5 изненадващи ползи от хиалуроновата киселина

5 изненадващи ползи от хиалуроновата киселина

5 изненадващи ползи от хиалуроновата киселина

Когато говорим за красота и младост, едно от нещата, които идва на ум е хиалуроновата киселина. Обикновено я свързваме с ефекта, който оказва тя върху кожата – да хидратира, освежава и подмладява, да поддържа еластичността на кожата.

Хиалуроновата киселина, известна още като хиалурон, е бистра, лепкава субстанция, която се произвежда естествено от тялото. Най-големи количества от нея се намират в кожата, съединителната тъкан и очите.

Основната й функция е да задържа вода, за да поддържа тъканите хидратирани. С напредването на възрастта количеството, което тялото синтезира намалява, тя се разгражда по-бързо и това води до едно - кожата губи тонус, обезводнява се и повяхва, появяват се фини линии и бръчки.

Освен това студеното време, отоплението и сухия въздух през зимата, някои продукти за грижа за кожата и различни кожни състояния могат да причинят нарушения в защитната кожна бариера. Ето защо е добре в рутинните грижи за кожата да се включат ключови хидратиращи съставки, включително хиалуронова киселина. Тя прониква лесно, когато се прилага локално, което е прави толкова ефективна за козметичните средства. Все пак нашата кожа е най-големият орган в тялото и абсорбира до 60 процента от хранителните вещества, които прилагаме към нея.

Хиалуроновата киселина има различни приложения. Много хора я  приемат като добавка, но тя намира приложение в много козметични средства, серуми и дори капки за очи.

Ето 5 научно обосновани ползи от приема на хиалуронова киселина.

1. За здрава, млада и красива кожа

Добавките с хиалуронова киселина прави кожата да изглежда и да се усеща по-еластична. Но естественият процес на стареене и фактори като ултравиолетови лъчи от слънцето, тютюнев дим и замърсяване могат да намалят количествата хиалурон в кожата.

Хиалуроновата киселина е чудесна за всички типове кожа. Като цяло, хиалуронът не е дразнещ и не предизвиква акне, розацея или алергични кожни реакции. Препоръчва се при хора със суха и/или по-зряла кожа, при които именно дехидратацията е основен проблем и води до повяхнал и сив вид.

И ако името „киселина“ ви притеснява, няма причина – тя е абсолютно безопасна за всички и  няма странични ефекти, защото реално се произвежда в телата ни.

Хиалуроновата киселина се предлага и под формата на инжекционен разтвор. В дермалните филъри тя е като гелообразен продукт, който веднъж инжектиран, привлича вода, за да регенерира обема и да възвърне загубена структура на кожата. Това, от своя страна, помага за намаляване на цялостния вид на лицето и „запълва“ линиите и бръчките.

Днес в козметичните салони ще ви предложат различни филъри, затова е най-добре да се консултирате с доверен дерамтолог, който да ви посъветва койе най-подходящия за вас.

Филърите с хиалуронова киселина обаче не са за всеки. Много хора споделят, че се страхуват от самата манипулация, а наред с това трябва да се избягват от бременни жени и склонни към алергии.

Ето защо на помощ идват кремовете с хиалуронова киселина. Разбира се, и тук изборът е огромен и често сме изправени пред дилемата кой да купим.

Експертите са категорични – залагайте само на качествена козметика, направена изцяло от натурални средства, от доказан производител.

Нашият избор – серия DERMA SCIENCE на VIVASAN

Кое прави тази серия различна?

В повечето козметични продукти се използват 1 вид хиалуроновата киселина, по-рядко 2, високомолекулярната и/или нискомолекулярната. Иновативна серия DERMA SCIENCE HYALURON е снабдена с 3-фазен растителен хиалуронов комплекс, който осигурява изключително бързо действие на продуктите, а швейцарското производство гарантира най-високото качество. 

Крем с трикомпонентен комплекс хиалурон

Всеки продукт от DERMA SCIENCE HYALURON SERIES съдържа новия, биотехнологично произведен HYALURON 3-FOLD COMPLEX. Той се отличава с изключително висока концентрация на хиалурон и съдържа три различни вида хиалуронова киселина - с високо, средно и ниско молекулно тегло.

