Анемия - дефицит на желязо, рискови фактори и как да се справим
Анемия - дефицит на желязо, рискови фактори и как да се справим
Дефицитът на желязо е сред най-често срещаните хранителни дефицити, като засяга най-вече жените. Смята се, че до 80 процента от световното население може да има дефицит на желязо, а 30 процента може да страдат от желязодефицитна анемия.
Желязото е основно хранително вещество, което помага да изпълнява много функции в тялото ни всеки ден. Една от най-важните е, че спомага за транспортирането на кислород в кръвта.
Дефицитът на желязо най-често се свързва с развитието на анемия - състояние, при което се произвеждат недостиг на здрави червени кръвни клетки. Именно желязото е ключовият елемент, който подпомага метаболизма на протеините и играе роля в производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.
Дефицитът на желязо може да доведе до следните състояния и симптоми:
- Анемия
- Хронична умора или ниска енергия
- Бледа кожа или пожълтяване
- Недостиг на въздух
- Аритмия
- Признаци на хормонален дисбаланс
- Мускулна слабост
- Промени в апетита
- Проблеми със съня
- Промени в теглото
- Кашлица
- Проблеми с концентрацията, ученето, запомнянето на нещата
- Рани в устата или езика
- Промени в настроението
- Световъртеж
- Усещане за изтръпване в краката
- Подуване или болезненост на езика
- Студени ръце и крака
- Чупливи нокти
Хората с по-голям риск от желязодефицитна анемия са жени в детеродна възраст, особено такива с тежък и обилен цикъл, бременни жени, хора, които имат лоша диета, кръводарители, хора със сърдечна недостатъчност, вегани, или такива, претърпели операция.
Ако имате ниско съдържание на желязо, е от решаващо значение да си набавяте много витамин С в диетата си, тъй като той увеличава усвояването на желязо. Препоръчителната диетична доза желязо е осем милиграма на ден за мъже и по-възрастни жени, докато жените в пременопауза се нуждаят от 18 милиграма на ден.
За вегетарианци необходимата доза са 1,8 пъти по-високи от тези, които ядат месо.
Рискови фактори за развитие на анемия:
- Ако се следва веганска диета (която не включва никакви животински източници на протеин, които са естествено с високо съдържание на желязо)
- При много тренировки
- При бременност или кърмене
- При бъбречна недостатъчност
- При някои стомашно-чревни нарушения, които могат да намалят усвояването на хранителни вещества, като цьолиакия, болест на Крон или улцерозен колит
- При прием на голямо количество антиациди, тъй като те съдържат калций, който може да предотврати абсорбцията на желязо
- След скорошна операция или загуба на кръв по някаква причина
- Възраст и пол
За щастие, дефицитът на желязо обикновено е доста лесно да се идентифицира с обикновен кръвен тест. Затова е препоръчително е да правите кръвни изследвания редовно и така да следите нивата на хемоглобина. Ако установите, че е нисък, консултирайте се с вашия лекар и помислете за качествена хранителна добавка, която може да ви е в помощ.
Точно такава е ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал - хранителна добавка в течна форма. За разлика от повечето хранителни добавки, този сироп съдържа двувалентно желязо, което се отличава по степен на абсорбиране (двувалентното се усвоява по-добре в червата спрямо тривалентното, което ще срещнете по-често).
ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал обогатява организма с витамини и минерали, като повишава неговата устойчивост на инфекции. Това е изключително полезен продукт при липса на желязо в организма, а така също и при анемии, астении, хиповитаминоза, намаляване на активноста на имунната система. Премахва физическото неразположение и умората. Освен това съдържа необходимите за очите витамини и минерали, спомага за подобряване на зрението. Благоприятно се отразява на функциите на стомашно-чревният тракт, и то особено добре при понижена киселинност.
От колко желязо се нуждаем на ден?
Количеството желязо, от което се нуждаете на ден, зависи от възрастта.
- Деца на възраст от 1 до 3: 7 милиграма
- Деца на възраст от 4 до 8: 10 милиграма
- Деца на възраст от 9 до 13 години: 8 милиграма
- Момичета на възраст от 14 до 18 години: 15 милиграма
- Момчета на възраст от 14 до 18 години: 11 милиграма
- Жени на възраст от 19 до 50: 18 милиграма
- Бременни и кърмещи жени: 27 милиграма
- Мъже на възраст 19+: 8 милиграма
- Жени на възраст 51+: 8 милиграма
Най-добрите храни при анемия
Когато става въпрос за получаване на достатъчно абсорбируемо желязо от хранителни източници, има няколко неща, които трябва да имате предвид, казва холистичният лекар д-р Джош Акс.
Животинските храни съдържат вид желязо, наречено хем желязо, което е по-усвоимо от желязото в растителните храни, наречено нехемово желязо. Желязото от месо, птици и риба – хемово желязо – се усвоява два до три пъти по-ефективно, отколкото желязото от растенията (нехемово желязо) се усвоява.
Когато ядете различни храни заедно, те могат да взаимодействат, за да засилят способността на тялото да абсорбира желязо, или обратното - да затруднят усвояването на желязото, присъстващо в храните.
Ако сте вегетарианец или веган, уверете се, че получавате достатъчно желязо или взимайте добавка.
Количеството желязо, което се абсорбира в тялото, зависи и от другите видове храни, които консумирате по време на едно хранене. Например месо или риба, които съдържат животински източник на желязо, повишават способността на тялото да абсорбира желязото, присъстващо в растителните храни.
Желязото може да се намери в растителни храни като спанак и боб, но когато ги ядете заедно с животински източник на желязо, тялото ви е в състояние да използва желязото по-добре. Храните, съдържащи витамин С, също могат да подобрят усвояването на желязо от растителни продукти.
Храни, които съдържат химични съединения като полифеноли, фитати или калций, затрудняват усвояването и съхраняването на желязо от тялото. Такива са чай, кафе, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и млечни продукти.
Ето 12-те най-добри храни при анемия, в които естествено се среща желязо, които могат да ви помогнат да предотвратите дефицит на желязо:
Черен дроб (от говеждо месо)— 120 гр: 5,5 милиграма
Бял боб — 1 чаша варен: 6,6 милиграма
Леща — 1 чаша варена: 6,5 милиграма
Спанак — 1 чаша сварена: 6,4 милиграма
Нахут — 1 чаша сварен: 4,7 милиграма
Патица – ½ гърда: 3,5 милиграма
Сардини — 1 консерва: 2,7 милиграма
Говеждо месо — 85 гр: 1,7 милиграма
Агнешко — 85 гр: 1,3 милиграма
Тиквени семки— 1/2 чаша: 1 милиграм
Имайте предвид, че желязото може да взаимодейства с други хранителни вещества, включително калций. Някои проучвания показват, че калцият може да попречи на усвояването на желязото, въпреки че този ефект не е окончателно установен. Все пак експертите предполагат, че хората, приемащи добавки с калций и желязо, трябва да го правят отделно, разпределени през деня, за да бъдат и двете най-полезни.
Leave a comment Cancel Reply