Речник на красотата: Всичко, което трябва да знаете за ретинола

Речник на красотата: Всичко, което трябва да знаете за ретинола

Речник на красотата: Всичко, което трябва да знаете за ретинола

Търсейки крем за грижа за кожата на лицето, човек може да остане по-скоро объркан, отколкото да намери най-доброто решение. От съставки като хиалурон, през Q 10 до фитоестероли, всички те обещават забележителен лифтинг ефект, намаляване на фините или по – дълбоки линии и ревилитализация на кожата. Но от всички налични съставки за грижа за кожата, ретинолът е може би най -трансформиращият - и все пак най-неразбран.

Доскоро позната по-скоро само на дерматолозите, тази мощна активна съставка сега намира своя път в много линии за грижа за кожата, а козметичните компании я включват в кремове, серуми, масла и гелове. Но с толкова много налични формули, намирането на правилната за вас и вашия тип кожа, не винаги е лесно. Ето защо правим един кратък преглед на тази ценна съставка и разказваме как той помага за регенерацията на кожата. И не на последно място – ще разкрием, кои са най-добрите продукти с ретинол.

Какво е ретинол?

Производен на витамин А, ретинолът е считан за последната дума в ефективната и „активна“ грижа за кожата. Изследванията са доказали способността му да подпомага безброй кожни проблеми, от фини линии до пигментация и дори акне.

Как действа ретинолът?

Просто казано, ретинолът действа, като ускорява скоростта на клетъчния обмен в кожата. Това означава, че стимулира обновяването на клетките и поддържа собственото производство на колаген в организма, което намалява в началото на 30-те години.

От гледна точка на кожата, ретиноидите действат на дълбоко клетъчно ниво, където помагат за стимулиране на производството на колаген и еластин, намаляват клетъчното стареене и запушването на порите, регулират производството на себум. Витамин А не може да се произвежда от организма и затова трябва да набавя или чрез храната или като го включим локално, в продукти за грижа за кожата.

 

Какво прави ретинолът?

Клетъчната регенерация, която ретинолът подпомага дава редица ползи за различните типове кожа и проблеми.

Редица изследвания доказват ролята на ретинола за подпомагане на признаците на стареене, несъвършенствата, хиперпигментацията и бръчките, свързани с фотостареенето (или увреждането от слънцето). Ретинолът също така показва и обещаващи резултати при третиране на кожа с акне , а изследванията установяват, че семейството на ретиноидите може да намали пъпките и да потисне образуването на нови. Текстурата на кожата, включително белези и пигментация, също може да бъде значително намалена .

Това ли е началото на революция в грижата за кожата?

И ако всичко горе написано дава яснота за значението на ретинола, истината е, че той трябва да се употребява внимателно и умерено. Като цяло в последните години ретинолът се превърна в някакъв общ термин през последните години, използван за означаване на цял набор от форми на витамин А. Важно е да се каже, че ретинолът и ретиноидът не са едно и също нещо. „Ретиноид“ са група производни на витамин А –ретинол, ретиноидни естери, третиноин, изотретинон.

Всеки ретиноид трябва да се превърне в кожата в ретиноева киселина, преди да може да регенерира кожните клетки и да стимулира производството на колаген. Чистата ретиноева киселина е изключително ефективна съставка в борбата със стареенето на кожата, но може да има най-силна реакция от кожата.

Защо трябва да внимаваме с употребата на ретинола?

Всяка марка има своя формула за включването на ретинола в своите продукти. Някои марки използват много малки количества, но има и силни формули на базата на ретиноиди, които трябва да се употребяват с внимание.

Както при всички активни грижи за кожата, приложението е ключово за постигане на успех с ретинол. Експерти съветват силните формули да се употребяват само през нощта, след измиване на лицето.

Когато въвеждате продукт с ретинол в рутинната грижа за кожата, е важно да започнете нансянето постепенно – през два дни, след седмица – през ден, а след като кожата свикне – всяка вечер.

Разбира се, трябва да бъдете готови и на търпение - може да забелязвате подобрения на кожата след около три до шест месеца, в зависимост от продукта, който използвате.

Базирайки се на науката VIVASAN разработи серията Derma Science.


Един от ключовите продукти е регенериращият дневен крем DERMA SCIENCE с ретинол, който благодарение на своята лека текстура бързо прониква в дълбоките слоеве на кожата. Тъй като чистият витамин А след отваряне бързо изветрява и губи своите изключителни свойства, в серията DERMA SCIENCE с ретинол той е заключен във микроскопични транспортни сфери (капсули), които запазват действието на ретинола. Капсулираната формула осигурява дълбоко проникване в кожата, заглажда бръчките и предотвратява появата на новите. Кремът запазва хидролипидния баланс в кожата, ефективно регенерира клетките и подхранва през деня. Той е чудесен за използване и през деня, и през нощта, затова може да го използвате и преди лягане.

Красивата и млада кожа е постижима – с правилните продукти и редовната грижа.

Leave a comment