Използваната хиалуронова киселина идва от биотехнологичен източник, което означава, че НЕ съдържа животински съставки и никакви генетично модифицирани хиалуронови материали.

Кремът за лице има защитен, регенериращ, дълбоко овлажняващ ефект. Благодарение на комбинацията от ниско и високо молекулно тегло и омрежена хиалуронова киселина, ефектът против бръчки е видим незабавно.

Matrixyl и билковата съставка Konjac Mannan активно стимулират процеса на регенерация на кожата. Тенът придобива блясък и сияние, кожата е видимо "запълнена", изключително добре защитена и свежа.

Към него добавете - DERMA SCIENCE - Серум с трикомпонентен комплекс хиалурон.

Този 3-фазен висококонцентриран серум с хиалурон осигурява мигновен и видим ефект. При всекидневното използване той подобрява структура на кожните слоеве и тяхната еластичност, заглажда бръчките, поддържа водния баланс в епидермиса. Обогатен от скъпоценния камък малахит и растението Konjac Mannan (коняак маннан), серумът действа като щит за кожата от свободните радикали и вредното въздействие на околната среда.

За нощна грижа изберете DERMA SCIENCE - Нощен крем с хиалурон.

Този регенериращ и дълбоко овлажняващ нощен крем с хиалуроновата киселина успокоява, овлажнява и дълбоко хидратира кожата, прави я мека и еластична. Комплексът Lipex Cellect осигурява нежна грижа и дълбока регенерация, което дава нова енергия на кожата, дори по време на сън.

2. Хиалуроновата киселина може да ускори зарастването на рани

Хиалуроновата киселина играе също  ключова роля в заздравяването на рани. Тя регулира нивата на възпаление и сигнализира на тялото да изгради повече кръвоносни съдове в увредената зона.

Доказано е, че прилагането на хиалурон върху кожни рани намалява размера им и болката по-бързо от плацебо или без лечение. Освен това хиалуроновата киселина има и антибактериални свойства, което означава, че може да помогне за намаляване на риска от инфекция, когато се прилага директно върху отворени рани.

Нещо повече, тя е и ефективно средство при заболявания на венците, ускорява заздравяването им след операция на зъбите и елиминира язви, когато се използва локално.

3. Хиалуроновата киселина при болките в ставите, поддържа здравето на костите

Хиалуроновата киселина се намира и в ставите, като там поддържа пространството между костите добре смазано. Това помага при триенето и редуцира болката.

Доказано е, че добавките с хиалуронова киселина са много полезни за хора, страдащи от остеоартрит , вид дегенеративно ставно заболяване, причинено от износване на ставите с течение на времето.

4. Хиалуроновата киселина успокоява симптомите на киселинен рефлукс

Ново изследване показва, че добавките с хиалуронова киселина могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселинен рефлукс. При него съдържанието на стомаха се изхвърля нагоре в гърлото, причинявайки болка и увреждане на лигавицата на хранопровода. Хиалуроновата киселина може да помогне за успокояване на увредената лигавица на хранопровода и да ускори процеса на възстановяване.

Според проучване, цитирано от авторитетното издание PubMed, приемането на добавка с хиалуронова киселина и хондроитин сулфат заедно с лекарства за понижаване на киселината намалява симптомите на рефлукс с 60% повече, отколкото приемането на лекарства за намаляване на киселинността самостоятелно.

5. Хиалуроновата киселина облекчава сухотата и дискомфорта в очите

Приблизително 1 от 7 възрастни хора страдат от симптоми на сухо око поради намалено производство на сълзи. Тъй като хиалуроновата киселина е отлично средство за задържане на влагата, тя често се използва за лечение на сухота в очите.

Доказано е, че капките за очи, съдържащи 0,2-0,4% хиалуронова киселина намаляват симптомите на сухота и подобряват здравето на очите.

 

 

 

Leave a comment