новини, напрежение, грижи, нездравословно хранене…В някои случаи дори може да се дължи на определено здравословно състояние, като свръхактивна щитовидна жлеза, например.

Стресът е нормално състояние. По време на стрес тялото започва да отделя хормоните кортизол и адреналин чрез надбъбречната жлеза. Когато човек е изложен на постоянен стрес обаче, нивата на кортизол се изчерпват и той започва да се произвежда чрез прогестерон. Това от своя страна води до недостига му.

За съжаление има хора, които трудно понасят стреса и той буквално може да се превърне в причина за здравословни проблеми, най – вече такива, свързани със сърдечно – съдовото здраве.

Стресът е състояние, което за много хора мигновено означава прием на лекарства. За щастие това не винаги е така. С малко промени в начина на живот, повече движение и най - ефикасните добавки за стрес и депресия, лесно може да се преборите с усещането за тревожност.

1. Упражнения срещу стрес

Упражненията са чудесен начин да премахнете стреса и напрежението, а редица изследвания подкрепят тази теория. Намерете това, което ви кара да се чувствате най-добре. Може да е йога срещу стрес, медитация, дишане. Джогинг или разходка в парка също помагат за преодоляване на редица състояния, включително стрес.

2. Упражнения за релаксация

Някои хора несъзнателно напрягат мускулите и стискат челюстта в отговор на тревожност и стрес. Прогресивните упражнения за релаксация могат да помогнат.

Опитайте се да легнете в удобна позиция и бавно да свивате и отпускате всяка мускулна група, като започнете от пръстите на краката и стигнете до раменете и челюстта.

3. Писане

Намирането на начин да изразите безпокойството, може да ви накара да го почувствате по-управляемо. Изследвания показват, че воденето на дневник и други форми на писане могат да помогнат на хората да се справят по-добре с безпокойството.

 

4. Стратегии за управление на времето

Някои хора усещат постоянен стрес, защото имат твърде много ангажименти – не само служебни, но и такива в семейството. Планирането на деня и делегиране на задачи могат да помогнат за преодоляване на стреса. Няма незаменими хора и дори да ви е трудно да не контролирате всичко, опитайте се да планирате деня си, да запазите малко време само за вас и за хората около вас.

Някои хора откриват, че разделянето на големи проекти на управляеми стъпки може да им помогне да изпълнят тези задачи с по-малко стрес.

 

5. Ароматерапия

Ароматът и успокояващите свойства на етеричните масла могат да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството. Някои аромати действат по-добре на някои хора, отколкото на други, така че помислете за експериментиране с различни опции.

Тук особено полезна е лавандулата, но може да опитате и с иланг иланг, портокал, мента или композиция Шинринйоку.

6. Хранителни добавки

Доказано е, че природата е най-добрият лечител, затова винаги когато усетим, че сме под стрес и напрежение, несъзнателно търсим досег с нея.

Ето защо на помощ тук идват хранителните добавки. Една от най-ефикасните билки в това отношение е жълтият кантарион. Не е случайно, че той може да се разглежда като растителен антидепресант и да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства. Освен това обаче Жълтият кантарион притежава и общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно действие, носи много позитиви за човешкия организъм и има благоприятно действие над 99 заболявания.

 

Изключително важно е да изберете качествени хранителни добавки, които са не само със сертификат, но и които са препоръчани от лекар.

7. Време с животни

Домашните любимци предлагат компания, любов и подкрепа. Изследване, публикувано през 2018 г., потвърди, че домашните любимци могат да бъдат полезни за хора с различни психични проблеми, включително стрес и тревожност.

 

Leave a comment